Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Düşmediği Halde Topallıyor mu?
Düşmediği Halde Topallıyor mu?
Bebekler 3 Yaşından Önce Sümküremezler
Bebekler 3 Yaşından Önce Sümküremezler

Biberon Çürüğü Konuşma Bozukluğu Yapabilir

Biberon Çürüğü Konuşma Bozukluğu Yapabilir

Biberon ve emzik kullanımını bilmemenin bebeklerde diş sorunlarına yol açtığını biliyor musunuz? Clubdentist hekimlerinden Diyetisyen Tuba Uluer bebek beslenmesinde büyük rol oynayan biberonun kullanımı ile ilgili anne babalara önerilerde bulunuyor.

Biberon çürüğü nedir?

Bebeklerde bazen süt dişlerinde dişler sürer sürmez bazı kahverengi lekeler ve dişin en üst tabakası olan mine kısımlarının kırılıp döküldüğü görülür bu durum üst çenede ön bölge dişleri olan keser dişlerde daha sıklıkla rastlanır. Bunlara biberon çürüğü dendiğini söyleyen Dt. Tuba Uluer, doğal şeker olan laktoz anne sütünde mevcuttur ve anne tarafından çocuğa biberon kullanımı ile gece yatmadan evvel veya uyku esnasında verilirse zamanla sütün dişler üzerinde ve damak bölgelerinde birikmesinin görüldüğünü ve bakterilerin dişleri çürütmesi için elverişli bir ortam oluşturmasına neden olduğunu vurguladı. Yetersiz ağız bakımı ve dişler yeni sürdükleri için direnci az olan mine tabakası yüzünden biberon çürükleri hızlı ilerleyen ve yaygın görülen çürük tipleridir. Ayrıca mutans streptokokları denilen bakterilerde bu tarzda çürüklerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle anneden veya bakıcıdan bakteri geçişi olabileceğini unutmamak gerekir.

Süt dişlerine iyi bakın

Süt dişlerinin bebeğin ileriki yaşlarındaki gelişiminde çok büyük rolü olduğunu açıklayan Uluer, süt dişlerindeki biberon çürüklerinin tedavi edilmezse ağrı ve iltihaplara neden olduğunu ve bu durumun çocuğun beslenmesinin bozulmasına neden olduğunu açıkladı. Uluer;  “Çocuk küçük yaşta olduğu için tedavi zahmetlidir ve mutlaka enfekte dişlerin dolguları yapılıp çürüğün ilerlemesi durdurulmalıdır. Eğer çürük çok ilerlemiş ise alttaki sürekli diş germlerini etkileyip ilerde dişlerde renk ve şekil bozuklukları görülebilir. Enfekte dişlerin tedavileri yapılmazsa zaman içersinde çekimleri gerekebilir ve çekilen dişe komşu dişler bu boşluğa doğru hareketlenir. Böylelikle alttan gelecek olan daimi diş zamanı geldiğinde sürmesi için yer bulamaz ve çene darlıkları gelişir. Ortodontik tedavi gerekebilir. Diş eksiklikleri, belirli konuşma seslerini ve birkaç sesin çıkartılmasını olumsuz etkileyerek kelimelerin anlaşılmasını zorlaştırabilir böylelikle konuşma bozukluklarına sebebiyet verir. Daha çok “R,S,Ş” harflerinin telaffuz edilememesine yol açar. Konuşma bozuklukları küçük yaşlarda ortaya çıkar ve tedavi edilmezse kişinin ileriki yaşlarda iletişiminde sorunlar yaşamasına neden olur.

Nasıl olsa düşecek diye yorumlanan süt dişlerinin çocukların ileriki yaşlarında beslenme, konuşma (fonasyon) ve estetik fonksiyonlar açısından öneminin büyük olduğu unutulmamalıdır. Bu gibi sorunların oluşmaması için dişler zamanında tedavi edilmelidir. Biberon çürüklerinin önlenmesi mümkündür. Bebeğinizi biberonla beslenerek uyuması alışkanlığını kazanmasını önleyin. Gündüz ve gece beslendikten sonra mutlaka temiz ıslak bir tülbent ya da gazlı bezle diş yüzeylerini ve damaklarını temizleyin. Ayrıca biberonla süt verirken içine seker ya da bal gibi tatlandırıcılar katmayın” dedi.

Anne sütünde veya inek sütünde çürük yapıcı enzimler mevcuttur. İçine seker ve bal eklenirse çürük yapım aktivitesi artacağı için çürük oluşumunu tetikleyecektir. Bu nedenle biberon ve emzik kullanımı 1,5 yaş civarı bırakılmalıdır. Ayrıca 1,5 yaşından sonra emzik ve biberon kullanımının devamı ileriki yaşlarda çocuğun çene ve solunum problemleri ile karşı karşıya kalmasına yol açar. Biberon çürüğünü önlemede bir diğer konu ise çocuğun doğru beslenme alışkanlığıdır. Karbonhidratlı şekerli gıdalar diş çürüklerine yol açar. Şeker çikolata yerine çocuğun elma havuç ve bu gibi vitaminden zengin lifli gıdalarla beslenmesi hem ağız ve diş sağlığı için hem de vücut gelişimi için önemli ve iyidir. Ayrıca bu tip gıdalar diş temizliğine de yardımcıdır. O halde tüm bu sorunların oluşmaması için tedaviden önce oluşumlarının önlenmesi daha doğru bir yaklaşım olup çocuğunuzun koruma tedavilerinin yapılması ve dişlerin ilk ağızda görülmesinden itibaren lütfen yeterli sıklıkta diş hekiminize başvurun.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..