Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Çikolata Astımlı Çocuklar İçin Tehlikeli!
Çikolata Astımlı Çocuklar İçin Tehlikeli!
Boğaz Enfeksiyonuna Ne Neden Oluyor?
Boğaz Enfeksiyonuna Ne Neden Oluyor?

Çocukları Kenelerden Nasıl Korumalı?

Çocukları Kenelerden Nasıl Korumalı?

Aslında keneler doğada yüzyıllardır var. İnsanlar da keneler tarafından yıllardır ısırılıyor. Ancak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları sonucu, ölümle sonuçlanan kene ısırmaları son zamanlarda artınca, bu farklı böceğe karşı özellikle anneler daha duyarlı hale geldi. Yaz aylarında bebek ve çocuklarını daha fazla açık havada, kırda bahçede bulundurmak isteyen aileler “Çocuklarımızı nasıl korumalıyız?” sorusuna da cevap aramaya başladılar.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ülkemizde olgu sayısı her yıl bir önceki yıla göre artış gösteren bir enfeksiyon hastalığıdır. Kesin bir tedavi yönteminin olmaması nedeniyle hastalığın kontrolünde korunma faktörleri büyük önem taşımaya devam ediyor.

Hastalık kendini nasıl belli ediyor?

Uzmanların verdiği bilgiye göre; kene ısırması sonucu birkaç -en geç 9- gün sonra, virüsü içeren kan veya vücut salgılarıyla temastan genellikle 5-6 -en geç 13- gün sonra hastalık belirtileri görülüyor. Hastalık ateş, üşüme, titreme, yaygın kas ağrıları, iştahsızlıkla başlayıp; bulantı kusma, ishal gibi şikâyetlerle kendini gösteriyor. İlk günlerde yüz boyun ve göğüste cilt içi kanamaları, gözlerde kızarıklık ile kollarda bacaklarda morluklar oluşabiliyor. Hastalık nedeni ile burun idrar ve bağırsaklarda kanamalar da görülebiliyor.

Keneyi vücuttan uzman eller çıkarmalı

Uzmanlar kenenin vücuttan tamamen çıkarılması gerektiğini belirterek, bu işleminde konunun uzmanı olan sağlık personelleri tarafından yapılması gerektiğini ısrarla belirtiyorlar. Özel pensetler yardımı ile kene bütün olarak vücuttan çıkartılmaya çalışılmalı, eter veya başka bir anestezik madde kullanılarak kenenin çıkartılması tercih edilmemelidir. Kene ısırığı sonrasında hemen koruyucu bir antibiyotik kullanılmaya başlanmasına gerek yok. Ancak kişi, ısırık sonrası 10 gün süreyle ateş yüksekliği açısından dikkatle izlenmelidir. Ateş yüksekliği veya başka herhangi bir klinik belirti durumunda zaman kaybedilmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Kene ısırıklarından korunmak en gerekli önlem

“Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” hastalığının kesin bir tedavi yöntemi olmaması nedeniyle hastalığın kontrolünde korunma faktörlerinin büyük önem taşıdığını belirten uzmanlar, korunma yöntemlerini şu şekilde sıralıyor:

  • Kırsal alanlarda çalışan ve hayvancılıkla uğraşanlar, pantolon paçalarını çoraplarının içine sokmalı
  • Böcek uzaklaştırıcı ilaçlar vücuda veya kıyafetlere uygulanmalı
  • Hayvandan kene çıkarmaya çalışırken eldiven kullanılmalı
  • Kırsal alanlarda bulunduktan sonra vücut, kene açısından dikkatle incelenmeli
  • Vücuda kene yapışması durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı
İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..