Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Hamilelikte Merak Edilenler-5
Hamilelikte Merak Edilenler-5
Hamilelikte Merak Edilenler-3
Hamilelikte Merak Edilenler-3

Hamilelikte Merak Edilenler-4

Hamilelikte Merak Edilenler-4

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Banu Kumbak Aygün’e bu aralar sık duyduğumuz soruları sorduk. Uzmanımızın tavsiyelerine kulak verirseniz daha sakin bir hamilelik dönemi geçirebilirsiniz.


X-Ray Cihazları Bebeğimi Nasıl Etkiliyor?

Gebelik esnasında x-ray cihazları içeren alışveriş merkezlerindeki güvenlik noktalarından geçerken mümkün olduğunca maruziyetin azaltılması önerilir. Her ne kadar bu cihazlardan geçerken kısa süreli ve düşük dozlarda maruziyet olsa da hiç maruz kalmamak tercih edilir. Bu gibi maruziyetler sürekli olmadıkça bebeğe zarar vermemektedir. Fakat neticelerini tam olarak bilemeyeceğimizden hiç maruz kalmamayı tercih etmeliyiz. Aynı konu telefon, wi-fi ve bilgisayar kullanımları için de geçerlidir. Bebek için kısa dönem sonuçları açısından problem olmamakla birlikte uzun dönemde yani hayatının ilerleyen yıllarındaki etkilerini tam olarak bilmemekteyiz.

Ellerim ve Ayaklarım Çok Şişti, Neden?

Gebelikte ellerde ve özellikle ayaklarda ödem normal olarak kabul edilir. Fakat sıklıkla gebeliğin ilerleyen haftalarında, 32. haftadan sonra olmaktadır. Gebeliğin ilk yarısında ödem beklemeyiz. Gebelikte görülen ödemin nedeni gebelikteki vasküler yani damar volümünün artması, damar duvarının gevşemesi ve damar devir daimindeki gebeliğe bağlı değişimlerdir. Fakat beraberinde tansiyon yüksekliği olmamalıdır, bu durum gebelik zehirlenmesine (preeklampsi) işaret edebilir. Dolayısıyla gebeliğin ikinci yarısında ödem sık görülür ve normal olarak değerlendirilir, fakat beraberinde tansiyon yüksekliği olduğunda tehlikelidir, ileri tetkik ve tedaviye geçilir.

İki Kişilik Yemeli Miyim? Nelerden Uzak Durmalıyım?

Gebelikte iki kişilik yemek diye bir deyim olmakla birlikte bu söylem yanlış anlaşılmaktadır. Aslında yenilen gıdalarda bebeği de düşünmek ve dengeli beslenmek anlatılmaktadır. Aşırı yemek ve kalori alımını arttırmak ima edilmemektedir. Sık, iki saat aralıklarla, dengeli beslenmek hedef olmalıdır. Karbonhidrattan fakir, protein, mineral ve vitaminden zengin beslenmek, bol sıvı almak amaçlanmalıdır. Aynı durum lohusalık döneminde de geçerlidir, süt olması için aşırı ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmek sadece kilo alımına sebep olacaktır. Gebeliğiniz esnasında uygunsa diyetisyen gözetiminde ve dengeli beslenmeniz, iki saat aralıklarla ara öğünler oluşturmanız, kilo almasanız bile bebeğinizin gelişiminin iyi olmasını sağlayacaktır.

Bel Fıtığım Var, Hamileliğim Çok Mu Kötü Geçecek?

Gebelikte bel ve kasık ağrıları sık görülmektedir. Bunun nedeni hormonal değişimler, ligaman dediğimiz kemiklerle kasları ve organları bağlayan bağların hormonal değişime bağlı gevşemesi ve gebeliğin ilerleyen haftalarında bebeğin büyümesi ile anne adayının duruş pozisyonundaki değişimlerdir. Dolayısıyla bel fıtığı ya da kemiklerle ilgili hastalıkları olan anne adaylarında ağrılar daha fazla olabilir, fıtıkta ilerleme olabilir. Ağrıların azaltılmasında bazı egzersizlerin faydası olabilir. Bu noktada erken dönemde bazı önerilerde bulunmak, egzersizlere başlamak ve aşırı kilo alımından kaçınmak rahat bir gebelik geçirmeyi sağlayacaktır. Zaman zaman bel fıtığı olan anne adaylarında doğum esnasındaki ıkınmalar da fıtıklaşmayı arttırabilir, dolayısıyla bir beyin cerrahi uzmanının önerileri doğrultusunda doğum şeklinizin de belirlenmesi doğru olacaktır.

Bulantılarım Ne Zaman Geçecek?

Gebeliğe bağlı bulantılar tipik olarak ilk 12-14 haftanın problemidir. Sıklıkla 14-16. haftadan itibaren tamamen sonlanır. Çok kısıtlı bir grup anne adayında gebelik boyunca bulantı olabilir. Bu anne adaylarının gebelik öncesi de mide problemleri olabilir, bir gastroenteroloji uzmanı ile değerlendirmek doğru olacaktır.

Folik Asiti Ne Zaman Kullanmaya Başlamalıyım? Ne Kadar Süre Kullanayım?

Hamile kalmaya karar verdiğinizde, gebelik öncesi 3 ay içerisinde folik asite başlayabilirsiniz. Özellikle ilk 3 ay mutlaka folik asit takviye edilmelidir. İlk trimester dediğimiz 3. ayın bitiminde multivitamine geçebilirsiniz. Folik asitin gebelik öncesi kullanımına başlanması önemlidir.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..