Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Çocuklar Tatilin Tadını Çıkarsın Diye
Çocuklar Tatilin Tadını Çıkarsın Diye
Disiplin Vermek Adına Ceza Verilmeli mi?
Disiplin Vermek Adına Ceza Verilmeli mi?

Yeteneğini Keşfedin

Yeteneğini Keşfedin

Bir çocuğun yeteneği ne zaman ve nasıl fark edilir? Yeteneğini fark etmek için neler yapılmalıdır? Bu keşfetme sürecinde anne babaların yaptıkları hatalar var mıdır? Fark etme sürecinde okul öncesi dönem kritik bir nokta mıdır? Doğuştan belli bir yönelimle dünyaya gelen bebeklerimizi nasıl yönlendirmemiz gerektiğini Uzman Psikolog Dicle Şanlı’ya sorduk. Uzmanımız çocukların oynadıkları oyunların bizlere ipuçları verdiğinin altını çizerek konu hakkında merak edilenleri yanıtladı.

Bir şeyi anlama veya yapabilme niteliği


Her çocuğun içinde keşfedilmeyi bekleyen bir yetenek vardır. Yetenek kavramı son zamanlarda oldukça gündeme gelmektedir. Dolayısıyla anne ve babaların gündeminde de “Yetenek” kavramı yer almaktadır. Peki bu yetenek dediğimiz kavram ne demektir? En sade anlamıyla; bir kimsenin bir şeyi anlama veya yapabilme niteliği, kabiliyetidir.


Gelişim dönemini bilmek önemlidir


Çocuklar doğuştan belli bir yönelimle dünyaya gelirler. Ebeveynler kendi yönelimleri doğrultusunda çocuklarını yönlendirirler. Ancak okul öncesi dönem merak ve keşfetmenin zirve olduğu dönemdir. Özellikle erken yaşlarda bu yeteneklerin geliştirilmesi anne babaların elindedir. Özellikle merak duygusunun arttığı bu dönem aile tarafından desteklenmelidir.  Bunun içinde öncelikle çocuğunuzun hangi gelişim döneminde olduğunu bilmek çok önemlidir. Hangi yaşlarda nasıl bir özelliklerin sizi beklediğini bilmek çocuğunuzun ilgi alanlarına karşı uygun bir yaklaşımda bulunmanızı sağlayacaktır.



Oyunlar bize birtakım bilgiler vermekte


Çocuklarınızın mutlu ve benlik algısı yüksek bireyler olması için dikkat etmemiz gerekenler; Çocukların oynadığı oyunlar bize birtakım bilgiler vermektedir. Örneğin hareketli yapılı bir çocuğunuz varsa onu spor, müzik ve dansa yönlendirebilirsiniz. Elinde tamir aleti ile bir şeyleri takıp çıkarmaya çalışıyor onu büyüteç ile inceliyorsa evinizin bir köşesinde onun için fen ve doğa malzemeleriyle deney ve gözlem yapacağı alanlar oluşturabilirsiniz. Ve konuyla ilgili bilim kulüpleri, resim kursları, atölyelerle de bu süreci destekleyebilirsiniz. 
Kendini sözel olarak ifade eden devamlı mimik kullanan bir çocuğunuz var ise onu da tiyatroya yönlendirmeniz, soru sormasına fırsat vermeniz, taklit yapabileceği mekan yaratmanız oldukça önemlidir.



İlgisi azalabilir ve vazgeçebilir


Çocuğun sadece yeteneğinin olması başarılı olacağı anlamına gelmez. Son zamanlarda aileler çocuğun yeteneğini ve ilgi alanlarını keşfetmek için dans, jimnastik, bale, futbol, basketbol, drama, keman derslerine eş zamanlı olarak gidebiliyorlar. Bu durum bazen ailenin ihtiyacı olabilirken verilen mesajda bunlardan birinde mutlaka kendini yetiştirmelisin oluyor. Çocuklar bu gibi durumda ilgi alanlarını keşfetmek, temas etmek yerine onlara karşı ilgisi azalıyor ve vazgeçebiliyor. Hatta ebeveynleri tarafından doyumsuz olarak yorumlanabiliyor.

Bir hobi olduğunu vurgulamak önemlidir


Yeteneklerin ve ilgi alanların keşfinde küçük meze tabakları gibi sunmak önemlidir. Çalışmanın başında bunun bir hobi olduğunu vurgulamak önemlidir. Merak duygusunu sorgulamak, ara sıra kendi aralarında değerlendirme çalışması yapmak gerekmektedir.
Özellikle küçük yaşlarda yapılan tek yönlü gözlemler ve çalışmalar çocuğun ilgi alanına yönelik bilgi verir. Örneğin; fen ve deney çalışmaları yapmak, pişirilebilir hamurlardan şekiller oluşturmak, kitap seçiminde özgür bırakmak, jimnastik, vurmalı enstrümanlar temel çalışmalar olarak kabul edilir.
Bunun için çocuğun yapmaktan keyif aldığı şeyleri fark etmek önemlidir. Keyif aldığı şeyler kadar önemli olan şeylerden biride motivasyondur. 



İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..