Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Ultrasonda Sizi Neler Bekler?
Ultrasonda Sizi Neler Bekler?
9 Ay 10 gün Değişim
9 Ay 10 gün Değişim

Hamilelikte Egzersiz Hangi Haftadan İtibaren Yapılabilir?

Hamilelikte Egzersiz Hangi Haftadan İtibaren Yapılabilir?

 

Gebelik süresi boyunca belli kurallara ve kısıtlamalara uyulduğu sürece ve özel sağlık problemleri olmadığı durumlarda her anne adayı kendine uygun olan egzersizler yapabiliyor. Hamileliğin her döneminde bulunulan döneme bağlı olarak egzersiz yapabilmek söz konusu. Bu egzersizler sayesinde hamilelerin dolaşım ve solunum sisteminin daha iyi çalışmasını sağlaması, uygun sınırlar içinde kilo alması, kendisini daha dinç hissetmesinin sağlanması mümkün. Herhangi bir sağlık problemi olmayan bir anne adayı haftada 3-5 kez, 20-30 dakika devam eden ve yorucu olmayan egzersizler uygulayabilir.

Doktorunuza Danışın

Hamilelikte egzersiz yapmayı düşünen kadınlar bu isteğini mutlaka doktoru ile paylaşmalı ve doktorunun kendisine getirebileceği kısıtlamalara uymalıdır. Özellikle daha önceden erken doğum yapmış ya da önceki gebeliklerinde değişik sorunlar yaşamış anne adaylarının  egzersiz yapmak için doktorlarından onay almaları daha da önem taşıyor. 

Egzersiz yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli iki husus; yapılacak egzersizlerin anne adayını yoracak tarzda egzersizler olmaması ve riski bulunmayan egzersizler tercih edilmesidir. Hamilelik süresince yaşanan haftalara bağlı olarak çeşitli egzersizler yapılabiliyor. Bu egzersizler ilk 3 aya, ikinci 3-6 aylık döneme ve 6-9 aylık döneme bağlı kalmak üzere değişebiliyor.  Doktora bulunulan haftalarda yapılacak egzersiz türü danışılması kaydıyla hangi dönemde, hangi egzersizin yapılabileceği hafta hafta gebelik hesaplama yaparak ve hangi haftada bulunulduğu hesaplanarak takip edilebilir.

Hamileliğin ilk 3 aylık dönemlerinde, sağlık açısından bir kısıtlama söz konusu olmadığı durumlarda hafif tempolu yürüyüşler ve omurgayı güçlendirecek esneme tarzı sırt egzersizleri, pilates ve yoga gibi egzersizler yapabilmekte.

Hamilelikte ilk 3 ay bitip 3-6 aylık döneme  gelindiğinde bebeğe baskı oluşturacağından ve bebeği oksijensiz bırakacağından dolayı sırtüstü yatar pozisyondaki egzersizlerden kaçınılması gerekmekte. Bu dönem süresince yürüyüş, hafif tempolu grup egzersizleri,  deneyimli eğitmenler gözetiminde yapılması kaydıyla pilates ve yoga seanslarına katılmak tercih edilebilir.

6-9 aylık dönemler geldiğinde anne karnındaki bebek iyice büyümüştür. Bu dönemde bebeği korumak amaçlı sadece oturma pozisyonundaki hareketler yanı sıra yürüyüş yapılabilir. Pilates seanslarına katılmak doğumun daha kolay ve rahat geçmesi açısından son dönemlerde önem taşır.

Hamilelik sürecini takip etmek ve hamilelikte egzersiz türünü belirleyebilmek açısından hamileliğin hangi ayında olunduğunun bilinmesi gerekir. Bu nedenle ilkadimlarim.com web sitesinde yer alan “gebelik hesaplama” işlemini yapmak anne adayı için önem taşır.




 

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..