Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Doğuştan Kalp Hastalığı
Doğuştan Kalp Hastalığı
Bebeğin Ağlama Nedenlerinden
Bebeğin Ağlama Nedenlerinden

Menenjit 5 Yaş Altı Çocukları Tehdit Ediyor

Menenjit 5 Yaş Altı Çocukları Tehdit Ediyor

Aniden gelişen belirtileri, zaman zaman başka hastalıklarla karışması ve ileri evrede tedavinin güçlüğü menenjit hastalığını tehlikeli kılıyor ve araştırmalar Türkiye’de 5 yaş altı çocuk ölümlerinin %10,2’sinden sorumlu olduğunu gösteriyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Prof. Dr. Ayşe Kılıç bilgiler veriyor.

Menenjit hastalığına ne neden olur?

Menenjit, beyni ve omuriliği çevreleyen koruyucu zarda oluşan bir enflamasyondur.
Bu enflamasyon bir virüs, bakteri veya hatta bir mantardan dolayı oluşmuş olabilir.

  • Viral menenjit en yaygın formdur. Ciddi olan bu form genellikle hayatı tehdit edici değildir ve normalde 7 ila 10 gün içerisinde geçer.
  • Bakteriyel menenjit daha nadir ancak son derece ciddi ve ölümcül olma potansiyeline sahiptir. Meningokokal Menenjit de bakteriyal bir menenjit türüdür.Meningokokal menenjitin nedeni meningococcus adındaki bir bakteridir.

Menenjite ek olarak, meningococcus başka ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Örneğin,  kan dolaşımına girerek  meningokokal sepsis adındaki bir enfeksiyona neden olabilir.
Hem meningokokal menenjiti hem de meningokokal sepsisi kapsayan meningokok hastalığı kısa sürede ilerleyebilir.
Bir bebeği veya ergeni sakat bırakabilir hatta saatlerce içerisinde ölüme neden olabilir.

Menenjit nasıl bulaşır?

Menenjit hastalığı aynen grip gibi yayılmakta, kişiden kişiye günlük aktiviteler aracılığıyla geçmektedir. Bakteriyi taşıyan bazı kişiler hiç hastalık belirtilerine sahip olmadıkları için farkında olmadan hastalığı başkalarına bulaştırabilir.

Belirtileri nedir? Neden tehlikelidir?

En yaygın bulguları – ateş, baş ağrısı ve kas ağrısı – influenza (grip) bulgularına benzer olabileceğinden, meningokokal menenjiti teşhis etmek zordur, hızla vücuda yayılarak organların iflasına neden olabilir, penisilin ile tedavi edilse bile vakaların %28'i ölümle sonuçlanmaktadır, hayatta kalanların büyük bir çoğunluğunda zeka geriliği, dirençli nöbetler(havale) , organ kayıpları(kol, bacak), sağırlık gibi yaşam kalitesini olumsuz etkileyen durumlar görülür.

Aniden gelişebilen menenjit bulguları şunları kapsar:

  • Başağrısı
  • Ateş
  • Deride basınca solmayan beneklenme 
  • Boyun sertliği veya kas ağrısı
  • Bulantı ve kusma
  • Işığa hassasiyet
  • Zihin bulanıklığı 
  • Kızarıklık
  • Nöbet

Meningokokal menenjit 24 saat içerisinde ölüm ile sonuçlanabilir.

Hastalıktan en çok hangi yaş grubu etkilenmektedir?

Herkes meningokok hastalığına yakalanabilir. Son yıllarda yapılan epidemiolojik çalışmalara göre Türkiye’de akut bakteriyal menenjite en sık neden olan etken meningokoklardır. İnvaziv Meningokokal Hastalık, özellikle 5 yaş altındaki çocuklar için büyük tehlike arz etmektedir. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre Türkiye’de meningokokal enfeksiyonlar 5 yaş altı çocuk ölümlerinin yüzde 10,2’sinden sorumludur.

Hastalığın gelişim evreleri:

Grip benzeri semptomların oluştuğu ilk 6 saat içerisinde tanı konulursa hastalığın tedavi edilmesi görece daha kolay olur. Ancak yapılan çalışmalarda grip benzeri semptomlarla karıştığı için ortalama hastaneye başvuru saati 19 saattir.

Korunma yolları ve Türkiye ve dünyada hastalıkla mücadele?

Çocuklarınızı ölümcül meningokokal menenjitten korumanın en iyi yolu çocuklarımızı aşılamaktır. Dünyada uzun yıllardır kullanılan ve ülkemize geçen sene gelen, sağlık bakanlığından ruhsatlı 9. aydan itibaren kullanılan meningokok aşıları ile çocuklarınızı bu tehlikeli hastalıktan koruyabilirsiniz.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..