Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bebeklerde Güven Duygusu Ten Teması ile Gelişiyor
Bebeklerde Güven Duygusu Ten Teması ile Gelişiyor
Organik Annelerin Bebeklerine
Organik Annelerin Bebeklerine

Bebeğinizle Yüzmeye Ne Dersiniz?

Bebeğinizle Yüzmeye Ne Dersiniz?

Bebeklerin iki haftalıktan itibaren yüzebileceğini belirten Bebek Yüzme Antrenörü Tetiana İnanbil; 2 hafta ile 12 hafta arası küvette, 12 haftalıktan itibaren havuzda eğitim verilebileceğinin altını çiziyor. Oğlu sekiz aylıkken bu eğitimlere başlayan Tetiana aynı zamanda doğuma katkısı olduğundan dolayı anne adayları ile de benzer bir eğitimi gerçekleştiriyor. Bebekler ve anne adayları için ne gibi faydaları olduğunu kendisi ile konuştuk. Merak edenler Hyatt Regency İstanbul Ataköy’deki Aqua Aerobik ve bebek yüzme eğitimlerini takip edebilir.

 

Bebeklerle Kaçıncı Ay İtibariyle Yüzme Eğitimine Başlıyorsunuz?

Bebekler göbek bağları düştükten sonra, yani yaklaşık 2 haftalıktan itibaren yüzme eğitimlerine başlayabilir. 2 hafta ile 12 hafta arası küvette, 12 haftalıktan itibaren havuzda eğitim verilir. Bebeklerin anne karnındaki reflekslerini kaybetmemeleri için doğumdan sonra en kısa sürede eğitime başlamasında fayda vardır. 2-3 haftalıkken eğitime başlayan bebekler eğitime daha çabuk uyum sağlamakta, akciğer gelişimi ve nefes tutma reflekslerinde çok hızlı gelişim gözlenmektedir. Aslında bebeklerin su ile daha erken tanışmaları mümkün. Bebekler anne karnındayken, annelerinin havuz içinde yaptıkları aqua aerobik hareketleriyle su ile daha erken tanışabiliyor.

Eğitimler Nasıl Oluyor, Süresi Nedir?

Derslerimiz yaş gruplarına göre değişiyor. Her yaş grubunda en az 10 derslik seans ile başlıyoruz ve her yaş grubu için farklı eğitim programları uyguluyoruz. Öncelikle biz bebeklere stil yüzme eğitimi vermiyoruz. Bizim verdiğimiz eğitim bebeklerin güvenli olarak su üzerinde durabilmelerini ve su altında kısa mesafe yüzmelerini sağlıyor. Bebeklerde stil yüzme eğitimi 4 yaşından önce uygun değildir. Yaş gruplarına göre verilen eğitimler 3’e ayrılmaktadır: Birinci grup: 3-9 ay, ikinci grup: 9-18 ay, üçüncü grup: 18-36 ay aralığını kapsamaktadır. Derslerimizde ebeveyne bebeğiyle nasıl yüzme antrenmanı yapacağını öğreterek, aldıkları eğitim sonrasında eğitime kendilerinin de devam edebilmelerini sağlıyoruz. Derslerimizde ilk önce ebeveyn ile bebeğin su içindeki iletişimini sağlıyor ve su alıştırmaları ile başlıyoruz. İleriki derslerde bebeğin suya uyumuna göre dalma ve su altı eğitimleri ile devam ediyoruz.

Bu Eğitimlerin Bebeğe Faydası Nedir?

Bebek annenin karnında 9 ay boyunca su içinde gelişiyor ve büyüyor. Doğumdan itibaren ilk aylar boyunca bebekler dünyanın gerçeklerinin üstesinden gelmeye uğraşıyor. Bebekler birden fazla dış etken ile uğraşırken beyin gelişimi farklı etkenlere göre yavaşlayabiliyor veya bazı fonksiyonlarda negatif durumlar söz konusu olabiliyor. Suya girince bebekler su dışındaki hayata göre 7-8 kat daha hafifliyor ve rahatlıyor. Su içerisindeyken bebeklerde tipik kas ve eklem kasılmaları tamamen geçiyor ve aktif hareketler mümkün hale geliyor.
Derslerde bebekler kollar ve ayaklarla aktif olarak çalışarak kaslarını ve eklemlerini güçlendiriyor. Ayrıca ilk aylardan itibaren serin sularda eğitim gören bebeklerin bağışıklık sistemi de diğer çocuklara göre daha güçlü oluyor. Bebeklere verilen eğitim nefes egzersizleriyle akciğer gelişimini hızlandırıp çocukların su altında nefes tutma sürelerini artırıyor. Bu eğitimler neticesinde havuz veya denizde istenmeyen bir olay ile karşılaşıldığında çocuklar panik yapmak yerine nefeslerini düzenli almak için anne karnında öğrendikleri ve yüzme derslerinde pekiştirdikleri eğitimle kendilerini su üzerinde ve düzenli nefes alır şekilde tutabiliyor. Yüzme dersi alan bebeklerin vücut gelişimleri diğer akranlarına göre daha hızlı ve güçlü oluyor. Bu eğitimi alan bebekler daha çabuk emekliyor ve daha çabuk yürüyor. Ayrıca beyin gelişimini de hızlandırıcı bir etki yaratıyor.


