Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Hamilelikte 30. ve 31. Haftalar
Hamilelikte 30. ve 31. Haftalar
Hamilelikte Yaşanan Fiziksel Değişimler
Hamilelikte Yaşanan Fiziksel Değişimler

Hamilelikte 28. ve 29. Haftalar

Hamilelikte 28. ve 29. Haftalar

 

28. HAFTA

Siz: Gebeliğin 28.haftası aynı zamanda 3.trimester dönemine giriş haftasıdır. Hızla büyüyen bebeğiniz rahminizde daha fazla yer kaplamaya başlıyor. Karnınızın alt kısmında rahim bağlarının gerilmesinden kaynaklı ağrılar görülebilir. Büyüyen rahimle birlikte gerginleşen cildinizde kaşınmalar olacaktır. Cilt kuruduğu zaman kaşıntı artar. Bu dönemden itibaren doktorunuzun önereceği losyon ve nemlendirici kullanmanız hem kaşıntıyı azaltacak hem de çatlak oluşumunu azaltacaktır. Bacaklarınızda kramplar yada varis problemleri yaşanabilir. Yorgunluk, büyüyen rahmin bazı sinirlere yaptığı baskı krampların artmasına neden olur. Ayrıca fosfor fazlalığı ve kalsiyum eksikliği de düşünülebilir. Çalışma saatlerini kısaltmak, ayakların altına yastık koyarak dinlenmek, destekli hamile çorapları giymek rahatsızlıkları azaltır. Doktorunuzda kan değerleriniz hakkında bilgi verecektir. Ayrıca bu haftada doktorunuz sizden glukoz yükleme testi isteyecektir. Bu testin amacı gebelikte oluşabilecek şeker hastalığı riskini araştırmaktır. Bu haftada basur ve ödem problemleri de yaşanabilir.

Bebeğiniz: Bebeğinizin hızlı gelişim devam ediyor. Kaşları, kirpikleri oluştu. Saçları da çıktı ve uzuyor. Uyuma ve uyanma dönemleri yaşıyan bebeğinizin gözleri de açılıp kapanıyor. Bebeğiniz bu haftada yağ depolamaya devam ediyor ki ağırlığının %2-3 bu yağlardan oluşuyor. Bebeğinizin yağ depolaması önemli çünkü doğduktan sonra vücut ısısını dengelemek için bu yağlara ihtiyacı olacak. Bu haftasında bebeğiniz ortalama 36 cm boyunda ve 750-1650 gr arası ağırlığındadır. Bu haftada doğan bebeklerin büyük çoğunluğu yaşatılabiliyor. Akciğerleri solunum yapabiliyor ancak surfaktan adlı maddenin henüz yetersiz olması sebebiyle yoğunbakımda solunum desteğine ihtiyaçları var.

29. HAFTA

Siz: Bebeğiniz gelişiyor, karnınız da büyümeye devam ediyor. Bel ağrıları, karında gerginlik, kaşıntı, bacak krampları, ağrıları, mide de hassasiyet, nefes darlığı olabilir. Bu rahatsızlıklar sıkıntı veriyor olsa da geçici ve tedavi edilebilir problemler. Siz bebeğinize odaklanın, onu kucağınıza alacağınız günü düşünüp rahatlamaya çalışın. Hamilelik egzersizleri yapabilirsiniz. Son üç ayda yapılabilecek kas ve nefes hareketleri hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz. Yine bu haftada koyu beyaz vajinal akıntı, göğüslerde büyüme gözlenebilir.

Bebeğiniz: Bazen karnınızda düzenli küçük spazmlar hissedersiniz. Hemen endişelenmeyin. Büyük olasılık bebeğinizi hıçkırık tutmuştur. Bebeklerde hıçkırık yetişkinlere göre daha uzun sürer.(Bazen 20-30 dakika) her gün ve günde birkaç kez tekrarlayabilir. Kafası ile gövdesinin oranı birbirine yaklaştı. Vücut ısısını da ayarlayabiliyor. Kemik iliği de sürekli kırmızı kan hücresi üretiyor. Bu haftadan itibaren bebek kendi bağışıklık sistemini oluşturmaya başlıyor. Bebeğiniz adım adım doğuma hazırlanıyor. Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu ortalama 38 cm. Ağırlığı 900-1900 gr arası.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..