Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Ay Ay Bebek Gelişimi
Ay Ay Bebek Gelişimi
Bebek Gelişimi Nasıl Takip Edilir?
Bebek Gelişimi Nasıl Takip Edilir?

Her Bebeğin Gelişimi Farklı

Her Bebeğin Gelişimi Farklı

Bebekler ilk bir yıl içinde çok hızlı büyürler. Bu aylar gelişim açısından da oldukça önemlidir. Ilk yıldaki  rutin bebek kontrolleri işlerin yolunda gidip gitmediğini anlamak ve anne babaların kafalarındaki sorulara cevap vermek açısından önemli ve gereklidir. Ilk yıldaki gelişim ve kontroller hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Nuriye Ayça Gül Zeminli’den bilgiler aldık.

Zamanında doğan sağlıklı bir bebeğin doğum ağırlığı 2800 -3500 gram arasındadır. Bebeğin  ilk 3 ayda günlük ağırlığı ortalama 20-30 gram, aylık da  750-1000 gram değişir. 3-6 ay arasında günlük 20-25 gram, aylık olarak ise 500-700 gram arasında kilo alır.

Prematüre Bebekler Yaşıtlarına Ne Zaman Yetişir?

Prematüre doğan bebeğiniz sonradan kilo olarak genellikle ilk 1 yılda, boy olarak  daha geç, ortalama 2-3 yaş civarı yaşıtlarına yetişir. Bebeğiniz prematüre olarak da doğmuş olsa gelişimini ve aşılarını takip etmek için (bazı  istisnai aşılarda kilo durumuna göre ertelenme gerekir. Doktorunuz sizi bilgilendirecektir.)  doğmasını beklediğiniz tarihi esas alın. Örneğin; bebeğinizin 20 Nisan’da doğmasını beklerken , 10 Şubat’ta dünyaya geldiyse, siz gelişimini takip etmek için 20 Nisan’ı baz alın. Bebeğiniz ne kadar erken doğarsa prematüre oluşu gelişimini o kadar etkiler. 30 haftalık doğan bir bebeğin yaşıtlarını yakalaması açısından çok daha fazla çaba sarf etmesi gerekir.

İkizlerin Bile Gelişimleri Farklı

İkizlerin birbirlerinden farklı bir şekilde gelişme göstermesi çok  doğaldır. Çünkü her iki şekilde de kardeşlerin genetik yapıları birbirinden farklı olur. Tek yumurta ikizlerinin gelişim hızları ve şekilleri benzerlik gösterir.

Bebeğiniz Katı Gıdalara Geçişte Zorlanır

Bebeğinizin katı gıdalara anne sütü yeterliyse 6.ayda, değilse doktorunuzun gözetimi altında en erken 4. ayda başlaması uygundur.  Bu yaşlarda bebeğiniz gerekli olan besinleri hala anne sütünden ya da mamadan alabilir. Katı gıdalarsa tamamlayıcı nitelik taşır. Ayrıca bebeğinizin çiğnemeyi öğrenmesi, pütürlü gıdalara alışması açısından  bu geçiş dönemi önemlidir.  Altıncı aydan itibaren katı gıdaları yavaş yavaş da olsa bebeğinize sevdirmeye başlamalısınız. Çünkü bazı bebeklerin katı gıdalara alışması ve sevmesi birkaç haftayı bulur.

Bu dönemdeki en kritik yaklaşım, bebeği zorlamamak ve mümkün olduğunca uyumlu davranmaktır. Aksi halde uzun vadede, yemekten hoşlanmayan, yemek görünce ağzını kilitleyen ya da üzerinize püskürterek kusan bir çocuk yaratmış olursunuz. Burada temel kural, ilgili gıdayı yeterli miktarda ve uygun kalitede hazırlayıp sunan siz, yemeye karar verici olanın da bebeğiniz olduğunu bilmenizdir.

Bebeğiniz farklı katı besinlerden farklı vitaminler alır ve vücudunun süt ihtiyacı giderek azalır. Bebeğiniz bir yaşını doldurana kadar inek sütü vermeyin. Domates, yumurta akı, portakal suyu gibi gıdalar alerji riski yüksek olduğundan bir yaşı dolana dek verilmemelidir. Ve müjde! Artık bebeğinize biberonunu verebilirsiniz. Merak etmeyin kendisi tutabilir ve kaldırabilir. Bu dönemde parmaklarını ve eliyle kavramayı bilinçli olarak yapan bebeğiniz biberonu kavramaktan mutluluk duyacaktır. İki eliyle birlikte kavrayacağı boyutta bir biberon vermeye özen gösterin. İlk başka içecek etrafa dökülecek ve çenesinden akacaksa da küçük meleğiniz zamanla içmeyi öğrenecektir.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..