Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Göğüs Pompalarını Nasıl Kullanacaksınız?
Göğüs Pompalarını Nasıl Kullanacaksınız?
Bebeğinize Vereceğiniz En Değerli Armağan; Anne Sütü
Bebeğinize Vereceğiniz En Değerli Armağan; Anne Sütü

Bebeğinizi Nasıl Emzireceğinizi Biliyor musunuz?

Bebeğinizi Nasıl Emzireceğinizi Biliyor musunuz?

Başlığı görenler “Ne var bunu bilmeyecek?” diye düşünebilirler. Ama araştırmalar ve uzmanların aktarımları bazı gerçekleri gün ışığına çıkarıyor. Emzirme konusunda tecrübesi olmayan yeni anne doğum sonrası ağrılarının ve halsizliğinin de etkisiyle sorunlar yaşıyor. Bu dönemde psikolojik ve fiziksel yardım alamazsa hem “sütüm gelmiyor” düşüncesine kapılarak moral bozukluğu yaşıyor, hem de meme başı problemleriyle daha çok karşılaşıyor. Bu arada bebekte daha çok huzursuzluk yaşayıp ağladığından aile büyükleri doymadığına kanaat getirip, mamaya başlatıyorlar. Sonuç: Anne sütünden mahrum kalmış bir bebek… Bu tabloyla karşılaşmamak için, emzirme konusunda bilgi sahibi olmak gerekiyor.

Bebek emme refleksini doğuştan getirir. Ultrason görüntülerinde parmağını emen bebeği görmek artık kimseyi şaşırtmıyor. Emmek bebek için sadece beslenme aracı değil, haz ve güven duygularını da tatmin ettiği özel andır. Anne ile bebek arasındaki özel bağdır. Bu bağın sağlık sorunlarından dolayı bozulmaması için emzirmeye başlarken dikkat etmeniz gereken bazı “püf”ler var.

Emzirmeye başlarken

İlk yapılması gereken el temizliği… Sadece bebeğinizi emzireceğiniz zaman değil, bebeğinizle ilgilendiğiniz her an ellerinizin hijyeninizi sağlamalısınız. Eskiden her emzirmeden önce göğüslerin silinmesi gerektiği söyleniyordu. Ancak uzmanlar günlük vücut temizliğinin yeterli olduğunu belirtiyorlar. Yani günde bir kere göğsünüzü silmeniz yeterli. Meme başını çevreleyen kahverengi bölgedeki küçük kabartılar meme başının yumuşak olmasını ve bebeğin meme başını kolaylıkla bulmasına yardımcı olan bazı salgıların salınmasını sağlar. Meme başını her emzirmeden önce silmeyin ki bu salgılar işlevlerini kaybetmesinler, bebeğiniz meme başını bulurken bu yol göstericiden faydalanabilsin.

Emzirmenin yapılacağı ortamda önemlidir. Annenin rahat edebileceği, sessiz, rahat, fazla uyaranın olmadığı yerler anneye kolaylık sağlar.

Emzirmeye uygun ve rahat kıyafetlerde başarılı bir emzirmeye destek verir. Önden açılan gecelik, bluz gibi giysiler ve emzirme sutyen-atletleri anne için gereklidir.

Doğumdan hemen sonra bebeğinizi ilk emzirmeye başlayacağınız yer büyük ihtimalle hastanedeki yatağınız olacaktır. Ancak en rahat emzirme pozisyonun oturarak olduğunu belirtmek gerekir. Doktorunuz oturabileceğinizi söylediği andan itibaren bebeğinizi oturarak emzirmeye gayret edin. Böylece bebeğinize ve emzirmeye daha çok hakim olacaksınız.

Adım adım emzirme

Emzirmek için rahat bir koltuk seçin. Sırtınızı ve kollarınızı dayayarak destek alacağınız koltuklar, emzirme sırasında size kolaylık ve rahatlık sağlar. Kol ve sırt ağrılarınız daha az olur. Gerekirse kolunuzun altına ya da bel boşluğunuza destek yastıkları alabilirsiniz. Emzirme sırasında bel ve kol ağrıları çeken annelerin emzirmeyi daha kısa tuttuğu, çabuk yorulduğu bilinmektedir.

Emzirme sırasında bir eliniz bebeği tutarken bir eliniz emzirmeye yardımcı olacaktır.

