Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Doğumun Evreleri-2 Ikınma ve Doğum
Doğumun Evreleri-2 Ikınma ve Doğum
10 Soruda Sezaryen
10 Soruda Sezaryen

Doğumun Evreleri-1 Sancılanma

Doğumun Evreleri-1 Sancılanma

 

Anne adaylarının en büyük kaygılarından biri de doğumun nasıl olacağıdır. Bir yandan dört gözle bebeğin dünyaya geleceği gün beklenir, diğer yandan da “acı duyar mıyım?” kaygısı baş gösterir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Kağan Kocatepe’nin katkılarıyla hazırladığımız bu yazıda, normal doğumun seyrini ve dolayısıyla korkularınızla başa çıkmanızın yollarını bulacaksınız.

Doğum korkusu, pek çok anne adayını ürküten bir sorun. Saatlerce sancı çekeceği korkusuyla normal doğum istemeyen kadınların sayısı hiç de azımsanacak gibi değil. Oysa ki, doğum ağrıları ve süresi kişiden kişiye değişebiliyor. Bu nedenle korkuya ve endişeye kapılmadan hareket etmek önem kazanıyor. Neyle karşılaşacağınızı bilirseniz, doğumu daha kontrollü gerçekleştirebilirsiniz. İşte normal doğumun genel seyri ve sizin yapabilecekleriniz...

İlk Evre: Sancılanma

Sancılarla başlayan normal doğumun ilk evresi, en uzun safha olarak nitelendiriliyor. Bunun nedeni ise, rahim ağzının yavaş yavaş olgunlaşması. Bu evrenin süresi 2 saat kadar kısa sürebildiği gibi, 8 saat hatta daha da fazlasını bulabiliyor.

İlk evre sancılarla başlıyor. Anne adayı sancı duymasa da, suların gelmesi veya kanamanın olması da doğumun başladığının bir göstergesi. Doğumun bu ilk evresi de, kendi arasında 3 safhadan oluşuyor: Erken, aktif ve geçiş safhası. 

Erken safhada, rahim ağzı yavaş yavaş açılmaya başlayarak, 0-5 santimetre açıklığına ulaşıyor. Kasılmalar 15-20 dakikada bir gerçekleşiyor. Önceleri 15 saniye süren kasılmalar, sonrasında 60-90 saniyeye çıkıyor. Düzenli gelmeye başlayan kasılmalar, 5 dakikadan daha kısa aralıklarla gerçekleşiyor. Bu safhada sizin yapabilecekleriniz;

  • Doktorunuz uygun gördüğü takdirde kendinizi yormadan dolaşabilir,
  • Ilık bir duş alabilir ve
  • Gevşeme hareketleri yapabilirsiniz.

Aktif safhada ise, rahim ağzı açıklığı 5-8 santimetreyi buluyor. Şiddeti gittikçe artan kasılmalar, her 3 dakikada bir gelerek, 45 saniye kadar hissediliyor. Bu safhada amniyos zarı (bebeğin içinde bulunduğu kese) yırtılarak, sularınız gelebilir.

Bu safhada sancılar, en üst seviyeye ulaşıyor. Çünkü saatler geçtikçe sancı, şiddetli ağrılar şeklinde hissediliyor. Bu nedenle nefes egzersizleri yapmanızda fayda var. Kasılmalarınız olduğunda önce burnunuzdan derin bir nefes alın, sonra ağzınızdan havayı aynı kuvvette geri verin. Bu, bebeğe giden oksijen miktarını artırdığı için ağrıların şiddetini azaltabilir. Bu safhayı rahat atlatabilmek için şunları yapabilirsiniz:

  • Kasılmalar geçtiğinde vücudunuzu iyice gevşetin.
  • Eşinizle ya da yanınızdaki biriyle yürüyüş yapın.
  • Bu evrede ağızdan katı ve sıvı gıdalar almamaya çalışın. Mide bulantıları ve kusma görülebilir.
  • Yataktaysanız, sırtüstü yatmaktan kaçının. Bu, bebeğe daha az oksijen gitmesine neden olur.

Anne adayı geçiş safhasına gelince, rahim ağzı artık 8-10 santimetre arasında genişler. 1 dakika aralıklarla gelen kasılmalar, yaklaşık 60 saniye sürer. Bel ağrılarında bir artış görülebilir ve alt tarafınızda bir baskı hissedebilirsiniz.

 Ne Yapabilirsiniz?

  • Gevşeme hareketlerine devam edebilir,
  • Nefes alma teknikleri uygulayabilir,
  • Ağrının olduğu bölgeye masaj yaptırabilir,
  • Ellerinizi ve yüzünüzü yıkayabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..