Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Siyah Pirinçli Cevizli Ekmek

Malzemeler

4 Kişilik

3 bardak Siyah Pirinç (Haşlanmış ve blenderdan geçirilmiş)

1/4 tatlı kaşığı 'instant' kuru maya

1.5 tatlı kaşığı tuz

1 bardak su

½ su bardağı ceviz

 Kepek un

Hazırlanış

Büyük bir kasede üç bardak Sezon Siyah pirinci (haşlanmış) 'instant' kuru maya ve tuzu karıştırın. İçine 1 bardak suyu ilave edip kaşıkla biraz karıştırarak yapışkan bir pirinç hamuru elde edin. Kaseyi streç filmle kaplayıp, ılık bir odada 18 saat mayalanmaya bırakın. (Mayalanma sırasında kabarma olmayacak)

Pirinç hamurunuz, üzeri nokta nokta kabarcıklı hale gelince hazır demektir. Mutfak tezgahınızın üzerini iyice unlayın. Pirinç hamurunu kaşıkla sıyırarak unlu yüzeye aktarın. Pirinç hamurunun üst kısmına da biraz kepekli un serpip 3-4 defa alt-üst edin. Streç filmi gevşek olarak üzerine örtün ve 15 dakika dinlenmeye bırakın.

Pirinç hamurunu tezgaha veya elinize yapışmasını önleyecek kadar ellerinizi kepekli unla unlayıp bu hamuru nazikçe hızla bir top şekline getirin ve bu sırada cevizi de içine koyun. Şimdi bir bez peçetenin her tarafını bolca unlayıp hamurun katlı kısmını peçetenin üzerine gelecek şekilde hamuru peçeteye koyun. Üzerine bol un veya kepek ya da mısır unu serpin ve bir başka bez peçeteyi hamurun üzerine örtün. Yaklaşık iki saat böylece bekletin. Bu süre sonunda hamur hacminin iki misli kabarmış olacaktır.

Pirinç hamuru hazır olmadan yarım saat önce fırınınızı 210 derece ısıya ayarlayıp çalıştırın ve fırının içine kapaklı boş bir tencere koyun. Bu tencere dökme demir, Pyrex, Borcam, Emaye veya Güveç olabilir. Hamur hazır olduğunda fırında iyice ısınmış kabı dikkatle dışarı alın. Elinizi bez peçetenin altına sokup hamuru kaldırın ve hamuru doğrudan sıcak tencerenin içine aktarın. Tencereyi bezle iki yanından tutarak biraz sallayıp hamurun yerleşmesini sağlayın.

Kapağını kapayıp fırında 30 dakika pişirin. Sonra, kapağı çıkarıp 15 ila 30 dakika daha, ekmek güzelce kızarana dek pişirin. Bu 'kapaksız' pişirme aşamasında dilerseniz fırın ısısını 220 dereceye getirebilirsiniz. Soğutma rafı üzerine aktarın.

Yemek tariflerinizin diğer anne/anne adaylarıyla paylaşmak istemez misiniz?