Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Okul Öncesi Çocuklar İçin Kitap Seçimi
Okul Öncesi Çocuklar İçin Kitap Seçimi
Çocuk Gelişiminde Zeka ve Akıl Oyunları
Çocuk Gelişiminde Zeka ve Akıl Oyunları

Çocuklarda İnternet ve Dijital Oyun Bağımlılığı

Çocuklarda İnternet ve Dijital Oyun Bağımlılığı

Devir değişti, elbette anne babalarımızın hatta bizlerin yetiştiği yıllardan, yaşam alışkanlıklarından çok bahsedemiyoruz. Değişimlerin avantaj ve dezavantajlarını daha savunmasız karşılayan, sorgulama süzgecinden geçiremeyen çocuklar, albenisi yüksek, parıltılı teknoloji dünyasından daha çabuk etkileniyor. İnternet ve dijital dünya, beynimizin ödül ve bağımlılık merkezine oynuyor. Bu bağlamda avantaj olarak görünen şeyler zamanla telafisi zor dezavantajlara dönüşebiliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz,  internetin karanlık yüzünü anlatıyor.

Çocuğum internet ve oyun bağımlısı mı?

Gereklilikten ziyade bir zorunluluğa dönüşen internet, çocukların zamanının önemli kısmını geçirdikleri bir mecraya dönüşüyor. Ödev veya ders çalışılmak için alınan bilgisayar ve tabletler zamanla bir oyun aracı haline geliyor. Önceleri evin içinde koşturup oyunlar oynayan çocukların yerini ise “normal” oyunlardan zevk almayan teknoloji bağımlıları alıyor. Bu noktada ebeveynlerin şu sorulara cevap araması gerekiyor;

  • Çocuk zamanını en çok nerede harcıyor?
  • Sizinle vakit geçirmek yerine bilgisayar oyunlarını veya interneti mi seçiyor?
  • En çok mutlu olduğu zamanlar bilgisayar başında olduğu zamanlar mı?
  • Giderek sizden veya arkadaşlarından uzaklaştığını düşünüyor musunuz?
  • Okul başarısı giderek düşüyor mu?
  • İnternette daha fazla vakit geçiriyor mu?

Bu sorulara vereceğiniz cevaplar çocuğunuzun internet ve oyun bağımlılığını ortaya koymak için önemli bir adımdır. Eğer buradaki sorulara genel olarak evet cevabını veriyorsanız mutlaka konuyla ilgili bir şeyler yapmalısınız.

İnternet bağımlılığında ailenin rolü nedir?

Çocukları yetiştirme sorumluluğu öncelikle aileye aittir. Bu noktada çocuklarıyla sağlıklı bir iletişim kuramayan ve yaptığı davranışlar konusunda doğru yol izlemeyen aileler genel olarak yanlış bir yolda ilerliyor. Çünkü çocukları bu duruma iten ve internetin savunmasız dünyasında yalnız bırakan genellikle ailenin yanlış tutumu oluyor. Sevgisizlik ve ilgisizlik ise bu tutumların başında yer alıyor. Bu noktada önce ailelerin kendilerine karşı bir özeleştiri yapması ve doğru bir iletişim dili seçmesi gerekir.

Tedavi edilmezse…

İnternet ya da oyun bağımlısı olan çocuk, okuldan eve dönüp bilgisayarla vakit geçirmek için hayaller kurar. Hatta sanal dünyaya karşılık gerçek dünyadaki ilişkilerini görmezden gelir. Bilgisayar tutkunluğu nedeniyle çevreden eleştiri ve uyarılar alır. Bu durumun farkına varsa bile istediği zaman bilgisayara olan ilgisini sonlandıramaz ve ayrı kalamaz. Bilgisayardan ayrı kaldığında sinirli ve mutsuz hisseder. Bu durum çocuğun aile içi ilişkilerini etkilediği gibi sosyal ilişkilerini de olumsuz yönde etkiler. İnternet bağımlısı çocuk, asosyal, öfke kontrolünü sağlayamayan ve gerçek ilişkiler kuramayan bir bireye dönüşür.

Ne yapılmalı?

Öncelikle sırf çocuğunuz oyalansın veya sizden uzak vakit geçirsin diye eline tablet veya telefon tutuşturmayın. Çocuğunuzun uzun süre ve kontrolsüz bir şekilde internette vakit geçirmesine müsaade etmeyin. Mutlaka bu konuda bir kota uygulamanız olmalı. Bunun yanı sıra;

  • Çocuklarınızla sağlıklı ve kaliteli zaman geçirmek için ortak alanlar yaratın.
  • Çocuklarınız için alternatifler yaratın.
  • Arkadaşlık ilişkilerini destekleyin, gerçek ilişkiler kurması için teşvik edin.
  • Sanal ortamdaki arkadaşlarını tanıyarak yanlış bir yöne sürüklenmediğine emin olun.
  • Siz de internet ve akıllı cihazların kullanımına dikkat edin. Unutmayın, çocuklarınız için en iyi rol model sizsiniz.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..