Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Doğurganlığınızı Etkileyen Faktörler
Doğurganlığınızı Etkileyen Faktörler
Doğum Kontrol Yöntemleri Hakkında Ne Biliyorsunuz?
Doğum Kontrol Yöntemleri Hakkında Ne Biliyorsunuz?

Hamilelikte Bebek Gelişimi Hayatı Şekillendiriyor!

Hamilelikte Bebek Gelişimi Hayatı Şekillendiriyor!

Anne karnındaki hayatta gelişimin kritik olduğu dönemdeki uyarılar kalıcı ve uzun dönem etkilere yol açmakta ve bu durum programlama olarak ifade edilmektedir.KadıköyŞifa Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Birgül Karakoç ; gebelik sürecinde yaşanan olumsuz olayların sadece o bebeği değil sonraki nesilleri bile etkilediği konusunda uyarıyor.
Fetal programlamada; fetal beslenme, kortizon, genetik ve epigenetik bağlantılar, nesiller arasındaki etkiler, gebelik öncesi olaylar önemli rol oynamaktadır. Gebelikteki olumsuz olaylar sadece o çocuğu değil, daha sonraki nesilleri de etkilemektedir. Annenin doğum ağırlığı çocuğun doğum ağırlığını belirlemede önemli bir faktördür.  Özellikle beslenmesi yetersiz olan bir annede rahmin hormonal çevresinin fetusun üreme organlarının gelişimi etkilediği düşünülmektedir. Doğduğunda küçük olan annelerin rahim boyutları da küçük olmakta ve rahim büyüklüğü azaldıkça fetusun büyümesini kısıtlayan vücut baskı artmaktadır.
Gebelikte Hipertansiyon, Diabetes Mellitus, Tiroid problemleri, annede kalp damar hastalıkları, hematolojik problemler iyi bir şekilde takip ve tedavi edilmediği takdirde bebek üzerinde de kalıcı etkiler bırakmaktadır. Ayrıca gebelikte ilaç kullanımı, alkol, sigara kullanımı da önemlidir.

Doğum şekli gebeliğin durumuna bağlıdır ancak mümkün olduğunca normal doğum önerilmektedir. Doğum öncesi ve sonrasında olanların kişinin tüm hayatı üzerinde etkisi vardır. Hatta bazı etkiler genetik düzeyde olup sonraki nesillere aktarılır. Vücudun hakim mikropları, bağışıklık sistemini ve bazı hastalıklara (kanser, diyabet, şizofreni vb) yatkınlığı belirlemede rol oynar ve temeli doğduktan hemen sonra maruz kalınan mikroplar ile atılır ve tüm hayat boyunca bu temel ile şekillenir.

Yani doğarken annenin doğum yollarından alınan ya da nerde doğulduğuna bağlı olarak ev ya da hastanede hakim olan mikroplar bu temeli oluşturur. Yapılan çalışmalar kendiliğinden doğum başladıktan sonra yapılan sezaryen ve vajinal doğum arasında bu anlamda bir fark bulunmamıştır. Doğumun bir problem olmadığı sürece kendiliğinden başlamasına izin vermek ve anne mikropları ile karşılaşmasını sağlamak gelecekte bebeğin sağlığı açısından önemlidir.

Doğumda göbek kordonun geç kesildiğinde bebekte: 

Beyin kanamasının ( her derecesi) daha az geliştiği
Tansiyonları daha düzenli seyrettiği
Kan alma ihtiyaçları daha az olduğu
Ağır barsak hastalığı(NEK) daha az  bulunduğu gösterilmektedir
Tüm bu nedenlerde, göbek kordonunda bulunan kanın bebeğe geçmesine izin vermek gereklidir.

Memeli nöroloji bilimine göre erken ten tene temas temel biyolojik ihtiyaçların tamamlanmasını sağlar. Bu temas bebeğin gelecek psikolojisi ve davranışlarının şekillenmesinde hassas bir periyodu temsil edebilir.

  • Ten Tene Temas’ın emzirme süresini arttırdığı,
  • Erken doğan bebeklerde erken Ten Tene Temas ile daha iyi solunum sağlandığı
  • Erken doğan bebeklerde erken Ten Tene Temas ile doğumdan sonraki 75-90 dakikada kan şekeri değerinin önemli derecede yüksek olduğu gözlenmiştir.

Sonuç olarak Anne ve bebek bir bütündür. Her ikisinin de sağlıklı ve mutlu olabilmesi için ciddi ve nitelikli izlenimlerin devamlılığı gereklidir.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..