Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Çocuklarda Kabızlığın 8 Nedeni
Çocuklarda Kabızlığın 8 Nedeni
Bu Mevsimde Sık Görülüyor: Orta Kulak Enfeksiyonu
Bu Mevsimde Sık Görülüyor: Orta Kulak Enfeksiyonu

Soğuk Algınlığı Üşümek İle Olmaz

Soğuk Algınlığı Üşümek İle Olmaz

 

Kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarının sık görülmesinin en büyük nedeni; kapalı ve kalabalık ortamlarda daha fazla vakit geçirmek. Okula yeni başlayan çocuklar, evin korunaklı yapısından çıktıkları için daha çok mikropla tanışıyor ve daha çok hasta oluyor.  Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Pediatrik Alerji Bölümü’nden Prof. Dr. Cansın Saçkesen, kış aylarında en fazla soğuk algınlığı ve Influenza gribi görüldüğünü belirtiyor.

Soğuk algınlığının nedeni soğuk değil!

Soğuk algınlığı hastalığı soğuk havada kalmak veya üşümek nedeniyle değil, virüsler nedeniyle ortaya çıkıyor. Soğuk algınlığına 200’den fazla virüs çeşidi neden olur. Soğuk algınlığında burun akıntısı (şeffaf/ renksiz veya beyaz renkli burun akıntısı), boğaz ağrısı, hapşırma, halsizlik, iştahsızlık ve sıklıkla hafif ateş (38C’yi geçmeyen vücut sıcaklığı) görülebilir. Çocuklar soğuk algınlığına çok daha kolaylıkla yakalanırlar ve bir yıl içinde 4 ile 8 kez arasında tekrar edebilir. Çocuklar büyüdükçe çeşitli virüslere karşı bağışıklık sistemi güçlenir ve bu tip hastalıkların sıklığı yaş büyüdükçe giderek azalır.

Grip daha ağır seyreder (Influenza)

Influenza virüsünün neden olduğu grip hastalığı özellikle Kasım ve Mart ayları arasında görülür ve soğuk algınlığına göre daha ağır seyreder. Baş ağrısı, ateş (39C’yi geçen ateş görülebilir), kas ağrısı, titreme, üşüme, halsizlik, bitkinlik ve öksürük görülür. Influenza çok bulaşıcı bir virüstür. Günümüzde influenza aşılarıyla bu hastalıktan korunmak mümkündür. Ancak Influenza virüsünün suşları her yıl değiştiği için her kış öncesi influenza aşısının yenilenmesiyle koruyucu etkisi sağlanabilir.

Hapşırma, öksürme ve elle temas

Bu virüsler solunum yoluyla yani nefes alıp verirken havaya yayılan damlacıklarla veya el teması yoluyla bulaşır. Bu virüsler solunum yollarından etrafa hapşırma ve öksürük sırasında saçılarak yayılır. Mikropların etrafa yayılmamasını ve ellere bulaşmasını önlemek için hapşırma ve öksürme sırasında hepimizin dikkatli olması, rastgele aksırmaktan kaçınması gerekir.
Mikropların başkalarına bulaşmasını önlemek için en ideal yol mendil kullanılmasıdır ancak mendil olmadığı durumlarda kolunuzu kıvırarak, ağız ve burnunuzu kolun iç yüzü ile kapatarak öksürmek ve aksırmaktır.

Mikropların temas yoluyla yayılması en sık virüs ve bakteri bulaşmış eller yolu ile olur. Özellikle çocuklar ellerini burun, yüz ve dudaklarına erişkinlere kıyasla çok daha fazla değdirirler ve böylece başkalarından aldıkları mikrobu kendi solunum yollarına bulaştırır veya temas yoluyla mikrobun kendilerinden başka bireylere bulaşmasını kolaylaştırırlar. Bu nedenle kış aylarında sabun ile el yıkama konusunda çocuk ve erişkinler olarak hepimiz daha özenli ve dikkatli olmalı ve etrafımızdakileri bu konuda uyarmalıyız.

Bol su ve sıvı alınması ateş sırasında kaybedilen sıvının yerine konması açısından önemlidir ve alınan bol sıvı hastalık sırasında kıvamı koyulaşan ve yapışkan halen gelen burun, boğaz akıntılarının yumuşamasını ve kolayca atılmasını sağlar. Ayrıca tuzlu su ile burun temizleme akıntıları temizler. Bu hastalıklar 3-7 gün arasında kontrol altına alınır. Bu süre içinde hasta çocukların dinlenmesi ve diğer çocuklara da yayılmaması açısından mümkünse okula gönderilmemeleri önerilir.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..