Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Hamilelikte Ev İşi Yaparken Dikkat!
Hamilelikte Ev İşi Yaparken Dikkat!
Hamileyken Grip Olursanız...
Hamileyken Grip Olursanız...

D Vitamininizi İhmal Etmeyin

D Vitamininizi İhmal Etmeyin

 

 

D vitamini dediğimizde aklımıza ilk gelen ve doğru olan elbette ki güneşli bir havadır. Yani D vitamininin en önemli kaynağı UV ışınlarıdır. Besinlerden de karşılayabiliriz ancak besinlerden sadece %20 oranında faydalanabiliriz. D vitamininin yoğun olarak bulunduğu gıdalar; balık, istiridye, tofu, yumurta, süt ve süt ürünleri, mantar ve patatestir. Yalnızca gebelik döneminde değil her dönem D vitamini hepimiz için son derece önemlidir. Neden mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İrem Cansever’e sorduk.
 

 

D Vitamini Sadece Gebeler İçin Değil Tüm İnsanlar İçin Önemlidir!

Gebeliğin sağlıklı devam etmesi ve sonuçlanması için anne adayının dengeli ve yeterli beslenmesi gereklidir. Özellikle gün içinde alınacak vitamin ve mineraller, anne adayının ve bebeğin sağlığını olumlu etkiler. Kan değerlerinin normal olmasının bilhassa önemli olduğu vitaminlerden biri de D vitaminidir. D vitamini sadece gebeler için değil tüm insanlar için önemlidir. Bilinen en önemli fonksiyonu, vücutta kemik ve kalsiyum metabolizmasına etkisidir. Vücudun ihtiyaç durumuna göre barsaklardan kalsiyum emilimini çoğaltarak kemiklerde mineralizasyonu artırır. Ayrıca D vitamininin büyüme ve gelişme üzerine, hücresel farklılaşma, beyin gelişimi ve bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır.

Beslenme Yoluyla Vücudun İhtiyaç Duyduğu Miktarı Tamamlamak Oldukça Zordur!

D vitamininin en önemli kaynağı UV ışınlarıdır. D vitamini az sayıda gıdada ve az miktarda bulunduğu için beslenme yoluyla vücudun ihtiyaç duyduğu miktarı tamamlamak oldukça zordur. Bu alanda yapılan çalışmalar ortalama bir kişinin D vitamini ihtiyacının sadece %20’sini besinler aracılığıyla aldığını göstermiştir. D vitaminin yoğun olarak bulunduğu gıdalar; balık, istiridye, tofu, yumurta, süt ve süt ürünleri, mantar ve patatestir.

 

Anne Adaylarının Her Gün Güneşli Bir Bölgede Yürüyüş Yapması Önemlidir!

Gebeler için D vitaminin yeterli alınması yüksek önem arz eder. Bu nedenle anne adaylarının her gün açık havada ve güneşli bir bölgede en az 15-20 dakika yürüyüş yapması önemlidir. Bunun haricinde mutlaka süt ve süt ürünlerinin ve yumurtanın düzenli tüketilmesi gereklidir. Ayrıca haftada en az 2 kez balık tüketilmelidir. Günlük Omega-3 alınması da önemli bir fayda sağlayabilir. Balık olarak en çok somon ve ringa balığında D vitamini bulunur. Saydıklarımızı düzenli olarak uygulayan bir anne adayı günlük yaklaşık 400-600 iu d vitamini almış olur ki bu da yeterli bir düzeydir.


D Vitamini Eksikliği Hamilelerin Kemikleri İçin Önemli Bir Risktir!

D vitamini eksikliğinde hamilelerin kemikleri için en önemli risk; kemiklerin yumuşaması ve kolay kırılabilir hale gelmesidir. Bebekte ise kemik şekil bozuklukları, çabuk kırılma, doğum sonrası sık enfeksiyonlara yakalanma ve ayrıca raşitizm hastalığına çabuk yakalanma gibi sorunlara neden olur. Yenidoğanda düşük doğum ağırlığı ve yenidoğan hipokalsemisi de görülebilir.

 

D vitamini eksikliğinin gebeliğin devamı sürecinde yarattığı etkiler ise oldukça risklidir. Gebelik zehirlenmesi olarak tanımlanabilen preeklampsi riskinin arttığı ve gestasyonel diyabet (hamilelik diyabeti) görülmesi oranının yükseldiği araştırmalarda gösterilmiştir. Ayrıca yetersiz rahim kasılmaları yaratabileceğinden, D vitamini eksikliği olan hamilelerde sezaryen oranlarının arttığı tespit edilmiştir. Erken doğuma neden olabilen bakterial vaginosis enfeksiyonun da D vitamini eksikliğinde daha fazla görüldüğü rapor edilmiştir.

 

D vitamini eksikliği kandaki değerlerinin ölçülmesi ile anlaşılabilir. 30 ng/ml altındaki değerler yetersiz, 10 ng/ml altındaki değerler eksiklik olarak değerlendirilir. Gebeye uygulanacak D vitamini desteğine 12.haftadan itibaren başlamalı ve gerekirse tüm gebelik boyunca devam etmelidir. Uygulanacak destek günlük 1200 iu olmalıdır (9 damla). Destek verilen gebeler kalsiyum yüksekliği bulguları açısından mutlaka uyarılmalıdır. Bu bulgular iştahsızlık, bulantı, çok idrara çıkma ve çok su içmedir. Ancak ilaç desteği her zaman en son seçenek olmalıdır. Ülkemiz gibi bol güneş alan bir ülkede mutlaka öncelikle güneşli, açık havada yürüyüşler önerilmelidir. Ayrıca 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizde mutlaka balık ve deniz ürünlerinin bolca tüketilmesi özendirilmelidir. Süt ve süt ürünleri ve yumurta kesinlikle önerilmelidir.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..