Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Okul Fobisi mi Ayrılma Korkusu mu?
Okul Fobisi mi Ayrılma Korkusu mu?
Çocukla Tatil
Çocukla Tatil

Tatilde Okul Düzenini Bozmayın!

Tatilde Okul Düzenini Bozmayın!


Okul dönemi çalışan anne babalar için rahatlatıcı olabiliyor, çünkü zamanının çoğunu okulda geçiren çocuk, belli bir program ve disiplin içerisinde günlerini geçiriyor. Hevesle beklenilen yaz tatili geldiğinde ise ebeveynleri zorlayıcı bir durum bekliyor. “Çocuğu kime bırakmalıyım?” sorusuyla baş başa kalan kimi aile büyük anneleri seçerken kimi aile de bakıcı ablaları tercih ediyor. Peki çocuk için uygun durum hangisi? Çocuk Gelişimi Uzmanı İlknur Güven yanıtladı.

Otoriter, aşırı koruyucu, aşırı serbest aile tutumları olumsuz iken demokratik tutumlar olumlu olarak değerlendirilir.

Çevre Çok Önemli

Tatil çocuğun başarısını da olumlu olarak etkiler. Çocuğun başarısı, sadece zihinsel faktörlere bağlı değildir. Aynı zamanda ders ve okul dışı faaliyetlere katılması da onun başarısını olumlu yönde etkileyen faktörler arasındadır. Kişilik gelişiminde çevre, kişiliğin ileride alacağı şekli belirleyen çok önemli bir etkendir. Çocuğun büyümesiyle beraber çevresel faktörler değişmeye ve genişlemeye başlarken ailenin etkisi azalır. Arkadaş çevresi, okul, öğretmen, kültür ve sosyal yapı gibi diğer psiko-sosyal değişkenlerin etkisi de artmaya başlar.

Demokratik Bir Tutum Sergilenmeli

Kişilik, devamlı gelişme eğilimindedir. Bu gelişimin amacı olgun ve dengeli bir benlik geliştirmektir. Bununla beraber yine özellikle kişilik gelişiminin büyük ölçüde biçimlendiği çocukluk yıllarında çocuğun çevresinde olan büyüklerin çocuğa karşı uyguladıkları tutumlar önem kazanır. Büyüklerin çocuğa karşı uyguladığı tutumların bir kısmı olumlu iken, bir kısmı da olumsuz olarak değerlendirilir. Otoriter, aşırı koruyucu, aşırı serbest aile tutumları olumsuz iken demokratik tutumlar olumlu olarak değerlendirilir.

Tatilde de Normal Düzeni Devam Etmeli

Çocuğu çevresinde bulunan büyüklerin benzer tutumlar sergilememesi, yetiştirme tutumlarındaki tutarsızlık, ödül ve ceza dengesinin bozuk olması, aile içi iletişim ve eş ilişkilerinin bozuk olması gibi olumsuz davranış örnekleri de yine çocuklardaki kişilik gelişimini olumsuz etkileyen faktörler içinde sayılabilir. Nesne sürekliliği ise çocukta temel güven duygusunun özünü oluşturur. Temel güven duygusunun oluşumu çocuğun rahatlığı ya da tedirginliği, çevresinde tanıdığı kişilerin bulunup bulunmamasına, gereksinimlerin karşılanıp karşılanmamasına bağlıdır. Temel güven duygusu yaşamla ilgili olarak umudu doğurur. Ona göre de güven duygusu, bakım verenlerin aynılığı ve sürekliliğinin öğrenilmesine dayanır. Bu nedenle çocuğun okul döneminde hayat düzeni nasıl ise bu düzenin bozulmadan devam etmesi tercih edilmelidir. Düzen bozulmak zorunda ise de çocuğun yaşına uygun bakımını gerçekleştirecek kişinin (büyük anneler, teyze, abla vb) demokratik tutum içersinde tutarlı davranması gerekir.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..