Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Yeni Bir Yaşam Başlarken: 5. ve 6. Hafta
Yeni Bir Yaşam Başlarken: 5. ve 6. Hafta
Yeni Bir Yaşam Başlarken: İlk 2 Hafta
Yeni Bir Yaşam Başlarken: İlk 2 Hafta

Yeni Bir Yaşam Başlarken: 3. ve 4. Hafta

Yeni Bir Yaşam Başlarken: 3. ve 4. Hafta

Bir bebeğin dünyaya gelişi muhteşem, anne karnında yaşadığı serüven ise mucizevi. 9 ay içinde yeni yaşam oluşturan kadın bedeni ise inanılmaz. Yumurta ve sperm hücresinden yenidoğana uzanan süreci, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Evrim Aksoy anlatıyor.

Hamileliğin 3. Haftası

Henüz bebeğin rahme yerleşmediği son haftadır. Bu haftadan sonra bebek anne rahmine yerleşmeye ve tutunmaya başlayacaktır. Bu süreçte anne adayları hamileliklerinin en önemli dönemini yaşarlar.

Bu Hafta Neler Yaşayacaksınız?

Bu hafta spermler rahme doğru yol alacak ve gebeliği başlatmak için döllenmeyi gerçekleştireceklerdir. Spermlerden yalnızca biri döllenmeyi başaracak diğer spermler dışarı atılacaktır. Yalnızca ikiz, üçüz ya da daha fazla fetüs oluşumu için döllenen sperm sayısı artmaktadır.

Spermlerin ulaşacağı yolun sonunda yumurtalıklar vardır. Spermler yumurtalıklara ulaşmak için anne vücudundaki izleri takip eder. Bu izler, yumurtalıklar sayesinde oluşur. Yumurta hücrelerinde negatif yük olduğu ve spermlerdeki pozitif yüklerin bu negatif yükü çekmesiyle spermlerin doğru yolu bulduğu kabul edilir.
Anne adayının vücudunda dolaşan spermler hiçbir şekilde anneye rahatsızlık hissi vermez. Genel olarak hamileliğin üçüncü haftasında gerçekleşen bu olay, spermlerin yumurtalıklara ulaşması için 10 saati, yumurta hücresinin içerisine girebilmek ve anne rahmine yerleşebilmek için 24 saati gerektirir. Yaklaşık 20 dakika kadar bir sürede de spermler anne rahmine yerleşir.

Hamileliğin 3. Haftasında Anne Adaylarında Görülen Değişimler

Genel anlamda anne adaylarında herhangi bir değişim gözlenmemektedir. Belirtiler geçen haftayı takip eder. Bu dönemde sağlıklı beslenmeye ve spor yapmaya dikkat edilmelidir. Yalnız, yapılan egzersizlerin anne adayını zorlamaması gerekir. Özellikle anne adaylarının karın bölgesinde oluşabilecek herhangi bir deformasyon, ileriki süreçte hem anne için hem de bebek için sorun teşkil edebilmektedir. Bunun dışında spor yapmadan önce ısınma hareketlerinin mutlaka uygulanması gerektiği unutulmamalıdır. Fakat ısınma hareketleri genel olarak vücut ısısını artırmaya yönelik olduğundan bebek için hangi hareketlerin doğru ya da yanlış olduğu da bir uzmandan öğrenilmelidir.

Hamileliğinizin Daha Rahat Geçmesi İçin Yapmanız Gerekenler

Bol su içmek sadece hamilelik dönemlerinde değil, tüm yaşam boyunca oldukça önemli bir ihtiyaçtır. Anne karnında bebeğin susuz kalması, doğum esnasında bebekte sakatlık oluşmasına kadar ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle bol su içmek hamilelikte temel kurallardan biri olmalıdır. Yalnız, normal zamanlarda anne adayı ne kadar su içiyorsa bu miktarın yetersiz olduğu durumlarda su içme seviyesini yavaş yavaş artırması daha doğru olacaktır. Bir anda aşırı miktarda su tüketimi anne adayı ve bebek için sağlıklı bir sonuç vermeyecektir.


Hamileliğin 4. Haftası

Fetüsün anne rahmine tutunması ve yerleşmesi için beklenen hafta bu haftadır. Bu hafta sonucunda adet kanaması görülmezse kadının hamile olduğu büyük olasılıkla anlaşılacaktır. Fetüsün boyu 1 mm’den daha küçüktür ve yerleşmesi için zaman gerekir. Yalnız, kadınlar en çok düşük tehlikesiyle bu hafta karşılaşırlar. Bunun sebebi gebeliğin başlatıldığı eksikliklerdir. Örneğin, adet kanamasının gerçekleşmeyecek olması nedeni ile kadınların hormonlarında farklılıklar görülmesi ve yumurtalıklara ulaşan spermin döllenmemesidir.

Hamileliğin 4. Haftasında Başlayan Belirtiler Nelerdir?

Eğer gebelik başlamış ise anne adaylarında muhtemel belirtiler şu şekildedir;

  • Yorgunluk, halsizlik ve aşırı gerginlik,

  • Aşırı uyku hali,

  • Ruhen kötü hissetme,

  • Özellikle göğüs uçlarında oluşan aşırı hassasiyet gibi belirtiler bulunmaktadır.

Hamileliğinizin Daha Rahat Geçmesi İçin Yapabilecekleriniz

  • Anne adayları hamileliklerinin 4. haftalarında artık daha dikkatli olmalı ve ani hareketlerde bulunmamalıdırlar.

  • Özellikle fetüsün daha çok küçük olduğu ve bu nedenle zarar görmez şeklindeki düşünceler tamamen ortadan kaldırılmalı ve hamileliklerin her dönemlerinde bebeklerin zarar görme risklerinin bulunduğu unutulmamalıdır.

  • Gebeliğin kesin olarak başladığı bu dönemlerde artık anne adayı düşük tehlikesiyle de sürekli karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle, hem sağlığına dikkat etmeli hem de yeme içme şeklini düzene sokmalıdır. Bol su içmeli, vitamin, protein ve kalsiyumdan eksik kalmamalıdır.

  • Gebelik süresi boyunca ve emzirme dönemi de dâhil olmak üzere doğal besinler tüketmeli, kapalı gıdalar ya da donmuş gıdalar tüketmemeye özen göstermelidir.

  • Kafein tüketimi en az sigara tüketimi kadar anne karnındaki fetüse zarar veren bir maddedir. Bu nedenle aşırı kahve tüketiminden de uzak durulmalıdır. Aşırı şekerli ve yağlı gıdalar hamilelikte önerilmeyen gıdalar arasında yer alır. Bunun dışında çiğ et kesinlikle tüketilmemelidir. Çiğ et kategorisinde sosis, sucuk ve salam gibi gıdalarda yer aldığından özellikle bu gıdalar pişirilerek yenmeli, mümkünse hiç tüketilmemelidir.

Bu Hafta Planlarınıza Dâhil Etmeniz Gerekenler

Gebelikte anne adaylarının kilo alması kaçınılmazdır. Fakat bu kilo yavaş yavaş alındığı takdirde; doğumdan sonra daha hızlı verilecektir. Anne adayının ideal kilosunu ve alması gereken kilo miktarını hekimlerin belirlemesi daha doğru olacaktır. Anne adayları hamilelik süresi boyunca asla kilo vermeye çalışmamalı ve bu uğurda besin miktarını azaltmamalıdır. Bebeğin gelişimi için anne adaylarının düzgün beslenmesi gerekmektedir.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..