Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Diyabetli Hamileler Karbonhidratı Kesmemeli, Doğru Adresten Almalı
Diyabetli Hamileler Karbonhidratı Kesmemeli, Doğru Adresten Almalı
Hamilelikte Ara Öğün İhtiyacı
Hamilelikte Ara Öğün İhtiyacı

Hamilelik Şikayetlerine Karşı Nasıl Beslenmeli?

Hamilelik Şikayetlerine Karşı Nasıl Beslenmeli?

 

Hamilelik, insan yaşamında beslenmenin en önemli olduğu dönemlerden biridir. Hamilelik dönemindeki beslenme şekli anne ve doğacak bebeğin sağlığını büyük ölçüde etkiler. Çocuğunuzun anne karnında büyümesi, bedensel, zihinsel yönden gelişmesi, hamileliğiniz süresince beslenmenizle yakından ilgilidir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Canan Öcal Kuzum hamilelik döneminde anne adaylarının ve yakınlarının en çok merak ettiği soruları cevapladı.

Aşırı Bulantısı Olan Hamileler Nasıl Beslenmeli?

Hamilelik döneminde sindirim sistemi yakınmaları en sık rastlanılan sorunlardan biridir. Hamilelerin % 50-90’ında bulantı ve %25-55’inde kusma görülür. Yaşın genç olması, şişmanlık, ilk gebelik ve sigara tüketiminin bu sıkıntıları artırdığı bilinmektedir. Hamilelerin %90’ında hamileliğin ilk üç ayında ve özellikle 4-10. haftalar arasında bulantıya rastlanır. Hamilelik döneminde olan bulantıyı önlemek için:

  • Sık ve az porsiyonlarda yemek tercih edilmeli,
  • Beslenmede; diyetin içeriği düşük yağlı olmalı ve ekmekler kızartılarak tüketilmeli, bulantıyı tetikleyen sigara, yemek, parfüm kokusu gibi faktörlerden uzak durulmalı,
  • Öğün sayısını 6’ya çıkararak midenin boş kalmasına izin verilmemeli,
  • Uyandıktan sonra, yataktan kalkmadan önce (galeta kızarmış ekmek gibi) kuru bir şeyler yiyip, bir süre yatakta dinlendikten sonra kalkılmalı,
  • Yemek aralarında yeterli sıvı alınmalı,
  • Gün ışığında ufak molalar vererek dinlenilmeli.

Hamileler Gaz Sorunu Yaşamamak İçin Nasıl Beslenmeli?

Hamilelikte görülen şişkinlik ve gaz problemleri için azar azar ve sık sık beslenmek gerekir. Bunun dışında hızlı yemek yemek de şişkinliğe neden olmaktadır. Hamilelikte gaz sorunu için yapılabilecek bir başka şey de gaz yapan besinlerden uzak durmaktır. Genel olarak her insana gaz yapan yiyecekler; kuru baklagiller (kuru fasülye, nohut, mercimek), karnabahar, lahana, brokoli ve soğandır. Bağırsak hareketlerini artırmak için gün içinde yürüyüşler yapılabilir.

Reflüsü Olan Hamileler Nasıl Beslenmeli?

Hamilelikte oldukça sık karşılaşılan problemlerden biri de reflü dediğimiz ve midedeki asitin yemek borusuna doğru kaçması olarak tarif edebileceğimiz durumdur. Hamile bayanların yaklaşık üçte ikisi reflü belirtilerinden şikayetçi olurlar. Hamile bayanlar bu durumda göğüs kemiğinin arkasında bir yanma ve acı hissi duyarlar. Bazı durumlarda asitli mide sıvısının daha da yukarı kaçması sonucu bu his boğaza yakın bölgelerde dahi hissedilebilir.

Hamilelik döneminde olan reflüyü azaltmak için az ve sık yemek, yatak başını kaldırmak ve yatmadan son üç saat içinde yemek yemekten kaçınmak gerekir. Mide asidi salgılanmasını arttırıcı özellik taşıyan alkol ve kahve gibi içecekler, çikolata ve yağ miktarı yoğun yiyecekler daha sınırlı tüketilmelidir. Sigaranın da, hamilelikteki birçok zararının yanı sıra, mide asidini arttırarak reflüye katkıda bulunacağı unutulmamalıdır.

Hamilelikte Ne Kadar Kilo Alınmalı?

Hamilelikte ağırlık kazanmanın izlenmesi önemlidir. Hamilelikte yetersiz beslenme gibi fazla beslenme de anne ve bebek sağlığına zararlıdır. Hamile kadın ilk üç ayda; her ayda 0,5-1 kg. sonraki aylarda ise ayda ortalama 1,5-2 kg ağırlık kazanmalıdır. Hamilelik süresince annenin toplam ağırlık artışı (10-14 kg) ortalama 12,5 kg olmalıdır.

Anne Adaylarına Beslenme Önerileri:

  • Fazla kilo alımını önlemek için şekerli, unlu yağlı besinler az tüketilmeli,
  • Beyaz et (tavuk, balık) tercih edilmeli,
  • Kırmızı et tüketildiğinde yağsız olmalı,
  • Şarküteri ürünleri, sosis, salam, sucuk, pastırma gibi ürünlerin tüketimi bırakılmalı,
  • Kızartma, kavurma yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme tercih edilmeli,
  • Yiyecekler az tuzlu olmalı, sofrada tuz kullanılmamalı, tuz iyotlu olmalı,
  • Sebze/meyve, kurubaklagil ve tahıllar birtakım kimyasal maddeler (pestisit) içerebildiğinden iyice yıkanmalı,
  • Kahve-çay tüketimi azaltılmalı ve yemeklerden en az 45 dakika önce veya sonra içilmeli
  • Bulantı ve kusma durumlarında; azar azar ve sık sık öğünler tüketilmeli ve sabah yataktan kalkmadan kızarmış ekmek, galeta ve grissini gibi besinler tüketilmeli. Bu besinler tüketildikten sonra 15 dakika dinlenip sonra kalkılmalı.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..