Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Hamileliği Riske Sokan 9 Neden
Hamileliği Riske Sokan 9 Neden
Rahim Ağzı Yetmezliği
Rahim Ağzı Yetmezliği

Anne Adayları Kuvad Sendrou'ndan Haberdar Mısınız?

Anne Adayları Kuvad Sendrou'ndan Haberdar Mısınız?

   Anne adayları fiziksel değişimler yaşarda babalar daha doğrusu baba adayları yaşamaz mı sandınız? İşte burada yanıldınız. Hem de öyle bir yaşarlar ki bi an acaba hangimiz hamileyiz iç ses sorusunu sorarken bulabilirsiniz kendinizi. Yapılan araştırmalar bu sendromun %11 ile %65 arasında olduğunu ortaya koyarken biz de konuyu Uz. Klinik Psikolog Gizem Mine Çölümlü’ye danıştık. Sahi nedir bu sendrom ve neden olur, anne adaylarımız eyvah demeli mi?

Baba adayları üzerindeki belirtilerin zamanı değişkenlik göstermekle birlikte gebeliğin üçüncü ayından itibaren ortaya çıkabilmektedir.


Babalarda Hamile Depresyonu

Gebelikte, anne adayı yaşadığı fiziksel değişimlerin yanı sıra duygusal olgunluk ve ebeveynlik bilinci ile psikolojik olarak da hazırlık içine girer. Hamilelik baba adayının hayatına da önemli değişiklikler getirir. Ancak öyle ki bazı babalar anne adayları ile tüm hamilelik sürecini birebir yaşar. Bu aşırı heyecan durumu bazen kaygıya dönüşebilir. Sempatik hamilelik olarak da adlandırılan bu durumun tıptaki adı “Kuvad Sendromu”dur. Baba adayları kaygının ötesinde çok daha zorlu bir süreç yaşar. Bu durum nadiren de olsa ailedeki çocuklar ve yakın akrabalarda görülebilmektedir.

Belirtiler Gebeliğin Üçüncü Ayında Başlıyor
Kuvad sendromunda, baba adayları eşlerinin gebelikleri veya doğum sırasında, bazen de her iki dönemde de çeşitli fiziksel semptomlar gösterebilir. Kısaca erkekler hamile olmadıkları halde, anne adayının hamileliği ve süreciyle hemhal olur. Yapılan araştırmalarda Kuvad sendromunun yaygınlığının  %11 - %65 arasında olduğu ortaya koyulmuştur. Kişinin işlevselliğini ve yaşam kalitesini etkilemeyecek düzeydeki belirtiler de dahil edildiğinde ise oran daha da yükselmektedir. Baba adayları üzerindeki belirtilerin zamanı değişkenlik göstermekle birlikte gebeliğin üçüncü ayından itibaren ortaya çıkabilmektedir. Semptomların sıklığında başlangıçtan sonra giderek düşme eğiliminde olmasına rağmen özellikle gebeliğin son aylarında tekrar yükselişe geçebilmektedir.


Bu Şikayetleri Babalar da Yaşıyor

  • İştahsızlık

  • Diş ağrısı

  • Bulantı ve kusma (sabah kusmaları oldukça fazla)

  • Hazımsızlık

  • Tanımlanamayan karın ağrısı veya rahatsızlık

  • Kabızlık veya ishal

  • Depresyon

  • Gerginlik-sinirlilik

  • Uykusuzluk

  • Baş ağrıları gibi psikolojik temelli semptomlar

  • Aşerme

Planlanmamış Gebeliklerde Daha Sık Görülüyor

Kuvad sendromunun sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte baba adaylarının yaşadığı bu durumun daha çok psikolojik temelli olduğu düşünülmektedir. Eldeki verilere göz atıldığında, kaygılı bir yapıya sahip, sosyoekonomik düzeyi düşük ve planlanmamış gebeliklerde görülme sıklığının daha yüksek olduğu ortaya koyulmaktadır. Baba adayının yeni doğacak bebekle olan rekabet duygusu, babalıkla ilgili çelişkili duygulanımı, bebekle özdeşleşme duygusu ve baba adayının kendi çocukluğunda yaşadığı sorunların Kuvad sendromu ile ilişkili olabilir. Sendromun sık görüldüğü baba adaylarının diğer ortak özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Düşük eğitim düzeyi

  • Etnik-dinsel kimlik çatışması

  • Evlilikte geçimsizlik

  • Küçük yaşta baba tarafından terk edilmiş olma

  • Annesi ile bağımlı ilişkiye sahip   

Psikolojik Destek Alınmalı

Kuvad sendromuna tutulanların çok azı destek arayışı içinde olmasına rağmen, gebelik sürecinde baba adayının da çeşitli nedenlerle stresli günler geçireceği göz önünde bulundurulmalı ve gelecek gebeliklerde de durumun tekrarlama riskine karşı sendroma ait bulgular görülüyorsa bir uzmana başvurulmalıdır. Bebeğin ve annenin sağlığı, babalıkla ilgili kaygıları başta olmak üzere Kuvad sendromuna sebep olabilecek tüm noktalar üzerinde durulmalı ve baba adayları, süreçle ilgili destekleyici psikoterapi görüşmeleri ile başta sağlıklı bir eş ve ebeveyn olabilme yolunda desteklenmelidir.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..