Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Hamilelikte Merak Edilenler-4
Hamilelikte Merak Edilenler-4
Kış Aylarında Anne Adaylarının Dikkatine
Kış Aylarında Anne Adaylarının Dikkatine

Hamilelikte Merak Edilenler-3

Hamilelikte Merak Edilenler-3


Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Banu Kumbak Aygün’e bu aralar sık duyduğumuz soruları sorduk. Uzmanımızın tavsiyelerine kulak verirseniz daha sakin bir hamilelik dönemi geçirebilirsiniz. 

Emniyet Kemerini Takarken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Gebelik esnasında seyahat ederken emniyet kurallarına dikkat etmek gerekir. Bunlardan birisi de emniyet kemeri kullanımıdır. Araç içi yolculuklarda emniyet kemeri kullanırken mümkün olduğunca kemeri kasığınıza doğru, karnınızın alt bölgesine yerleştirmeniz uygun olacaktır. Kemerinizin çok sıkı olmaması rahat etmeniz açısından iyidir.

Çatlak Kremlerini Ne Zaman ve Ne Kadar Süre Kullanmalıyım?

Gebeliğiniz esnasında bebeğiniz büyüdükçe karın cildinizde gerilmelere bağlı kaşınmalar ve çatlaklar oluşabilir. Her ne kadar çatlak oluşumunda cilt esnekliği ve yapısı önemli rol oynamakta ise de kremleri kullanmanız faydalı olabilir, özellikle kaşıntıyı azaltmakta etkilidir. Gebeliğin ikinci trimester dediğimiz 14-16. haftalarında krem kullanımına başlamanız doğru olacaktır. Değişik kremler mevcut olup fitolastil içeren kremler en çok tavsiye edilenlerdir. Günlük kullanıma gebelik tamamlanana kadar hatta gebelikten sonra lohusalık döneminde, doğumdan sonra 3-4 ay daha kullanmaya devam edebilirsiniz. Böylece çatlaklarınızın belirginliğinin azalmasını sağlayarak etkisini maksimal düzeyde göstermesini sağlamış olursunuz.  

Saçlarım Çok Dökülecek mi? Bunun Nedeni Nedir?

Gebelik esnasında hormonal ve kandaki mineral değişimlerine bağlı kısmi saç dökülmeleri, tırnaklarda leke, dişeti kanamaları, dişetlerinde çekilmeler görülebilir. Saç dökülmeleri yoğun olmamakla birlikte endişe oluşturabilir. Bunun devam eden bir sorun olmayacağını bilmek, hormonal değişimin neticesi meydana gelen geçici bir problem olarak görmek anne adayını rahatlatacaktır. Böyle bir durum olduğunda zaman zaman lokal kremler de önerilebilir, fakat asıl nokta saç dökülmesinin geçici olduğunu bilerek endişe etmemek olacaktır.

Boş Gebelik Nedir?

Boş gebelik, gebelik kontrolü esnasında yapılan ultrasonografide gebelik kesesi gözlendiği halde içerisinde embriyonun izlenmemesi ile karakterize bir gebelik türüdür. Genellikle son adet tarihine göre ya da ilk yapılan kan testi değerlendirmelerine göre 6-7. gebelik haftalarında ultrasonografide gebelik kesesi içerisinde embriyoyu görmek gerekir. Kontrol amaçlı bir hafta sonra yapılan ultrasonografide de gebelik kesesi gözlenmiyorsa bu durum boş gebelik (anembriyonik gebelik) olarak adlandırılıyor. Bu durumda sağlıkla devam eden bir gebelik olmayacağından gebeliğin sonlandırılması ve alınan materyalin patolojiye gönderilmesi uygun olacaktır.

Yalancı Sancı Nedir?

Gebeliğin 32-34. haftalarından sonra zaman zaman kasıklara vuran, çok şiddetli olmayan, maksimum 30-60 saniye süren, düzensiz zaman aralıkları ile gelen ağrılar olabilir. Genellikle gün içerisinde değişik zaman aralıkları ile hissedilen, ritmik olmayan bu sancı veya kasılmalara yalancı doğum ağrısı adı verilir. Bu kasılmalar bir nevi rahmi doğuma hazırlamaktadır, rahim ağzını açacak kadar etkin değildir. Fakat anne adayının bu ağrıları doğum ağrılarından ayırabilmesi her zaman mümkün olmayabilir. Tedbir amaçlı hekimi bilgilendirmek ve gerekli görüldüğünde NST ile ağrıların karakterini ortaya koymak gerekebilir. Dolayısıyla korkulacak bir duruma işaret etmemekle birlikte ihmal de edilmemelidir.

Grip Oldum, Bebeğime Geçer Mi?

Kış dönemindeki gebeliklerin en büyük problemlerinden birisi gribal enfeksiyonlardır. Gribal enfeksiyonlar bebeğe doğrudan zarar vermiyor. Fakat ateş, öksürük, burun tıkanıklığı anne adayını yorarak, konforunu bozabiliyor, zaman zaman akciğer enfeksiyonları gribal enfeksiyona eklenebiliyor. Dolayısıyla parasetamol içeren ilaçlarla destek tedavileri, bol sıvı alımı, gıda ile vitamin takviyesi ve bağışıklık sistemini destekleyici besinler faydalı olacaktır. Gribal enfeksiyonlar 1 hafta ile 10 gün kadar sürebilir. Uzamış gribal durumlarda ya da ateş varlığında mutlaka bir hekime başvurmak uygun olacaktır.

Sıcak Su İle Duş Almak Zararlı Mı?

Gebelik esnasında sıcak su ile duş almanız doğrudan bebeğinize ya da size zarar vermez. Öte yandan damar duvarında gevşeme yaparak anne adayında tansiyon düşüklüğü yapabileceğinden baygınlık hissi oluşturabilir. Bu nedenle ılık su tercih etmelisiniz. Yine aynı nedenle sauna gibi sıcak ortamlarda kalmamaya dikkat etmelisiniz.


   

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..