Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Sütünüzü Arttırabilirsiniz
Sütünüzü Arttırabilirsiniz
Sütünüz Bebeğiniz İçin En Değerli Hediye!
Sütünüz Bebeğiniz İçin En Değerli Hediye!

Anne Sütü Her Bebeğin Hakkıdır

Anne Sütü Her Bebeğin Hakkıdır
 
 
Bir annenin bebeğine verebileceği en kıymetli hediyedir anne sütü. Ancak tecrübesizlik, heyecan, endişe, yetersizlik gibi duygular ilk günlerin sıkıntılı geçmesine neden olabilir. Emzirme tekniklerini, küçük problemlerin ne şekilde çözüleceğini, süt oluşumunun nasıl olduğunu bilmek ise çözümün anahtarıdır. 

 

Her Annede Yeterli Süt Olur Mu?

 
Evet. Her kadın bebeği için yeterli süt üretebilir.  Yeter ki, hamileliği boyunca bebeğini emzirme fikrine adapte olsun ve doğum sonrası bebeğini sık sık emzirsin. Hamilelik döneminde, doğacak bebeğin beslenmesine yönelik değişimler yaşanır.  Hamileliğin 20. haftasından itibaren süt bezlerinde süt sentezi başlar. Ancak doğumla birlikte bu sentez daha da artar.
 

Göğsünüzün Şekli Önemli Değildir

 
Süt veren keseciklerin sayısı ve büyüklüğü her kadın için aynıdır. Bu yüzden memenin büyük ya da küçük olmasının süt üretimiyle bir ilişkisi olmadığını bilmelisiniz. Memeye şekil veren kısım süt kesecikleri değil, kaslar ve yağ dokunuzdur.
 

Sütünüz Emzirerek Çoğalır

 
Doğum sonrası bebeğin anne memesini emmeye başlaması, süt salgısını arttıran en önemli uyarıdır. Bebek emdikçe uyarı beyne gider, beyin de cevap olarak kana prolaktin hormunu salgılar. Bu hormon, süt üretim keseciklerinde sütün üretilmesini sağlar. Oksitoksin adlı başka bir hormon sayesinde de kesecikler kasılır ve içindeki süt, kanallara akar. Kanallar boyunca ilerleyen süt, göğsün kahverengi kısmının altındaki havuzda kalır. Bebeğin dilinin  bu  bölgeyi önden arkaya doğru dalgalandırması ve sıkıştırmasıyla da anne sütü, bebeğin ağzına akar. Bebeğin emmeye devam etmesiyle havuzdaki süt, bir yandan boşalırken diğer yandan beyne sinyaller vererek yeniden  dolar.  İşte bu yüzden süt üretiminin devam ettirilmesi için sık emzirmek gerekir.
 
 
 
 

Emzirmeye Hazırlık

 
Bebeğinizi emzirmeye başlarken; bu işin her şeyden önce sabır, direnme ve irade gerektirdiğini unutmayın. Çünkü, bebeği tam anlamıyla doyurmaya yetecek sütün, memelerden gelmesi bazen belli bir süre alabilir. Hemen pes etmeyin, çevreden gelen “Doymuyor, mama verelim” uyarılarına kulak tıkayın. Bebeğinize sevgiyle sarılın ve emzirmeye devam edin.
 
  •  Anne sütünün gelme süresi kadından kadına değişebilir. 
  •  Doğum sonrasında asıl sütün gelmesinden önce memeden KOLOSTRUM (Ağız sütü) olarak adlandırılan kıvamlı, koyu, sarı renkte, az yağlı, bol proteinli ve antikorlu bir sıvı gelir.  Bu sıvının yüksek besleyici niteliği ve antikor açısından zengin bir yapısı vardır. 
  •  Başlangıçtaki ağız sütü bebek için yeterlidir. Sonraki günlerde emzirme belli bir düzene girince annenin memelerinden süt gelişi fazlalaşır. 
  •  Anne emzirirken önce bir memesindeki sütün boşalmasını sağlamalıdır. Eğer bebek doymadıysa diğer memeye geçmelidir.
  •  İlk günler emzirme süresi, her meme için 10-15 dakikadır. Emzirme araları daha sıktır. Daha sonraları emzirmeler 15 -25’şer dakika sürecektir. İlk günlerde bebek, her emzirme seansında 10 gram kadar süt emerken, on aylık bebeğin içtiği miktar yaklaşık 100 gramdır. Emzirme süresinin uzaması da bundandır ve gayet normaldir. 
 

Emzirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 
Anne ile bebek arasında kurulan duygusal bağın bebeğin sağlıklı gelişimine katkısı sanıldığından çok daha fazladır. Emzirme seansları bu konuda önemli bir rol oynar. Çünkü meme emme anları bebeğin gevşediği, kendisini güvende hissettiği,  zevk aldığı, annesi ile sıkı bir duygusal bağ kurduğu özel anlardır. Emzirme anlarının her yönüyle doyurucu olabilmesi ise emzirme tekniklerinin ne kadar bilindiğine ve uygulandığına bağlıdır.
 
  •  Öncelikle ilk emzirme çalışmalarının sakin bir yerde yapılmasına dikkat etmek gerekir. Daha sonra anne ve bebek alıştığında emzirme rahat edilebilecek herhangi bir yerde yapılabilir.
  •  Emzirmeye başlamadan önce, eller iyice yıkanmalı; göğüsler de dahil her şey temiz olmalıdır. 
  •  Anne, rahat bir şekilde emzirmelidir. Özellikle sırtını yaslayacağı, emzirirken bebeği yatırdığı kolunun destek alacağı bir koltuk tercih edilmelidir. Annenin rahat etmesi çok önemlidir.  Çünkü, anne iyi yerleşmemişse aşırı yorulur ve yorgunluğun nedenini emzirme zannederek bir an önce bitmesi için sabırsızlanır. Bu da her emzirme seansının bir külfet ve eziyet haline dönüşmesine yol açar. 
  •  Oturarak emzirmek için ideal olan pozisyon, rahat bir koltuk ya da sandalyeye  sırtın dayanarak oturulmasıdır.  Bu şekilde bebeğin başı annenin dirseğinin iç tarafına, yüzü ise anne eğilmeden memenin hemen yanı başına rahatça gelebilecektir. Koltuk ya da sandalyenin  kol dayama yerlerinin  olması oldukça faydalıdır. Eğer yoksa (veya tam rahat edilemiyorsa) dirseğin dayanması için yan taraflara yastık yerleştirilebilir. Ayrıca gerektiğinde ön tarafta ayakların üzerine koyulabileceği alçak, küçük bir tabure bulundurulabilir. 
  •  Emzirme anında bebek annenin kolu tarafından aynı düzlemde tutulmalı ve annenin kolunun iç yüzeyine başı ve gövdesi gelecek şekilde uzanmalıdır. Bebeğin sadece başı değil, tüm vücudu anneye dönük ve yakın tutulmalıdır. 
  •  Bebek annenin göğsüne yakın olduğunda içgüdüsel olarak memeye yönelir. Ancak ilk zamanlarda meme ucunu kendiliğinden ağzına alamaz. Bunun için yardıma ihtiyacı olabilir. Bu noktada anne, meme başını bebeğin yanağına dokundurarak emme arama refleksini uyarmalı, bebeğin kendisinin meme başını bulmasını, tüm meme ucunu ve etrafındaki kahverengi kısmın tamamını ağzına almasınısağlamalıdır. 
  •  Anne gerekirse serbest olan elinin baş ve işaret parmağı üstte meme başını çevreleyen kahverengi kısmın kenarında diğer üç parmağı ise bu bölümün altında olacak şekilde  tutarak memesini destekleyebilir  ve ancak sıkı sıkı bastırmamalı ve makas hareketi yapmamalıdır. Çünkü sıkı bastırma ve memeyi makaslama, süt kanallarının akışını zorlaştırabilir.   
  •  Bebeğin emmesinin etkili olup olmadığını şakak ve kulağından anlamak mümkündür. Etkili emmede, bebeğin şakağı ve kulağı oynar. Çektiği sütü yutması ise memeyi her bir iki çekişinin ardından olur. 
  •  Emzirmenin başında, bebek açtır ve çok güçlü emer. Sonra doymaya başlar ve yavaşlar. En sonunda ise tatmin olduğundan dolayı uyuya kalır ya da kendisi emmeyi bırakabilir. 
  •  Bebek düzgün yerleştiyse, emzirmenin anneye acı vermemesi gerekir; belki başlangıçta göğüslerde hafif bir batma olabilir fakat bu his bir iki çekişten sonra geçer. Eğer acı devam ediyorsa bebeğin ağzından meme ucu geri çekilip düzgün olarak tekrar bebeğin ağzına yerleştirilmelidir. 
  •  Bebeğin her emzirmeden sonra gazını çıkarması sağlanmalıdır.  
  •  Emzirdikten sonra, meme uçları temiz bir mendil ile kurutulmalıdır. Emzirilmediği zamanlarda memelerden süt geliyorsa, meme uçlarına göğüs pedi koyulmalı ve bunlar nemlendikçe de değiştirilmelidir. Meme ucunun nemli bırakılmaması, meme ucu kremleri ile bakım yapılması çatlak ve yara oluşumunu engelleyicidir. 
 
