Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Tatilde Okul Düzenini Bozmayın!
Tatilde Okul Düzenini Bozmayın!
Yalnız Kalmaya Hazır Mı?
Yalnız Kalmaya Hazır Mı?

Çocukla Tatil

Çocukla Tatil


Tatilleri hepimiz çok severiz. Gidilen şehirler, dinen özlemler, yaşanılan güzel anlar… Hepsi bir bavulun içine sığdırdığınız eşyalara eşlik eden en güzel zaman dilimleri. Peki bavulumuzu nasıl hazırlamalıyız bu zaman dilimi için? Nelere dikkat etmeliyiz? Uçak ve araba yolculuklarında altı çizilen noktalar neler? Sorularımızın cevabını çoğunuzun da yakından tanıdığı, Kemal’in Londra Günlüğü ve Kemal’in Brüksel Günlüğü çocuk kitapları yazarı, seyahatperest.com bloğunun sahibi, seyahat yazarı Özge Lokmanhekim’den aldık. Oğlu Kemal’in bebekliğinden beri gittiği tüm seyahatlere onu da götüren ve gezmeyi seven annemizin önerilerine kulak verin, çünkü bir anneyi en iyi bir başka anne anlar.

Bavulunuzda Neler Olmalı?

  1. Kıyafetler: Bavula kalacağınız gün sayısı kadar alt ve üst kıyafet ile iç çamaşırı koyun ancak mutlaka ihtiyaç duyacağınız kadar da yedek kıyafet ve çamaşır koymayı unutmayın. Bavulunuza pijama, gecelik ve çorap da koyun. Serin akşamlar için ince bir hırka ya da montu da bavulunuza ekleyin.

  2. Ayakkabı ve terlik: Deniz kenarı için terlik veya plaj ayakkabısı, parkta oynamak için spor ayakkabı veya günlük giyebileceği bir ayakkabı mutlaka bavulunuzda olsun.

  3. Battaniye ve tülbent: Büyük tülbentleri ya da ince penye battaniyeleri; ter silmek, serin havalarda örtü yerine, plajda havlu yerine veya pusette uyuyan miniklere güneşlik olarak kullanmak için yanınıza mutlaka alın.

  4. Banyo ve tuvalet çantası: Banyo süngeri, kullandığınız şampuan ve duş jelinin akmasını önlemek için kilitli poşetlere koyarak banyo çantanıza atın. Kullanıyorsanız bebek bezi, alt açma örtüleri ve ıslak mendili de çantanıza ekleyin. Eğer gittiğiniz yerde kullandığınız ürünleri satın almanız mümkünse bavulunuzu bunlarla doldurmanıza gerek yok! Lazımlık kullanıyorsanız seyahat tipi bir lazımlığı da bavulunuza koymakta fayda var. Küçük bir bebekle seyahat ediyorsanız katlanabilir veya şişirilebilir küvetler bavulda daha az yer tutacaktır. Tarak, tırnak makası, bakım ve pişik kremini de banyo çantanıza koyun. Acil durumlarda minik çöp poşetleri çok işe yarıyor. Sık kullandığınız ilaçları ve derecenizi de mutlaka yanınıza alın.

  5. Plaj çantası: UV ışınlarına karşı koruyucu özelliği olan mayolar, havlu, şapka ve güneş kremi, plaj çantasının olmazsa olmazı. Çocuğunuz yüzme bilmiyorsa kolluklarını da çantanıza koyun. Plajda oynayacağı kum oyuncaklarını gittiğiniz yerden alabilirsiniz.

  6. Oyuncaklar ve kitaplar: Çocuğunuzun sevdiği birkaç ufak oyuncağını ve yatmadan önce okumak için sevdiği kitaplarını da bavulunuza koyun.

  7. Beslenme çantası: Eğer bebekle seyahat ediyorsanız biberon, emzik ve ihtiyacınız olması halinde seyahat tipi steril aleti ve tek kullanımlık önlükleri götürebilirsiniz. Biberonları sıcak ve soğuk tutan kılıflar da seyahatlerde hayatı kolaylaştırıyor.

  8. Puset: Havaalanında uçağa binene kadar kullanabileceğiniz tek parça ve hafif bir baston puset tatilde işinize yarayabilir. Puset seçerken tam olarak yatmasına ve güneşliği olmasına dikkat edin.

Arabaya Biner Binmez Emniyet Kemerinizi Bağlayın

  • Eğer araba ile seyahat edeceksiniz, el çantanızda ıslak mendil, yedek bir kıyafet, çocuğunuzun sevdiği CD’ler, su ve atıştırmalık bir şeyler ile çocuğunuzun yüzüne güneş gelmesini engelleyen stor ya da katlanır perdelerden koymanızı öneririm.

