Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bebeğinizin Uykusu Nasıl Düzene Girecek?
Bebeğinizin Uykusu Nasıl Düzene Girecek?
Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur?
Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur?

Bebeği Uyutmak İçin Mutlaka Sallamak Gerekmez

Bebeği Uyutmak İçin Mutlaka Sallamak Gerekmez

 

Anne ve babaların, bebekleri doğduktan sonra yaşadıkları en önemli sorunlardan biri de bebeklerinin dolayısıyla da kendilerinin uyku düzenlerinin kaybolmasıdır.  Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr.Yeşim Coşkun; anne ve babalar için son derece zor, stresli ve sabır isteyen bu sürecin, aslında bebeğe yönelik bilinçli uygulamalarla aşılabilecek bir sorun olduğunu; bunu oluşturmak için de bebeğin beslenmesi, altının değiştirilmesi ve uyutulması gibi işlemlerin genellikle aynı saatlerde yapılması gerektiğini söyleyerek konuyla ilgili bizleri bilgilendirdi.

Bebeği Yatağına Yatırın ve Kendi Kendine Uyumasını Sağlayın

Uyumasını kolaylaştırmak için bebeğinizi sallamanız, emzik vermeniz ya da emzirirken uyutmanız doğru değil. Eğer bebeğinizi sallayarak uyutuyorsanız bilin ki bebeğiniz her uyandığında tekrar sallanmak isteyecektir. Ya da emzik ile uyuyorsa, uyuduğunda mutlaka emziğini ağzından çıkarın. Emzik bebeğinizin emme refleksini tatmin etmesine yönelik bir araçtır, uyumasını sağlayan bir araç değil. Bebeğinizi emzirerek uyutmanızda hatalı bir yöntemdir. Çünkü bebeğiniz memeden ayrıldığını hisseder ve hemen uyanır ya da her uyandığında tekrar uyumak için yine emmek isteyebilir. Bebeğiniz büyüdükçe günlük uyku süresi kısalmakla birlikte kesintisiz uyku süresi de artar.

Bebeğiniz İlk Doğduğunda Gece ve Gündüz Ayrımını Yapamaz

Bebekler doğduklarında yaklaşık olarak günde 16-18 saat uyurlar. Yenidoğan bebekler; beslenmek, çevreyle ilgilenmek ya da altının değiştirilmesi için 2-3 saatte bir uyanırlar. Bu dönemde bebeğiniz gece ve gündüz ayrımını yapamamaktadır. Dolayısıyla bu dönemde sizin de 2-3 saatte bir uyanıp bebeğinizi beslemeniz, altını değiştirmeniz ya da onunla ilgilenmeniz gerekir. En zor dönem bu dönemdir.

Bebeğiniz 2 haftalık olduğunda artık ona gece ve gündüz ayrımını öğretebilirsiniz. Bunun için gündüzleri uyuduğunda uyuduğu ortam karanlık olmamalıdır. Çevrede gürültüyü azaltmak için özel çaba göstermenize (televizyon izliyorsanız ya da müzik dinliyorsanız devam edin, çamaşır makinesi ya da bulaşık makinesi çalıştırıyorsanız kapatmayın...) gerek yoktur. Gündüz, uykusundan uyandığında bebeğinizle oynayın, her zamanki ses tonunuzla konuşun. Bunun tam tersi gece uyuduğu ortam loş veya karanlık ve mümkün olduğunca sessiz olmalıdır. Ayrıca bebeğiniz uyandığında yanına gidin, acıkmışsa besleyin, altını değiştirmeniz gerekiyorsa değiştirin ve bunları mümkün olduğunca sessiz yapın, sadece yapmanız gerekeni yapın ve yanından ayrılın. Bu dönemde bebeğinizle aynı odada kalabilirsiniz. Gece uykusu öncesinde bebeğinize banyo yaptırmanız, müzik dinletmeniz ya da ninni söylemeniz onu rahatlatabilir.

6 Aylıktan Sonra Bebeğinizin Odasını Mutlaka Ayırın

Bebekler 3-6 aylık dönemlerinde günde yaklaşık 15 saat uyurlar. Bu sürenin yaklaşık 10 saati gece, kalanı ise gündüz uykusu şeklindedir. Gündüz uykusu parçalar halindedir. Bu dönemde gece iki kez, bebeğinizi beslemek ve altını değiştirmek için uyanmanız gerekebilir. Gece uykusu öncesi bebeğinizi rahatlatacak aktiviteler (banyo yaptırmak, ninni söylemek ya da hafif müzik) yapmaya devam edin. Üç aylık bir bebek gece kesintisiz 4-5 saat uyuyabilir. Bebeğiniz eğer sizinle aynı odada kalıyorsa, 6. ayını doldurduktan sonra artık sizin odanızdan ayrılmalı ve kendi odasına geçmelidir. Bebeğiniz 6-9 aylık olduğunda günde 14 saat uyur. Gece kesintisiz 7 saat uyuyabilir. Gündüz ise sabah ve öğleden sonra olmak üzere 2 kez uyumalıdır. Geceleri uyku öncesi yaptığınız aktivitelere devam etmenizde fayda vardır. Mümkün olduğunca uyguladığınız aktiviteleri aynı sıra ile ve aynı saatte yapmaya özen göstermelisiniz. Banyo yapıp, pijamalarını giydikten sonra ninniyi duyduğunda artık uyuması gerektiğini anlayacaktır.

