Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Müzik Ruhun Gıdasıdr
Müzik Ruhun Gıdasıdr
Bebeklerde Yürüme Neden Gecikir?
Bebeklerde Yürüme Neden Gecikir?

Beyin Gelişimini Neler Etkiler?

Beyin Gelişimini Neler Etkiler?


Davranış Bilimleri Uzmanı ve Bebek Beyin Gelişimi Danışmanı, Eğitmen, Yazar Pınar Holt: “Özellikle 0-3 yaş arası çocuk beyni dakikada 700 tane yeni sinir hücresini birbirine bağlar. Bu şekilde hızlı gelişen bir organizma yaşayacağı her türlü deneyimden de etkilenebilir.” Peki, bebeğin beyin gelişimini etkileyen bu deneyimler nelerdir, anneler bu konuda nelere dikkat etmelidir? Cevabı yazımızda.

Bebeğin 10-15 cm alanına yaklaşarak konuşmak, yüz mimikleri yapmak, yakınına hareketli oyuncaklar yerleştirmek beyin içinde bağlantıları sağlamasına sebep olur.

Dünyanın en karmaşık organı beyin, diğer organlarımızdan çok farklıdır. Örneğin; bir genetik faktör ya da sağlık sorunu yoksa böbreğimiz tam programlanmış şekilde gelişir. Oysaki beyin öyle değildir. Özellikle 0-3 yaş arası çocuk beyni dakikada 700 tane yeni sinir hücresini birbirine bağlar. Bu şekilde hızlı gelişen bir organizma yaşayacağı her türlü deneyimden de etkilenebilir.

Nedir Bu Deneyimler?

Görüntüler, tat, koku, duygular, tensel temas gibi her türlü bireysel ve çevresel faktörler bebeğin beyin yapı taşlarını oluşturmaktadır.

Anneler Bebeklerinin Beyin Gelişimine Katkıda Bulunmak İçin Neler Yapmalılar?

Biz bebeğin beyin gelişimini etkileyecek faktörleri göz önünde tutarsak,  bebeğimizi ne kadar olumlu yönde uyarabilirsek, beyin hücreleri arası bağlantılar da o denli yoğun olacak ve çocuklarımızın zeka düzeylerine olumlu katkıda bulunacaktır. Bu uyaranlar nelerdir? Annelerimize bu konuda biraz daha ipuçları verelim.

Dokunma

Yenidoğan bebeğe şefkatle ve sevgiyle dokunmak, sallamak, sarılmak bebek beynine haz ve mutluluk sinyalleri verecektir.

Beslenme

Emzirme bebeğin beyin hücrelerinin akson kısmını kaplayan miyelin tabakasının gelişmesine ve böylece beyin hücreleri arasında iletişimin hızlı ve net olmasına, beyin ağırlığının yükselmesine sebep olur. Dolayısıyla anne ruhsal ve fiziksel olarak meme vermeye uygun ise emzirmesi mutlaka önerilmektedir.

Duyma

Bebek anne karnında 4. aydan itibaren sesleri, vurguları, ritimleri duymaya başlar. Dünyaya geldiğinde de sesin geldiği noktaya gözlerini ve bakışlarını çevirerek bakarlar. Bakım verenin bol bol konuşuyor olması bebeğin beyin gelişiminde duyma ve kavrama alanlarında irtibat kurmasını sağlar.

Görme

Yeni doğan bebeğin görme duyusu en yavaş geliştiği bölümdür. Bebek objeleri ve insanları ilk etapta bulanık görebilir. Bebeğin 10-15 cm alanına yaklaşarak konuşmak, yüz mimikleri yapmak, yakınına mobil oyuncaklar yerleştirmek beyin içinde bağlantıları sağlamasına sebep olur.

Hareket

Hareket etmek bebeğin beyin gelişimi için önemlidir. Motor gelişimini destekleyecek ne kadar çok hareket olursa, bebeğin ince motor gelişimi o kadar kuvvetlenir. Dolayısıyla annelere bebeklerinin bolca hareket etme fırsatı vermelerini öneriyoruz.

 

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..