Koltuğunuza yerleştiniz, bebeğiniz kucağınızda… Hangi göğsünüzü emzirecekseniz, bebeğinizin başını o kolunuzun dirseğinin iç kısmına yerleştirin. Kolunuzla düz bir hat şeklinde vücudunu destekleyin. Eliniz poposuna ulaşacaktır, buradan tutarak vücutlarınızın temasını sağlayın.

Bebeğinizin yüzü göğsünüze dönük, burnu göğüs ucu hizasında olmalı.

Bebeğinizin karnı sizin karnınıza değmeli.

Gerekiyorsa kolunuzun altına bir yastık, sırtınıza destek, ayağınızın altına minik bir tabure koyabilirsiniz.

Bebeğinizin başını iterek göğsünüze yaklaştırmayın. Omuzlarından destek vererek göğsünüze yaklaştırın.

Bebek anne göğsüne yaklaştırıldığında içgüdüsel olarak memenizi bulacaktır. Önemli olan göğüs ucunuzu doğru biçimde tutabilmesidir.

İlk günlerde 2-3 saat gibi sık aralarla emzirmeniz önerilir. Aynı zamanda bebekler sürekli uyuma eğilimindedir. Bebeğinizin emme saati gelmişse ama uyuyorsa meme başınızı yanağına dokundurarak uyandırabilirsiniz.

Bebeğinizin yüzü göğsünüze dönük, vücudu vücudunuza değen pozisyonda iken, diğer elinizin baş ve işaret parmaklarıyla göğsünüzün ucunu tutarak bebeğin göğüs ucunuzu doğru olarak almasına yardımcı olun.

Doğru emmede bebek göğüs ucunun çevresindeki kahverengi halkayı da kavrayarak ağzının içine alır. Sadece göğüs ucunu tutan bebek yanlış emiyor demektir. Bebeğiniz bu şekilde göğüs ucunuzu tutmuşsa emzirmeyi kesin, tekrar başlayın.

Bebek göğüs ucunu almakta zorlanıyorsa; ağzını kocaman açtığında ilk önce alt dudağı meme ucuna gelecek biçimde alttan yukarı doğru göğüs ucunuza yaklaştırın. Gerekiyorsa göğüs ucunuzu parmaklarınızın arasında tutarak ona destek olun.

Göğüs ucunu doğru tutan bebeğin ağzı dolar. Doğru emişte “cuk cuk” sesi gelmez. Bebeğin şakakları, kulakları emişin etkisiyle oynar.

Bebek memeyi doğru şekilde tuttuğunda alt dudağı dışarı doğru kıvrıktır, çenesi memeye dayanır.

Emzirme sırasında işaret ya da orta parmağınızla göğsünüzü alttan destekleyebilirsiniz. Başparmağınızı bebeğin burun delikleri memenizle kapanmasın diye hafifçe memenize bastırabilirsiniz. Ancak iki parmağınızı kullanarak makas hareketi yapmayın. Sıkı bastırma ve makas hareketi süt kanallarından akışı zorlaştırabiliyor.

Aç olan bebek emmenin başında aceleci ve hızlıdır. Yutkunması boğulacakmış gibi gelebilir. Sakin olun. Biraz sonra dengeyi bulacak emmesi daha düzenli olacaktır. Doyan bebek çoğunlukla memede uykuya dalar ve kendiliğinden memeyi bırakır.

İlk emzirmelerde süt oluşumunu artırmak için her iki göğsünde emzirilmesi önerilir. Her göğüste ortalama 15 -20 dakika emzirebilirsiniz. Daha sonraki haftalarda ise göğüslerin iyice boşaltılması önem kazanır. Bu emiş, olgun sütün bebek tarafından tamamen alınabilmesi içinde gereklidir. (Olgun sütte ilk önce sulu-şekerli daha sonra yağlı süt gelir. Yağlı süt bebekte tokluk hissi yaratacağından bebeğin doymasını sağlar)

Emzirme tamamlandığında meme uçlarınızı biraz sıkarak çıkan sütü sürün. Göğüs pedi ya da kalkanı ile göğsünüzü kapatın.

Emzirmeniz bitti, hatta bebeğiniz kucağınızda uykuya daldı ama bir türlü göğsünüzden ayrılmak istemiyorsa zorla göğsünüzü ağzından çekmeyin. Hem onu huzursuz edersiniz hem de göğüs ucunuzu yara… Basit bir hareketle göğüs ucunuzu bebeğin ağzından çıkarabilirsiniz; serçe parmağınızı ağzının köşesinden içeri doğru sokmaya çalışın. Dudak kasları gevşeyen bebek göğsünüzü de bırakacaktır.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..