  • Çocuğunuzun güvenliği için onu yaşına ve kilosuna uygun, uluslararası standartlara uygunluğunu gösteren E4 damgası taşıyan, kendinden çocuk kemerleri ve ISOFIX bağlantısı olan araç koltuğunda oturtun ve kemerini bağlayın. Tatil öncesi canınızı sıkmak istemem ama çocukların güvenliği için, yasalarla da düzenlendiği üzere, 12 yaşına kadar çocukların arka koltukta oturmaları gerekmektedir. Uzmanlar, çocuk koltuğu yerine aile bireylerinin kucağında

  • Sizler de ona örnek olmak için arabaya biner binmez emniyet kemerinizi bağlayın, çocuklara araç güvenliği konusunda örnek olun ve trafik kurallarına uyarak yolculuk edin.

  • Araba ile seyahatiniz uzun sürecekse, çocuğunuzun sıkılmaması için birlikte oyunlar oynayın. Bir kelimenin son harfi ile başlayan yeni kelime bulmak,Türkiye’nin illerini, dünya başkentlerini ya da ülkeleri saymak, bir renk veya plaka numarası belirleyip, yoldan geçen bu renk araç ve plakaları saymak, şarkı söylemek ya da müzik dinlemek, birkaç kelime belirleyip bu kelimelerle hikaye uydurmak benim ilk aklıma gelenler arasında.

Havaalanına Erken Gidin

  • Eğer çocuğunuz ilk kez uçağa binecekse ve bu konuda biraz endişeliyse,  bu duygusuyla baş etmesine destek olmak amacıyla uçağa binmeden birkaç gün öncesinden başlayarak ona havaalanında ve uçakta neler olacağını sırasıyla anlatabilir,  birlikte uçak yolculuğu ile ilgili kitaplar okuyabilirsiniz.  Oğlumla benim favori kitabımız Ayşegül Uçağa Biniyor (Yapı Kredi Yayınları).

  • Özellikle resmi tatillerde ve bayramlarda daha çok seyahat edildiği için havaalanlarının kalabalık olacağını hesaba katarak alana erken gitmenizi öneririm. Kuyrukta saatlerce beklememek için online check-in yapabilir ve eğer yurtdışına çıkıyorsanız çıkış harcınızı banka aracılığı ile önceden ödeyebilirsiniz.

  • Programınızı uçağa binmeden önce son dakika çocuklardan gelen tuvaleti ziyaret taleplerini ya da son kez alt değiştirme ihtiyacınızı ve bir kolunuzda puset, diğerinde bebek uçağa yetişme sürenizi hesaplayarak yapmakta fayda var.

Basınç Değişikliğinde Emzirin veya Su Verin

  • Ailenizle birlikte seyahat ediyorsanız, uzun uçuşlarda yan yana koltuklarda oturmak yerine ayrı yerlerde oturmayı deneyebilir ve bu şekilde bebeğinizle veya çocuğunuzla ilgilendiğiniz süreyi bölüşebilirsiniz. Siz bebekle ilgilenirken eşiniz rahat bir yolculuk yapabilir, sıra ona geldiğinde de siz biraz dinlenme imkanı bulabilirsiniz.

  • Biz uçakta piknik yapmaya bayılıyoruz. Evden getirdiğimiz bir minik keki, sağlıklı atıştırmalıkları, badem ve cevizi uçak masasına serdiğimiz bir peçetenin üzerinde birbirimize masallar anlatarak piknik havasında yiyoruz. Uçaklarda bebek maması “özel yemek” kapsamında. Eğer cam kavanoz bebek maması kullanıyorsanız ve yanınızda taşımak istemiyorsanız, bilet alırken veya rezervasyon sırasında bebek maması talebinde bulunmanız gerekiyor.

  • Küçük çocuklar kalkış ve iniş sırasında ağlayabilir, çünkü basınç değişikliğinde yutkunarak ya da esneyerek genizlerini, kulaklarını açmayı bilmezler. Bu nedenle kalkış ve iniş sırasında emzirmek, su ya da başka bir içecek vermek ya da kullanıyorsanız emzik vermek çocuğunuzu rahatlatacaktır.

  • Uçağa binerken yanınıza aldığınız çantada bebek bezi, ıslak mendil, yedek kıyafet, ince bir battaniye, tülbent, biberon, emzik, kullanıyorsanız bebek maması olduğuna emin olun. Rötar halinde bunlara ihtiyacınız olabilir. Emziriyorsanız kendiniz için de yedek bir üst koymayı unutmayın.

  • Elbette en önemlisi gülümsemek! Sonunda ailece tatile gidiyorsunuz ve iyi vakit geçireceksiniz. Bunu düşünün ve ne olursa olsun gülümseyin! İyi tatiller

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..