Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Horlama da Bir Hastalıktır
Horlama da Bir Hastalıktır
Göz Tembelliği Neden Olur?
Göz Tembelliği Neden Olur?

Ateşli Havale Nedir?

Ateşli Havale Nedir?

Ateşli havale, hızla yükselen ateşin neden olduğu ani, kontrol edilemez vücut hareketleri ve bilinç kaybı olarak tanımlanabilir. Çocukların en çok havale geçirdiği vücut ısısı, genellikle koltuk altından ölçüldüğü zaman 39,4 dereceden başlar. Ateşli havale geçiren bir çocukta, gözler içeriye döner, vücut katılaşır, kollar ve bacaklar istemsiz hareketler yapar ya da kasılır. 1 dakikayla 5 dakika arasında gerçekleşen nöbet, bu süreyi aştığında tehlikelidir.

Ancak yapılan çalışmalar, ateşli havalenin kalıcı etkileri olmadığını ortaya koymuştur. Ateşli havale geçiren çocuklarda ileriki dönemlerde nörolojik ve zihinsel bozukluğa rastlanmamıştır. Ancak özellikle ailesinde ateşli havale geçiren kişi veya epilepsili varsa, gelecekte epilepsi yani sara riskini az da olsa arttırdığı yönünde bilgiler de vardır. 

Bebekken ateşli havale geçirenlerin yeni bir nöbet geçirme olasılığı, geçirmeyen çocuklara oranla daha yüksektir. Bu olasılık, yüzde 30-40’lara kadar varır. Ancak diğer yandan, nöbet geçiren çocukların yüzde 80’i ikinci nöbeti geçirmezler. İkinci bir nöbet olasılığı, nöbeti 15 dakikadan fazla olan, ateş başlangıcında nöbet geçiren, nöbet sırasında ateşi yükselmeyen çocuklarda daha da artar.

Ateşli havale geçiren çocuğunuza müdahalede ilk tavsiye; “soğukkanlı olun” ve yapılması gerekenleri uygulayın. Öncelikle saat tutarak, nöbetin başlama zamanına bakın ki süresini hesaplamak mümkün olsun. Sonra çocuğunuzu yumuşak bir zemine yatırın ancak başını bir yana çevirerek ve vücudunun diğer yerlerine göre daha aşağıda tutarak. Bu arada hareketini kısıtlayacak davranışlardan kaçının ve sıkı giysilerini gevşetin. Yiyecek ve içecek vermeyin çünkü boğazına kaçabilir. Eğer ağzında bir şey varsa, parmağınızı çengel şeklinde kıvırıp çıkarın. 

Nöbet sona erdiğinde, uyuması için başının altına bir yastık koyun ve başı yanda duracak şekilde yatırın. Sonra çocuğunuzun doktorunu arayın ve ne yapmanız gerektiğini sorun. Doktorunuza ulaşamadığınız taktirde, çocuğunuzun vücudunu ıslak bir bezle silin ve ateşini düşürmek için asetaminofen fitil verin. Çocuğunuzu küvete sokarak ateşini düşürmeyi denemeniz iyi olmayabilir çünkü nöbeti tekrarlarsa su yutma riski söz konusudur.

Çocuğunuz nöbetten sonra normal şekilde soluk alıp veremiyorsa veya nöbet 5 dakikadan uzun sürerse acilen bir sağlık kurumuna başvurmalısınız.

 

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..