Bebeklerde Yüzme Dersinin Faydaları

  • Büyük ve küçük motor gelişimine destek olur
  • Vücut direncini artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Kas ve iskelet sistemini güçlendirir
  • Akciğerin gelişimine destek olur
  • Virüslere karşı dayanıklı olmayı sağlar
  • Sinir sistemini ve psikolojiyi olumlu etkiler
  • Kan dolaşımını hızlandırır
  • Nefes kontrolünü geliştirir
  • Rahatlatır, uykuyu tetikler
  • Duyuları geliştirir
  • Kendine olan güveni arttırır
  • İştahı artırır
  • Denge ve koordinasyon gelişimini sağlar

Bebekler Eğitimlere Anneleriyle Birlikte Mi Katılıyor?

Evet. Bizim eğitimlerimiz bebekten çok ebeveynin (anne veya babanın) eğitimini hedeflemektedir. Bebeklerin ebeveynleriyle iletişimleri sayesinde su altında beraber nefes tutma ve dalma antrenmanları daha verimli ve olumlu geçmektedir.

Eğitim Aldırmak İsteyen Fakat Tedirginlikleri Olan Annelerimize Neler Söylemek İstersiniz?

Öncelikle ben de bir anneyim, tüm anneler gibi çocuğumun güvende ve sağlıklı olması birinci önceliğim. Çocukluğumda başımdan geçen kötü bir anı neticesinde su korkusu olan ve uzun süre bu korku ile yaşayan birisiydim. Hamileyken, oğlum da benim yaşadığım korkuları yaşamasın ve tehlike altında kalmasın diye araştırmalar yapıp bebeklere yönelik yüzme eğitimleri ile tanıştım. Bebek yüzme derslerinin bebeğin yüzmesinin dışında fiziksel ve zihinsel olarak gelişiminde de etkili olduğunu öğrendikten sonra oğlum ile beraber antrenmanlara başladık. Antrenmanlar sonucunda oğlumdaki gelişmeleri gördükten sonra bu işin eğitimini almaya karar verdim.
Alper 8 aylıkken yüzme derslerine başladık. Alper 14 aylık olduğunda su üzerinde kimsenin yardımı olmadan durabiliyor ve en yakın güvenli alana yüzerek ulaşabiliyordu. 16 aylıkken açık denizde bizim refakatimizle rahatlıkla yüzebiliyordu. Alper’in kendisine bu şekilde bir güven alanı yaratması bizim de tatilimizi daha keyifli kılmıştı. Günümüzde çoğu sitede ve evlerde havuz mevcut ve bu herkes için bir risk. Bebeğin suya düştüğünde panik yapmadan su üzerinde durabilmesi ve yüzmesi en azından bize zaman kazandıran bir durum. Bebeği olan annelere tavsiyem deneme derslerimize katılmaları ve bebeklerinin su içindeki motivasyon ve mutluklarını görmeleridir. Bu hissi yaşadıktan sonra zaten karar vermekte çok zorlanmayacaklardır.

Hamile Aqua Aerobik Nedir?

Aqua aerobik hamilelik sırasında kadınların formlarını ve sağlığını korumanın doğal bir yoludur. Hamileler için aqua aerobik programında yoga, jimnastik, yüzme, aqua aerobik ve özel nefes teknikleri uygulanmaktadır. Her yöntemin kendi özel faydaları vardır. Doğum sonrasında vücudunuzun hızlı ve kolay toparlanması için çok etkili bir yöntemdir. Araştırmalara göre yüzme ve su aktiviteleri kadınların hamilelik süresinde yapabileceği en uygun fiziksel aktivitedir. Suyun kaldırma kuvveti sayesinde zorlayıcı olmayan, doğal hareketlerle çeşitli egzersizleri yapabilirsiniz.
Aqua aerobik ve jimnastik hareketleri kasların güçlendirilmesi ve esneklik kazanması için hamilelere gerekli olan egzersizlerdir. Yoga hareketleriyse yavaş gevşeme ve nefes alma çalışmaları ile suyun vücudunuza yaptığı mukavemet kullanılarak, rahat esnemenizi sağlar; fiziksel, duygusal ve ruhsal olarak doğuma hazırlamanıza yardımcı olur. Nefes teknikleri ise sizi, doğal doğumu kolaylıkla gerçekleştirmeniz için hazırlar, sancıları çekerken rahatlamanızı, ağrıların azaltılmasını ve doğum esnasında doğru nefes almanızı öğretir. Böylece nefes teknikleriyle doğuma hazırlanırsınız. Hangi yöntem ile (suda ya da yatakta) doğum yapacağınız önemli değil. Aqua aerobik size sadece hamilelik döneminde değil, doğum sırasında da çok faydalı olur, çünkü suda sancıları ve doğum sırasında yaşadığınız acıları azaltmayı ve kontrol altına almayı öğrenirsiniz. Su duygusal sıkıntılarınızı giderir, rahatlatır ve doğum sırasında aşırı gerilimden korur. Aqua aerobik egzersizleri sırasında yapılan hareketler ve nefes egzersizleri anne karnındaki bebeğe de çok faydalıdır. Bebeğin kaslarını güçlendirir ve daha doğmadan dış dünyaya karşı hassasiyeti geliştirmeye yardımcı olur. Nefes egzersizlerinde, doğum sırasında bebeğin nefessiz kaldığı zamanı hedefleyen egzersizler yapılarak, bebeğin doğuma en hazır hale getirilmesi amaçlanmaktadır.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..