Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Sık Kusan ve Öksüren Bebek Reflü Olabilir
Sık Kusan ve Öksüren Bebek Reflü Olabilir
Bebeğinize Verebileceğiniz Meyveler
Bebeğinize Verebileceğiniz Meyveler

Katı Gıdalara Ne Zaman Başlamalı?

Katı Gıdalara Ne Zaman Başlamalı?

 

Aylardır sütünüz ile beslediğiniz bebeğinizin artık katı besinlerle tanışma zamanı geldi. Bebeğinizi katı besinlere alıştırmak istiyor, fakat nasıl yapacağınızı bilmiyor musunuz? Biz, sizin için Yaşam Koçu Diyetisyen Gizem Tutar’a tüm merak ettiklerinizi sorduk.

Bebeklere yaşamlarının ilk altı aylarında sadece anne sütü verilmelidir. İlk altı aydan sonra anne sütü, bebeğin beslenmesinde tek başına yeterli olamaz. Çünkü 6. aydan itibaren bebeğin demir minerali başta olmak üzere bazı besinsel ihtiyaçları artar ve bu nedenle tamamlayıcı katı besinlere ihtiyaç duymaya başlar.

Erken Başlanırsa…

Eğer diyetisyen ve doktor ihtiyaç duymadığı halde, bebeğin katı gıdalarla beslenmesine altı aydan önce başlanırsa, bebeğin enfeksiyon kapma riski artar. Bunun dışında altı aydan önce verilen katı gıdalar, bebeğin böbrek fonksiyonlarının bozulmasına ve fazla enerji aldığı için obez olma riskinin artmasına neden olabilir.

Geç Kalınırsa…

Bu durum da en az katı besinlere erken başlamak kadar risklidir. Katı besinlere başlamakta geç kalınırsa, bebeğin katı besinleri reddetme riski artar. Genelde bu gibi durumlarda besini tükürme, reddetme, ittirme gibi olumsuz beslenme davranışları ortaya çıkar. Bu süreç uzadıkça bebeğin yetersiz beslenmesine yol açabilir.

 

Katı Besinlere Alışma Sürecinde 5 Temel Kural

Besinin miktarı “az” olsun…

Bebeğinize ilk kez vereceğiniz besinin 1 tatlı kaşığından daha fazla olmaması gerekir. Besinle ilk kez tanıştırdığınızda, bir cevizin büyüklüğünden daha fazlasını vermeniz işleri zorlaştırır ve bebeğinizin reddetme olasılığını arttırır.

Besin “tek” çeşit olsun…

Bir gün içerisinde sadece bir besin deneyin. Birden fazla besini aynı gün içerisinde denemeniz, bebeğinizin alerji olma riskini yükseltir ve sindirim sistemini zorlar.

Besin “ayına uygun” olsun…

Aceleci davranmayın. Bebeğinize verdiğiniz katı gıdaların, onun ayına uygun olması, böbrek ve sindirim sistemi sağlığı açısından önemlidir.

Besin alerji yaptıysa “ara verin”…

Eğer besini denedikten sonra bebeğinizde kaşıntı, kızartı veya solunum güçlüğü gibi daha önceden rastlamadığınız bir durum ortaya çıktıysa, o besini tekrar denemeden önce en az 3 gün ara verin. Tekrar denemelerde alerjik reaksiyonlar devam ediyorsa, bebeğinizi doktora götürün ve hangi besinlere alerjisi olduğunu saptayın.

Besinin “dışkısı” üzerindeki etkisine dikkat edin…

Bebeğinizin tükettiği her besin, dışkısını farklı bir şekilde etkiler. Eğer bebeğinizin katı gıdayı tükettikten sonraki dışkılarında renk, koku veya şekil açısından ciddi farklılıklar oluştuysa, bir süre bu besine ara verin. Kötü kokulu, sulu ve yeşil dışkılar, bebeğinizin besine gösterdiği olumsuz cevaplardır.

Hangi Yiyecekler Hangi Ayda?

Bebeğinizi, 6.ayını doldurduktan sonra, ilk tanıştırmanız gereken besin meyve suyu ve meyve püresidir. Elmanın alerjik etkisinin az olduğu bilinir. Çilek ise son derece alerjik meyvedir. Elma suyu ve püresine alışan bebeğinizi sırasıyla; ev yapımı yoğurt ve sebze suları ile tanıştırmalısınız.

Sebzelerden en az alerjik etkisi olan kabaktır. Bebeğinize bir yaşına girene kadar, ıspanak ve pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler yedirmeyin.

 7.aya kadar bu besinlerle sorun yaşamayan bebeğinize, ilk gün çeyrek, sonraki günler sırasıyla ½ ve alıştıktan sonra tam haşlanmış yumurta sarısı verebilirsiniz. Yumurtanın beyazı bebeğiniz için alerjen olduğundan dolayı bir yaşına girene kadar yumurta yedirmekten kaçının.

7.ay için uygun olan diğer katı besinler, pirinç unu ile yapılacak mamalar, pekmez (günde maksimum 1 tatlı kaşığı) ve evde taze hazırlanacak sebze çorbalarıdır. Bu süreçte sebze çorbalarına yağsız, çift çekilmiş iyi pişmiş kıyma ve derisiz tavuk etini de ilave edebilirsiniz. Yalnız etle hazırladığınız çorbanızı blender’den geçirin.

8. ayına giren bebeğinize, tuzsuz ve baharatsız pişirilmiş sebze yemeklerini ve ezilmiş kuru baklagilleri (nohut, bezelye vs.) vermeye başlayabilirsiniz. Yemeklerine az miktarda kılçıkları temizlenmiş derisiz balık da ilave edebilirsiniz.

Ayrıca bu ay içerisindeki bebekler pastörize peynir çeşitlerini kahvaltıda tüketmeye başlayabilir. Yaşına giren bebeğinizle birlikte, sofraya oturabilir, yaptığınız az tuzlu ve baharatsız yemeklerden çatalla ezerek besleyebilirsiniz.

Eğer diyetisyen veya doktor, bebeğinizin büyümesini yetersiz görüyor ve devam mamasına başlamanızı istiyorsa, önerdiği devam mamasını, belirttiği şekilde hazırlamalı ve bebeğinize önerilen miktardan eksik veya fazlasını vermemelisiniz. 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..