Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bebeğinize Vermemeniz Gereken Gıdalar
Bebeğinize Vermemeniz Gereken Gıdalar
Yutma Güçlüğü İştahsızlıkla Karıştırılıyor
Yutma Güçlüğü İştahsızlıkla Karıştırılıyor

Bebeklere Hangi Meyveler Verilmeli?

Bebeklere Hangi Meyveler Verilmeli?

İlk 6 ay anne sütü alan bebekler, 6. aydan sonra ek gıdalara başlarlar. Bu süreçte meyvelerde yer alır. Bebeğin gelişmekte olan sindirim sistemini zorlamayacak ve alerjik reaksiyon geliştirmeyecek meyvelerin tercih edilmesi gerekir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Duygu Gür Ünal bebekler için hangi meyvelerin uygun olduğu konusunda bilgiler veriyor.  

Meyveler doğal şeker kaynağı, kolay sindirilen, açlığı bastıran besinlerdir. Ana öğünden çok ara besin olarak kabul edilir.

İlk Meyveler Hangileri?

Bebeklere ilk başlanacak meyveler basit, alerjik özelliği olmayan, sindirimi kolay meyveler olmalıdır. İlk başlanacak meyveler mevsimine göre elma, şeftali ya da armut olabilir. Meyve seçiminde mevsime uygun meyve ile başlanması önemlidir.

Meyve püresine tercihen sabah öğle arası saat 10.00-10.30 gibi başlanır.

Bol suda, iyi yıkanmış, kabukları soyulmuş ve cam rendeden geçirilmiş  bir dilim meyve püresi ile başlanır, günler içerisinde dilim miktarı artırılır, kabaca 4-5 günün sonunda bebek orta boy bir meyveyi yiyecek hale gelir. Alerji ve mide-barsak sisteminde problem yaşandığında o meyve kesilir,1-2 ay sonra tekrar denenebilir.

Meyve pürelerine şeker, pekmez eklenmemelidir. Meyve yemekte zorluk çeken bebeklerde meyveler yoğurt içinde verilebilir.

Hangi Meyve, Nasıl Etkiler?

Çilek, kivi gibi alerji potansiyeli yüksek gıdalar 1 yaşından önce verilmemelidir.

Mandalina ve portakal, midede yanma ve gaz problemlerine neden olabileceğinden 7-8.aylardan sonra verilebilir. Kabızlık problemi olan bebeklerde muz kabızlığı daha da arttırabileceğinden mümkün olduğunca kullanılmamalı, kabız olan bebeklerde barsak hareketlerini arttırıcı özelliği olan üzüm, kayısı, armut gibi meyveler, meyve suyu halinden çok posalı şekilleriyle tüketilmelidir.

Meyve Suyuna Dikkat!

Meyve suları kan şekerinde ani yükselme ile şeker metabolizmasında dengesizliğe neden olabileceğinden ve diş çürüklerini artırabileceğinden, çocukların meyve suyundan çok meyvenin kendisini tüketmeleri önerilir.

1 Yaşından Sonra Hangi Meyve?

1 yaşından sonra çocukların ellerine büyüklerin kontrolünde olmak şartıyla dilim meyveler, 2-3 yaşlarından sonra da kuru meyveler (kuru incir, kuru kayısı) verilebilir.

Kek yapımında kuru meyveler kullanmak lezzetini arttıracak, tatlı ve pastaları taze meyvelerle renklendirmek ve şekillendirmek çocuklarınızın iştahını açacaktır.

 

ÖRNEK MEYVELİ ÖĞÜNLER

 

Muzlu pirinç unu muhallebisi

100ml su

100ml süt

3 tatlı kaşığı pirinçunu

1 tatlı kaşığı esmer şeker ya da pekmez

yarım muz (ya da 1 adet yerli muz)

ocakta pişirilir, ocaktan indirdikten sonra içine muz rendelenir.su süt karışımı yerine formül mama ile de hazırlanabilir.

 

 

Kuru meyveli yulaf ezmesi(1yaş üzeri için)

3-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi

150ml süt

kuru meyveler (2 adet kuru kayısı, 1 adet incir, 1yemek kaşığı kuru üzüm)

2tatlı kaşığı ince çekilmiş ceviz

akşamdan azıcık süt içinde bekletilen ve yumuşaması sağlanan kuru meyveler blender ile iyice ezilir. Yulaf ezmesi ve süt  kaynatılır ve ocaktan indirildikten sonra kapağı kapanarak 2-3 dakika demlenmesi sağlanır.ceviz, kuru meyve karışımı eklenir.

 

Meyveli krep (1.5-2yaş üzeri için)

2 yumurta

1 su bardağı süt

aldığı kadar un

küçük küçük doğranmış küp meyve karışımı (armut, muz, kayısı, şeftali, elma...)

ince çekilmiş ceviz

yumurta ve süt karışımına boza kıvamına gelinceye kadar un eklenir, karışım yağsız tavada önü arkası pişirilerek krep hazırlanmış olur.

Krep içine taze meyvelerden oluşan karışım konur, üzerine ceviz serpilir, isteğe bağlı bal ya da pekmez ile de tatlandırılabilir. Dürüm haline getirildikten sonra bıçak yardımıyla ince kesilerek servis yapılır.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..