Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Yaramazlıktan mı Hastalıktan mı?
Yaramazlıktan mı Hastalıktan mı?
Hastalıklara Karşı Ellerini Yıkamalı
Hastalıklara Karşı Ellerini Yıkamalı

Elektromanyetik Kirlilik Nedir?

Elektromanyetik Kirlilik Nedir?

Artık yediden yetmişe hepimizin elinin altında cep telefonları ve tabletler var. Elektromanyetikler uyuyup uyanır olduk. Bunun dışında mikrodalgalar, saç kurutma makineleri gibi aletlerde yine manyetik kirliliğe sebep olanlardan. Peki bu kadar sıkı fıkı olduğumuz elektronik aletlerden nasıl uzak durmalı? Neler yapmalı? Doktor Sinan Akkurt’a sorduk.

Çocuğunuzla birlikte kaliteli zaman geçirmenin yollarını aramalı; sanal dünyanın dışında da eğlenebileceğini göstermelisiniz.

Sinir Sistemini ve Beynin Gelişimini Etkiliyor

Çocuklarımız artık yüksek gerilim hatlarının, telefon, televizyon ve radyo vericilerinin, elektrikli ulaşım ağlarının ortasına doğuyor. Elektronik aletlerin hayatımızı kolaylaştırırken dört bir yanımızı çevrelediği şehir yaşamında elektromanyetik kirlilikten tamamen korunmak mümkün değil ama bazı pratik önlemlerle etkilerini azaltmak mümkün. Söz konusu çocuklar olunca durum daha da önem kazanıyor. Çocuklarda ve gençlerde sinir sistemi ve beynin gelişimini sürdürmesi nedeniyle riskleri biz yetişkinlerden bir tık daha fazla.

Dünya Sağlık Örgütü 16 yaşın altındaki çocukların cep telefonu kullanmalarını önermiyor örneğin. Aynı şekilde hamileler ve yaşlılar da zorunlu olmadıkça cep telefonu kullanmamaya özen göstermeliler. Çocuklarımızı telefon oyunları, televizyon izleme gibi alışkanlıklar yerine açık havada oyun oynamak öncelikli olmak üzere ailece yapılabilecek ev içi oyunlara, park ve bahçe gezilerine, bisiklete binmeye, spora yönlendirmeliyiz. Böylelikle hem elektromanyetik kirlilikten uzak tutarken, hem de vücut ve zihin sağlıkları için de faydalı bir adım atmış oluruz.

Uykusunu Alamaz, Hastalıkları Kolay Yenemez

Elektromanyetik kirlilik hücresel strese yol açar. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçsüz düşmesine neden olur. Dolayısıyla çocuk çok daha sık hastalanır, uykusunu alamaz, hastalıkları kolay yenemez, halsizlik ve odaklanma güçlüğü yaşayabilir. Sinir sistemi ve beynin gelişimini olumsuz etkiler. Ayrıca dikkat eksikliğine ve dil gelişimi geriliğine yol açabilir. Çocuğun sürekli bilgisayar oyunları, televizyon ve telefonla meşgul olması okul başarısının düşmesi, aile içi düzenin ve sosyal yaşamın bozulması anlamında da etkilidir.

Bir Saatten Fazla Sabit Kalmamasını Sağlayın

Tüm çocuklar bilgisayar başında zaman geçirmeyi seviyor. Ama bu onların aynı zamanda bir antene çok yakın mesafede saatlerce oturduğu ve uzun süre aynı frekanslara maruz kaldığı anlamına geliyor. Bu nedenle bir saatten fazla sabit kalmamalarını sağlamalıyız.

Elektrikli Olanlar Yerine Pilli Olanları Tercih Edin

Birçok çocuk oyuncağının şarjlı, elektrikli olanları yerine pilli olanları var. Elektrik yerine pille çalışanları tercih edin. Ayrıca evdeki elektrikli aletler çalışırken kendimiz de çocuklarımız da bir metreden fazla yakınlarında durmamalıyız. Çalıştırıp evden çıkmak en iyisi.

Mikrodalga Fırın En Yüksek Radyasyonu Yayan Cihazlar Arasında

Çocukların saçlarını kurutma makinası yerine mümkün olduğunca doğal kurumaya bırakmalıyız. Saç kurutma makinası ve mikrodalga fırın en yüksek radyasyonu yayan cihazlar arasındadır. Saç kurutma makinasını kullanmaya mecbur olduğunuz durumlarda da sürekli değil, aralıklı çalıştırın. Evdeki elektrikli aletleri kullanmadığınızda kapatın. Bekleme modunda tutmayın. Kökten kapatın ya da fişten çekin.

Çocuğunuza Doğru Örnek Olun

Çocuğunuzun internette ve genel olarak televizyon, telefon, oyun konsolları gibi dijital ortamlar karşısında geçirdiği zamanı kısıtlamalıyız. Büsbütün yasaklamak yerine haftada birkaç gün ve günde birkaç saat ile sınırlamak daha iyi sonuç verecektir. Tabi sizin de çocuğunuza bu anlamda örnek olmanız önemli; çünkü bütün gün bilgisayar başında oyun oynanan evlerdeki çocuklara bunun zararlı olduğu anlatmak pek de başarılı olmayacaktır. Kalan zamanlarda çocuğunuzla birlikte kaliteli zaman geçirmenin yollarını aramalı; sanal dünyanın dışında da eğlenebileceğini göstermelisiniz. Bu konuda pek çok anne baba kararlı davranmak istese de zaman zaman internet başında zaman geçirmeyi bir ödül gibi sunabiliyor. Bunu yapmamalıyız. Yani ödevlerini bitirirsen sana iki saat fazladan bilgisayar oyunu fırsatı tanıyacağım dememeliyiz. Bu durum bilgisayar başında olmamayı ceza, olmayı ödül haline getirir. Son olarak her yolu denemenize karşın çocuğunuzun internet bağımlısı olduğunu düşünüyorsanız bir psikiyatriste danışmayı ihmal etmeyin. Biorezonans metodundan da destek alabilirsiniz.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..