Hangi Ayda Ne Kadar Gece Ne Kadar Gündüz Uykusu?

Bebekler büyüdükçe gündüz uykuları da azalır ve bu durum 4-5 yaşına kadar devam eder. Bebeğiniz 9-12 aylık olduğunda geceleri 10-12 saat gündüzleri ise 3-4 saat uyur. Gündüzleri öğleden önce bir kez ve öğleden sonra bir kez olmak üzere 1,5-2 saat uyur. Gece uykusu artık daha da düzene girmiştir. Bu dönemde bebeğiniz artık uyku öncesi aktivitelerden sonra uyuması gerektiğini biliyordur. Bu dönem için yapacağınız en iyi şey; bebeğinizin uyku düzeninin bozulmaması için hem gece hem de gündüz onunla beraber yaptığınız tüm aktiviteleri aynı sıra ile ve aynı zamanda yapmaktır.

Bebeğiniz 12-18 aylık olduğunda artık günde 13-14 saat uyuyacaktır. Gündüz yine 2 kez uyumakla beraber, gündüz uyku süresi kısalacaktır. Gece uykusu ise kesintisiz olabilir ve sizin de uyanmanız gerekmeyebilir. Geçmiş olsun, artık geceleri siz de rahat uyuyabilirsiniz.

 Bebeğiniz 18-24 aylıkken günde 13-14 saat uyumalıdır. Bu sürenin yaklaşık 11 saati gece, kalanı ise günde bir kez öğleden sonra 1,5-3 saat kadar gündüz uykusu şeklindedir. Bu uyku düzeni 4-5 yaşına kadar bu şekilde devam etmelidir.

Bebeğinizin Uyku Düzenini Oluştururken Yapmanız ve Yapmamanız Gerekenler

  • Bebekler düzeni sever. Bu nedenle bebeğinizin beslenmesini, uyku saatini, alt değiştirmeyi ya da oyun oynamayı her gün aynı saatte yapmaya özen gösterin.
  • Bebeğinizi uyuduğunda değil, uykusu geldiğinde yatağına yatırın.
  • Gündüz uykusunun fazla uzun sürmemesini sağlayın.
  • Sallayarak uyutmak, memede emzirerek uyutmak gibi beraber yapacağınız bir aktivite ile bebeğinizi uyutmanız, onun size bağımlı hale gelmesini sağlar. En iyisi, uykusu geldiğinde yatağına yatırıp kendi kendine uyumasını beklemeniz olacaktır.
  • Gece, uyku öncesi banyo yaptırmanız,  hafif müzik dinletmeniz ya da ninni söylemeniz bebeğinizi rahatlatacak ve daha huzurlu uyumasını sağlayacaktır.
  • Bebeğinizi akşam saat 20.00-20.30 civarında yatırın. Uyku zamanının geçmesi bazı bebeklere huzursuzluk bazılarında ise aşırı hareketlilik yapabilir. Uyku saati geçmiş olan bebeğiniz her ne kadar hareketli görünse de aslında uykusuzluktan o haldedir. Zaman ilerledikçe uyuması daha zor olacaktır.
  • Bebeğiniz uyandığında ve her ağladığında yanına koşmayın. Biraz bekleyin, belki de kendi kendine tekrar uykuya dalacaktır.
  • Mümkünse kendi odasında ve kendi yatağında uyutun. Bebeğiniz uyurken odası serin ve loş-karanlık olmalıdır. Yatağı yumuşak olmamalı. Yastık kullanmayın. Uyku için en uygun pozisyon yan yatmadır. Yüzüstü yatmayı ani bebek ölümü riski nedeniyle önermiyoruz.
  • Bebeğinizin uyumasını sağlamak için herhangi bir ilaç kullanmayın.
  • Bebeğiniz uykudan uyanırken ısrarla şiddetli ağlıyorsa mutlaka doktorunuzla görüşün.

Unutmayın ki, bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi için düzenli uykuya ihtiyacı vardır. Bebeğinizin rahat uyuması için ise huzurlu ve kendini güvende hissetmesi gerekir. Böyle bir ortamı sağlamak ise sizin elinizdedir.

 

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..