Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Hamilelik Ağrıları
Hamilelik Ağrıları
Bebeğiniz Doğmadan Mutlaka Almanız Gereken 5 Ürün
Bebeğiniz Doğmadan Mutlaka Almanız Gereken 5 Ürün

Doğuma Destek

Doğuma Destek

Annelerimizin annelerinin hatta onların da annelerinin doğumlarında meşhur bir ebeleri vardır. Zamanla ebeler isim değişikliğine uğrayarak Kadın Doğum Hemşiresi olmuşlar ama doğumu gerçekleştirme konusunda bilirkişi olarak ebeler kalmışlardır. 21-28 Nisan Ebeler Haftası olması sebebiyle; Kadın Doğum Hemşiresi, Ebe ve doğum koçu (Doula)’nın kim olduğunu, doğuma katkısını Doğum Koçu ve Emzirme Danışmanı Eda Arın’a sorduk.

Kadın Doğum Hemşiresi Kimdir?

Doğumların başarılı, sorunsuz geçirilmesi için; ön hazırlıkların yapılmasını sağlayan, doğum sürecinde anneyi destekleyen profesyonel sağlık meslek üyesidir.

Kadın Doğum Hemşiresi ne yapar? Doğum sırasında anneye ne gibi faydalar sağlar?

  • Anneyi doğum hakkında bilgilendirir.

  • Doğum hemşiresi doğum öncesinde annenin durumunu izler, süreci takip eder ve doğum için gerekli hazırlıkları tamamlar, doğum süreci ile ilgili hekimi bilgilendirir.

  • Gebenin NST takibini yapar, yorumlar ve anne bebek sağlığı için gerekli müdahaleleri uygular. (Pozisyon verme, oksijen desteği sağlama vb.)

  • Doğum anında uzun bir gebelik yolculuğunun sonuna yaklaşmış olan anne adayının konsantre olmasını, odaklanmasını kolaylaştırır.

  • Kontraksiyonlar ile birlikte anne adayının bebeğini itme koordinasyonunu kurmasında yönlendirmeleri ile süreci kolaylaştırır.

  • Doğum anında hekimi asiste eder.

  • Doğum sonrasında annenin bakımını, pansumanlarını ve uterus masajını yapar ve öğretir.

  • Doğum sonrası anneye hem kişisel bakımı hem de bebeğin bakımı konusunda eğitim verir (Emzirme, hijyen, aile planlaması yöntemleri vb.)

Doğum Hemşiresi Doğumda Neden Önemlidir? Ebe, Doula ve Doğum Hemşiresi Aynı İşi mi, Farklı İşleri mi Yapar?

Doğumun rahat ve güvenli geçirilebilmesi için ihtiyaç duyulan profesyonel desteğin sağlanmasında, hekimin asiste edilmesi sürecinde bilgi ve becerisiyle donanımlı bir doğum hemşiresinin/ebenin olması anne ve bebek açısından hayati önem taşır. Anne adayının hayatı boyunca en önemli anılarının başında gelecek bu süreçte olumlu izler bırakabilmek için, anne bebek sağlığını üst düzeyde tutarak sağlıklı toplumların oluşmasına katkıda bulunmada profesyonel ellerde gerçekleşecek doğumların önemi büyüktür.
Ebeler, doğum hemşiresinin görevlerini taşımakla birlikte, ayrıca normal doğum evrelerini izler, anne adayının muayenesi bulgularını değerlendirir ve zorunlu hallerde uygun girişimlerde bulunarak doğum eylemini tamamlayabilirler.

Son Yıllarda Adını Daha Fazla Duyduğumuz Doğum Koçu (Doula) ise anne adayının gebe kalmasıyla birlikte çıktığı mucizevi yolculukta anne adayını fiziksel ve psikolojik olarak doğuma hazırlamada rol alan profesyonel sağlık destekçileridir. Doğum koçları; anne ve baba adayları için eğitim sınıfları oluşturarak uygulamalı olarak doğuma hazırlık eğitimleri düzenleyen, doğuma yardımcı alternatif yöntemlerin (nefes egzersizleri, ağrı ile baş etme yöntemleri, endorfin masajı vb.) anne adayı tarafından öğrenilmesi ve uygulanılmasını sağlayarak telafisi olmayacak olan bu sürecin her anının tadının çıkarılmasında ve güzel izler bırakmasında katkı sağlarlar.

Doğum koçlarının hedefi; korkusuz, keşkesiz ve doğal doğumla dünyaya gelen bebekler ve sağlıklı annelerdir. Tıbbi gerekçe olmaksızın gerçekleşen sezaryen doğumların oranının azalmasında önemli rol oynarlar. Anne ve bebeğin yaşam kalitesinin yükseltilmesinde her aşamada ihtiyaç duyulan desteği sağlayarak ve gereksinim duyulan konularda danışmanlık yaparlar. Bir nevi kendi doğum hikayesini yazmaya başlayan anne adayının editörüdürler.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..