 
 
 

Anne Sütünün Sağılması ve Saklanması

 

Hazırlanma ve Temizlik

  •  Göğüslerin sağılmasından önce eller mutlaka yıkanmalıdır.
  •  Göğüslerin temiz tutulması için günde bir kez banyo veya duş alınması yeterlidir.
  • Anne sütünü elle sağıyorsa, sağdığı kabın temizliğinden emin olmalıdır. Her kullanımdan önce pompanın parçaları sıcak sabunlu su ile yıkanmalıdır. 
  • Annenin hasta olduğu  veya  ilaç almasının gerektiği durumlarda doktora danışılmalıdır.
 

Sütün Toplanması

  •  Her seansta sağılan süt cam, temiz bir cam şişeye veya plastik süt toplama poşetlerine koyulabilir.
  •  Şişeler ucunda emziği olmadan kapakla, poşetler ise lastik bir bant ile kapatılabilir.
  •  Sağılan ve poşetlenen her sütün üzerine tarih yazılmalıdır. 

Anne Sütünün Saklanması

 
  •  Sağılan süt dondurulmadan buz dolabı rafında (+1 ile +4∞C arasında) 3 gün saklanabilir.
  •  Buzlukta (-7 ile-2∞C arasında) 3 haftaya kadar saklanabilir.
  •  Derin dondurucuda (-18∞C’nin altında) 3-6 aya kadar saklanabilir. 
 

Donmuş Sütü Eritme

 
  •  Sıcak suyun altında ya da sıcak su bulunan bir kabın içine konulan başka bir kapta(benmari yöntemi) daha hızlı olarak eritme de yapılabilir. Ama kaynama noktasına getirilmemelidir.
  •  Donmuş sütü oda sıcaklığında bekleterek eritmek doğru değildir. 
  •  Sütü eritmek veya ısıtmak için mikrodalga fırınların kullanılması önerilmemektedir. 
  •  Sıcaklığını ölçmeden önce sütü yavaşça çalkalayınız. Çalkalayarak, sütteki krema görünümündeki yağ içeriğini de homojen şekilde dağıtmış olursunuz. Anne sütünde bulunan bazı canlı bileşenlere zarar verebileceği için sütü, kuvvetli bir şekilde sallamayınız.
 
 
 

Meme Ucu Çatlaklarını Nasıl Tedavi Etmeli?

 
Çatlaklardan meme dokusuna bakteri geçişi sonucu meme iltihapları ve apseleri ortaya çıkabilir. Meme başı çatlakları oluştuğunda anne çok fazla acı duyduğu için bebeğini emzirmekte zorluk çeker. Zaten bebeğin memeyi iyi tutamaması sonucu meme uçlarında önce hassasiyet zaman içerisinde de çatlaklar oluşmaya başlamıştır. Meme ucu çatlakları meme başının çevresinde, meme ucunda enine çizgi halinde ya da areolada oluşabilir. Etkin emzirmenin olmaması nedeni ile memelerde doluluk başlar, meme başındaki çatlaklardan meme dokusuna bakteri geçişi sonucu meme iltihapları ve apseleri ortaya çıkabilir. Bu durumda memelerin sağılarak tam olarak boşaltılması ve hava ile temas etmesi kısa sürede iyileşme sağlanmasında önemlidir.
 
Bebeğin memeden doğru emzirme yapması ile memeyi sadece günde iki kez kaynamış ılık su ile temizlemek ve en son gelen sütü meme ucu çevresinde bırakmak=kuru yara iyileştirme metodu veya tıbbi derecede saflaştırılmış lanolin kullanımı = nemli yara iyileştirme metodu iyileşme için yararlıdır. (Doktorunuz hastaneden ayrılırken size uygun bir meme ucu kremi önerecektir.)  Ancak çatlak ihmal edilmiş, yara olmaya yüz tutmuş ve annede mutsuz bir emzirme dönemi yaşanmış ise sağım yapılması, meme uçlarının dinlendirilerek kısa sürede iyileştirileceği bir program dahilinde sağım ve emzirmenin birlikte yapılacağı bir program anneye öğretilmelidir. 
 
İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..