Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Yeni Bir Yaşam Başlarken: 3. ve 4. Hafta
Yeni Bir Yaşam Başlarken: 3. ve 4. Hafta
Bebeğin Kalp Atışları Ne Zaman Duyulur?
Bebeğin Kalp Atışları Ne Zaman Duyulur?

Yeni Bir Yaşam Başlarken: İlk 2 Hafta

Yeni Bir Yaşam Başlarken: İlk 2 Hafta

Bir bebeğin dünyaya gelişi muhteşem, anne karnında yaşadığı serüven ise mucizevi. 9 ay içinde yeni yaşam oluşturan kadın bedeni ise inanılmaz. Yumurta ve sperm hücresinden yenidoğana uzanan süreci, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Evrim Aksoy anlatıyor.

Hamileliğin 1. Haftası

Hamilelik sürecinin hesaplanması için adet olunan son tarihin ilk günü baz alınır ve o gün hamileliğin birinci günü olarak kabul edilir. Bu nedenle hamileliğin adet bitiminden sonra başladığı düşünülmemelidir. Hamilelik başlangıcında kadın son âdetini mutlaka görmektedir. Bu nedenle de çoğu zaman kadınlar hamile olduklarını ikinci aylarının sonunda adet olmadıklarında anlarlar.

Bu Hafta Neler Yaşayacaksınız?

Hamileliğin birinci haftasında genel bir değişim gözlenmez. Kadının hareketlerinde ya da vücudunda daha aktif işlevler başlar. Örneğin, hormonlarda yavaş yavaş farklılıklar gözlenir ve kadının ruh hali de şekillenmeye başlar. Kadınlar hamileliklerinin ilk haftalarında özellikle adet oldukları ilk gün yani hamileliğin başladığı ilk gün ve adet haftası boyunca önceki adetlerine nazaran daha fazla ağrı görebilirler. Kanamaları daha kısa sürebilir. Ancak gebeliğin ilk dört haftası kadar bir süre içinde hekimler kadınlara gebelik teşhisi koymakta zorlanabilirler. Bunun sebebi bebeğin henüz kadının rahmine yerleşememiş yani oluşamamış olmasından kaynaklanır. Bebeğe ait ilk ultrason görüntüleri hamileliğin 5 veya 6. haftasından sonra alınabilir.

Daha İyi Bir Hamilelik Süreci İçin Neler Yapmalısınız?

Gebelik başlangıcının olduğu bu ilk haftada kadınların beslenmelerine ve sağlıklarına ekstra dikkat etmeleri daha sağlıklı bir bebek dünyaya getirmeleri için önemlidir. Özellikle bilinçli hamileliklerde anne adayları hamile kalmadan en az 3 ay kadar önce çok daha sağlıklı beslenmek için harekete geçmelidirler. Örneğin, kesinlikle sigara ve alkol tüketilmemelidir. Sadece anne adayının tüketmemesi değil, anne adayının çevresindeki kişilerin de bu tür kötü alışkanlıkları anne adayına maruz bırakmamaları gerekir.

Daha İyi Bir Hamilelik Süreci İçin Planlarınıza Neleri Dâhil Etmelisiniz?

Anne adayı eğer kiloluysa hamile kaldıktan sonra asla diyete başlamamalıdır. Bilinçli hamilelik söz konusu ise ve henüz gebelik başlamadıysa kadının öncelikle kilo vermesi daha doğru olacaktır. Bu sayede hem daha rahat bir hamilelik dönemi geçirecek hem de doğum esnasında daha rahat bir süreç yaşayacaktır. Fazla kiloları olan hamile kadınlar, gebelikleri süresince çoğu zaman düşük tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarından bu uzun süreci yatarak geçirebilmektedirler. Bu durumda da hem gebeliğin yaratmış olduğu şişkinlik hem de hareketsizlik sebebiyle kadınlar da aşırı kilolar meydana gelebilmektedir. Kilo kontrolü sağlanan gebelikler de her zaman daha sağlıklı şartlarda doğum yapılacağı ve doğum sonrası sürecinin daha iyi gelişeceği unutulmamalıdır.


Hamileliğin 2. Haftası

Gebelikle ilk haftadan çok farklı olmayan ikinci haftada kadın adet dönemini tamamlar ve artık 9 ay boyunca adet kanaması görmez. İlk hafta gibi henüz anne rahmine tutunamayan fetüsler, ultrasonda anlaşılmayabilir. Ayrıca hamileliğin ilk haftalarında bebeğe fazla radyasyon müdahalesi yapılmamalıdır. Anne adayının hamilelik şüphesi sonucunda en basit yöntem olan evde yapılabilen testler uygulanabilir. Sonuç pozitifse veya bir sonuç çıkmıyorsa hekim kontrolü altına alınabilir. Kesin sonucu hekimler kan tahlili sonucunda vereceklerdir.

Bu Hafta Neler Yaşayacaksınız?

Hamileliğin ikinci haftasında anne adayları sağlıklı beslenmeye devam ederken spor yapmayı da ihmal etmemelidirler. Hamilelikte doğum sonrası kadınlar için en kolay kilo verilebilen dönem başlar. Bu nedenle kilo verme aşamasını hızlandırmak, gebelikte fazla kilo almamak adına kadınların hamileliğin başında spora da başlamalara gerekir.

  • Hamileliğin ikinci haftası, kadının yumurtlama döneminin başlangıcı sayılır. Bunun dışında eğer henüz adet görülmediyse hamilelik şüpheleri başlatılabilir.

  • Genel olarak hamileliğin ikinci haftasında göğüslerde belirgin bir hassasiyet yaşanır.

  • Karın bölgesinde ve özellikle kasıklarda ağrı görülür.

  • Akıntılar yoksa başlar, varsa her zamankinden fazla görülmeye başlanır.

  • Vücut sıvısı artar.

  • Ağızda metalik bir tat oluşur.

  • Hamileliğin en net belirtilerinden biri göğüslerde oluşan hassasiyet ve ağızda oluşan metalik tattır.

  • Özellikle ağızda hissedilen farklı tat, hamilelik dışında kadınlarda görülmez.

Yumurtlama döneminde gebelik başlamış ise o ay muhakkak kadınlar adet görür. Bu durumda çoğu kadın hamilelik belirtilerini yanlış anlaşıldı hissine kapılır. Fakat hamilelik başlangıcında adet görülmesi oldukça normaldir. Çünkü hamilelik başlangıcı da adet başlangıcının ilk günü olarak kabul edilir.

Hamileliğin ikinci haftasında hamileliğin en net belirtilerinden olan aşerme ya da yemekten tiksinme sıklıkla yaşanabilir. Bu durum hem değişen hormonlardan hem de vücuttaki sıvının artması gerektiğinden kaynaklanabilmektedir. Hamileliğin ikinci haftasında kadınlarda vücut sıvısının arttığı gözlemlenmiştir. Bilinçli hamileliklerde genellikle yumurtlama dönemi hesaplanır ve bu hesaplara göre ilişkiye girme süreçleri belirlenir. Yumurtlama dönemini hesaplamak için;

  • Adet döngüsünün kaç günde bir olduğu ve kaç gün sürdüğü bilinmelidir.

  • Örnek bir yumurtlama dönemi hesabında kadının adet döngüsünün 30 gün olduğu kabul edilirse; adet döngüsü süresinden 14 gün çıkartılır. Kalan 16 gün de 16. gün kadının yumurtlama dönemi olarak kabul edilir.

  • Bu hesap kadının ayın kaçında adet gördüğü ve sürecinin kaç günde bir olduğunu bilmesi ile kolayca hesaplanabilir.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..