Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Hamilelikte Yaz Beslenmesinin 10 Kuralı
Hamilelikte Yaz Beslenmesinin 10 Kuralı
Bebeğiniz İçin Doğru Beslenin
Bebeğiniz İçin Doğru Beslenin

Hamilelikte Magnezyum İhtiyacı Artar

Hamilelikte Magnezyum İhtiyacı Artar

Magnezyum vücudumuza dışarıdan almamız gereken, yaşamsal faaliyetlerimiz için gerekli, eksikliğinde kas ve sinir hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olan önemli bir mineral. Hamilelik döneminde ise ihtiyaç duyulan miktar 2 katına çıkıyor. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ali Öner Erdoğdu magnezyumun kadın ve anne sağlığı açısından önemini anlattı.

Kaynatma, kızartma ve buğulama gibi yüksek ısılarda hazırlanan gıdalar magnezyum miktarını azaltır.

Özellikle koyu yeşil sebzeler, tahıl ürünleri, balık, badem, fındık, ceviz, soya, soğan, domates, havuç, kereviz, pırasa, gravyer peyniri, hurma, ayçiçeği, kakao, muz, dil balığı ve sert sular magnezyumdan zengindir.

Magnezyum ihtiyacımız ne kadar?

Magnezyum vücudumuz için hayati önem taşıyan 11 mineralden biri (Kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır, krom, selenyum ve magnezyum ) hatta belki en önemlisidir.
Vücut kendi başına bu minerali üretemediği için besin yoluyla sürekli alınmak zorundadır. Magnezyum toprakta ve deniz suyunda bulunur. Vücudumuzda ise sürekli doldurulması gereken bir magnezyum havuzu vardır. Yani sayısız fonksiyonu olan bu mineralin vücuda sürekli verilmesi gerekir. Yanlış beslenme veya toprakta bu mineralin azalması, magnezyumun vücut tarafından yeterince alınmamasına sebep olur. Ayrıca kaynatma, kızartma ve buğulama gibi yüksek ısılarda hazırlanan gıdalar magnezyum miktarını azaltır. Erişkin bir kadın günde 300 mg magnezyuma ihtiyaç duyar. Hamilelik ve emzirme gibi durumlarda bu ihtiyaç 450-700 mg’ a kadar yükselir. Aşırı diyet ve spor yapanlarda, sigara ve alkol tüketenlerde ihtiyaç artmaktadır.

Vücudumuzda nerede bulunur?

Vücutta bulunan magnezyumun %60 kadarı kemiklerde olsa da asıl fonksiyonu kan ve kas sistemindedir. Magnezyum ihtiyacı normal bir beslenme ile rahatlıkla karşılanır. Özellikle koyu yeşil sebzeler, tahıl ürünleri, balık, badem, fındık, ceviz, soya, soğan, domates, havuç, kereviz, pırasa, gravyer peyniri, hurma, ayçiçeği, kakao, muz, dil balığı ve sert sular magnezyumdan zengindir.

Eksikliğinde ne olur?

Magnezyum eksikliğinde anoreksik ( iştahsızlık ) bulantı, kusma, letarji, zayıflık, kişilik değişimi, kaslarda kasılma, kramplar görülür. Sonuç olarak magnezyum sinir sisteminin ve kasların gevşemesini sağladığı için Anti-stress olarak da adlandırılır.

Hamilelikte magnezyum ihtiyacı

Hamilelikte ise magnezyum eksikliği rahim kasılmalarını artırarak erken doğumlara neden olabildiği gibi anne ve bebeğin sağlığını da olumsuz etkiler. Hamileyken magnezyum eksikliği yaşayan anneler, bebeklerinin de aynı şekilde magnezyum eksikliği ile doğmasına sebep olabilirler. Ayrıca hamileyken bacaklarına ve karınlarına giren ani kramplar ve kasılmalar yine magnezyum eksikliğinden ortaya çıkabilir. Özellikle hamileliklerinde sigara içen anneler risk altındadır. Hamilelik süresince anne adayları bedenen ve ruhen büyük değişikliğe uğrarlar,  bu yüzden hamilelikte beslenme daha önem kazanır. 
Yukarıda saydığı magnezyum içeren gıdalardan fazlaca tüketilmesine rağmen şikayeti olan anne adaylarının doktorlarına başvurarak dışarıdan magnezyum içeren preparatlar alması gerekebilir.Yine de magnezyumun kontrolsüz kullanılmaması gerektiği bir gerçektir, ihtiyaç dışı kullanımında sağlıklı böbrek fonksiyonları olan hamilelerde sıkıntı yaratmasa da, vücut serum düzeyi arttığı durumlarda kaslarda parafizi(felç)  derin tendon reflekslerinde zayıflama, düşük tansiyon, nefes almada zorluk ve kalp ritminde bozulmalar görülebilir, bu yüzden mutlaka doktorunuz reçete ettiğinde kullanınız. 

Magnezyum dışında da yeme bozuklukları düşük sosyo ekonomik düzey, yeme bozuklukları, yetersiz ve özel diyet (vejetaryen) , sindirim sistemi hastalıkları(Crohn hastalığı) önceki hamileliklerinde merkezi sinir sistemi anomalisi olan bebek hikayesi olanlar, çoğul gebeliği olanların vitamin ve mineral desteği almaları gerekmektedir.  

Bazı vitamin ve minerallerin yetersiz alımı anne ve bebek  için kötü sonuçlar doğurabilir. Özellikle yetersiz E ve C vitamini alımının olduğu durumlarda  preeklempsi-eklempsi (gebelik zehirlenmesi) ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğurmaya neden olduğu belirtilmiş, yine de vitamin takviyesinin bu durumları azalttığı ile ilgili yeterli veri yoktur. Bizler yine de tedbirli davranıp E vitamininden zengin bitkisel yağlar, buğday, fındık, ıspanak ve tahıllardan ve C vitamininden zengin narenciye, biber, bezelye,çilek,patates,brokoli ve domatesten  diyetimizde yeterince tükettiğimizden emin olmalıyız. 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..