Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bebeklerde Görülen Atopik Dermatit
Bebeklerde Görülen Atopik Dermatit
Bebeklerde Kusmanın Nedeni İyi Anlaşılmalı!
Bebeklerde Kusmanın Nedeni İyi Anlaşılmalı!

Ateşlenen Bebeğe Ne Yapmalı?

Ateşlenen Bebeğe Ne Yapmalı?

Anne babaları, karşılaştıklarında en çok endişelendiren durumlardan biri, bebek ve çocuklarda ortaya çıkan “ateş”tir. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda, ne yapmanız gerektiğini bilmek için önerilerimize göz atmanızda fayda var. Konuyla ilgili olarak Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Uzunoğlu’ndan bilgi aldık.

Vücut sıcaklığı ne olmalı?

Vücut bölgesi     Normal sıcaklık      Ateşli           

Makat                     36.6- 38               38.1

Ağız                       35.6-37.5             37.6               

Koltuk altı             34.7-37.3             37.4

Bebeklerde görülen ateşin nedenleri

  • Grip, nezle, faranjit, orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu hastalıkları,
  • İdrar yolları enfeksiyonları,
  • Menenjit, çocuk felci gibi santral sinir sistemi hastalıkları,
  • Zatürree, bronşit gibi alt solunum yolu hastalıkları,
  • Diş çıkartma,
  • Kızamık, kabakulak gibi bulaşıcı hastalıklar,
  • Aşıdan sonraki ateş,
  • İshal.

Bebeğinize baktığınızda bazen ters giden bir şeyler olduğunu sezersiniz. Sanki o gün daha huzursuzdur, göğsünüzü emmekten bir anda vazgeçer. Belki de yanakları kızarmıştır. Bu durumda sanki aklınızda bir şimşek çakar ve her zamanki alışkanlıkla elinizin tersini çevirip ateşine bakarsınız. Normalden daha sıcaktır sanki ama bir de dereceyle bakmak gerekir. Sonuca baktığınızda şüpheleriniz doğrulanmıştır: çocuğunuzun ateşi çıkmıştır.

Bebeğinizin ateşi çıktığını fark ettiğinizde yapmanız gereken en önemli şey, soğukkanlı olmak. Çünkü ateşin geçici bir durumdur.

Ateş, basit bir ifadeyle, vücudun normal sıcaklığının yükselmesi anlamına geliyor. Aslında ateş, vücudun hastalığa yanıtının bir parçası. Hastalığın bir işareti olan ateş, düşürüldüğünde tehlike ortadan kalkacağı anlamına gelmiyor. Asıl önemlisi, ateşi yaratan hastalığın tedavi edilmesi.

Çocuğunuz ateşini nasıl ölçersiniz?

Çocuğunuzun ateşinin olup olmadığını anlamanın en pratik yolu, elinizin tersiyle ya da dudağınızla dokunarak ölçmektir. Ancak daha kesin bir sonuç için termometre kullanmak gerekir.

Bebeğinizin vücut ısısını ölçerken farklı bölgelerinden yararlanabilirsiniz. Ağız, koltuk altı, kulak ve makattan ateş ölçülebiliyor. Termometreyi küçük çocukların ağzına koymak tehlikeli olabileceğinden çocuğunuz 4-5 yaşından küçükse, ateşini ölçmek için diğer yollara başvurabilirsiniz.

Ölçümler, standart cam termometreler ya da dijital olanlarla yapılabilir. Dijital termometreler, cam olanlarına oranla daha çabuk sonuç verir ve okunması daha kolaydır. Yalnızca sıcaklığın yükselip yükselmediği gösteren emzik tipi bir termometrenin faydaları ise, sınırlıdır.

Bebeğinizin ateşi koltuk altından ölçtüğünüzde 37,5, makattan ölçüldüğü zaman 38 derecenin üstünde ise, bebeğinize ateş düşürücü verdikten 45-60 dakika sonra hala düşmüyorsa, ateşe, nefes alma problemleri, döküntü, ense sertliği, kusma, dalgınlık ve kendinden geçme gibi belirtiler eşlik ediyorsa doktorunuzu vakit kaybetmeden aramalısınız.

Ateşe Karşı Neler Yapılmalı?

  • Serin tutun: Çocuğunuzun ateşi çıktığında, onu sıcak bir ortamdan uzaklaştırmalı ve serin tutmalısınız. Oda sıcaklığı 20-21 dereceden fazla olmamalı. Üstünde kalın giysiler varsa çıkarın ve tüm vücudunu örtecek hafif giysileri tercih edin. Böylece vücut sıcaklığı dışarı çıkma imkanı bulur. 
  • Bol sıvı verin: Ateşle birlikte terleme olmaksızın doğrudan buharlaşma ile vücudun sıvı kaybı artar. Bunun için çocuğunuza, suyla birlikte bol sıvı içeren yiyecekler vermek gerekir: Sulandırılmış meyve suyu, bol sulu meyveler (limon, mandalina, portakal), çorba gibi. 
  • Gerekirse ilaç içirin: Ateşin çoğu zaman enfeksiyonla mücadelede önemli olduğunu düşünerek, gerektiği taktirde ilaç kullanın. Çocuğunuzun ateşi 39 dereceden fazlaysa ve ağrısı varsa, bu nedenle de uyuyamıyorsa doktor tavsiyesiyle asetaminofen (parasetemol) kullanabilirsiniz.
  • Islak bezle kompres yapın: Bebeğinizi tamamen soyun. Ancak öncesinde ılık su ve bezler hazır olmalı. Ne sıcak ne de soğuk, vücut sıcaklığına yakın olan (bilimsel olarak 32 derece) suyun içine temiz bir bezi batırarak, vücudunu silin. Rahat uygulayabilmek için, küvette ya da yatağınızın üstüne serdiğiniz muşambaya yatırarak bu işlemi yapabilirsiniz. Ancak işlemi yaptığınız odanın sıcak olması gerekir. Çocuğunuzun boynunu, yüzünü, karnını, dizlerini ve dirseklerini silin, koltukaltlarını ve kasıklarını da ihmal etmeyin. Bu işlemi 20-30 dakika sürdürmeniz vücut sıcaklığını düşürmek için yeterlidir.
  • Aşırı hareket etmesini engelleyin: Hastalık bile bazen çocukların bitmek tükenmek bilmeyen enerjilerini etkilemez. Ancak aşırı hareket, vücut ısısının artmasına sebep olacağından onların yavaş hareket etmelerini sağlayın.  

Mini bir teste ne dersiniz? tıklayın

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..