Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bahar Enerjiniz Taze Kalsın
Bahar Enerjiniz Taze Kalsın
Neden Karabuğday Tüketilmeli?
Neden Karabuğday Tüketilmeli?

Bu Besinler Rahatlatıyor

Bu Besinler Rahatlatıyor

 

Hamilelik sürecinin temel noktalarından biri doğru beslenme diğeri ise stresten uzak durma. Peki bu ikisini aynı pota altında toplamak mümkün mü? Yani besinlerin sakinleştirici ya da stresimizi en aza indirecek etkileri var mı? Diyetisyen Cansu Kargu sorularımızı cevapladı.


Hamilelik döneminde pek çok anne adayının yaşadığı psikolojik değişiklikler, bu süreçte yoğun bir stresin oluşmasını kaçınılmaz hale getiriyor. Bu psikolojik değişim ve stresin boyutu kişiden kişiye farklılık gösterirken bazen ciddi tedavi desteği gerektirebiliyor.

Anne adayımızın yaşadığı yoğun stresin rahim içindeki bebeği etkileyebildiği, özellikle bebekteki kortizol (stres hormonu) seviyesini yükselttiği, bu sebeple dünyaya gelecek bebeğin yeni ortama daha zor uyum sağlayabildiği araştırmalarla saptanmıştır.
Hollanda’da yapılan bir araştırmada savaş zamanında hamile olan kadınların fetüslerinin stresten etkilenip etkilenmedikleri belirlenmeye çalışıldı ve yaklaşık 2400 kişi üzerinde yapılan çalışmada, bebeklerin anne karnında strese maruz kaldıkları ve bundan 60 yıl sonrasında hala bunun sıkıntılı sonuçlarını yaşadıkları ortaya kondu. Peki anne adayımızı hamilelik sürecinde rahatlatacak, stresini azaltacak besinler nelerdir?

Beslenmenizde Bulunsun

Avokado:

Anne adayımız hamilelik sürecinde potasyumdan zengin besinlere muhakkak beslenmesinde yer vermelidir. Potasyum kan basıncını ayarlayan ve dolayısıyla stresi azaltan bir mineraldir. Yarım avokado içerdiği potasyum ile stresi azaltmada rol oynarken aynı zamanda gebeliğin son döneminde oluşabilecek kabızlık probleminin çözümünde anne için iyi bir tercih olacaktır.

Balık:

Omega 3 yağ asitleri vücuttaki kortizol (stres hormonu) artışını önlerken, depresyon ve duygu durumu bozukluklarına karşı da vücut savunmasında rol oynar. Düzenli balık tüketimi hamilelik sürecinde hissedilen stresi kontrol altına almamıza yardımcı olur. Yağlı balıklardan ton balığı, somon, uskumru ve hamsi tercih edilmesi gereken balıkların başında gelir. Yapılan araştırmalar hamilelik döneminde yüksek cıva barındıran balıkların sık tüketiminin bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimini olumsuz yönde etkilerinin olduğunu göstermiştir. Balık tüketimi özellikle üçüncü trimester dediğimiz altıncı ay sonrasında düzenli olmalıdır. Haftalık 350 gram pişmiş balık tüketimi anne adayımız için güvenilir ve yeterli miktardır.

Ihlamur Çayı:

Adrenalin seviyesini azalttığından sıcak veya ılık olarak gün içerisinde 2-3 fincan tüketilebilir.

Yeşilbiber:

C vitamini stresle mücadelede ilk sıralarda gelen besin öğesidir. Kan basıncını düşürerek stresi yönetmede olumlu rol oynar. Yeşilbiber hepimizin bildiği C vitamini kaynakları olan portakal ve mandalinadan daha yüksek C vitamini içeriğine sahiptir. Hamile annemiz hemen her öğününde tüketebilir.

Hamilelik sürecinde doymuş yağların fazla alımından kaçınırken, doymamış faydalı yağların tüketimine yer verilmelidir. Doymamış yağların en iyi kaynaklarından kuruyemişler belli ölçüde tüketildiğinde stresi azaltan etkiye sahiptir.

Badem:

İçerdiği triptofan adı verilen aminoasit sayesinde hamilelik döneminde serotonin (mutluluk hormonu) salgılanmasını artırır. Günlük 10-15 adet kavrulmamış çiğ badem tüketimi sağlıklı anne adayımız için yeterlidir.

Fındık:

İçerdiği B vitamini ve magnezyum minerali sayesinde serotonin salgılanmasını artırır. Günlük 10-15 adet kavrulmamış çiğ fındık tüketimi anne adayımız için yine yeterli olan ölçüdür.

Ceviz:

Omega yağ asitleri sayesinde bebeğin beyin gelişimini desteklerken melatonin adı verilen ve anne adayımızı sakinleştiren, daha rahat uyumasını sağlayan hormonun salgılanmasını artırır. Günlük tüketim miktarı olarak 3 ceviz içi sağlıklı anne adayımız için yeterlidir.

Ispanak:

Magnezyum içeriği yüksek bir sebze olan ıspanak serotonin (mutluluk hormonu) salgılanmasını artırırken, stresten kaynaklı oluşan baş ağrısı ve yorgunluk hissinin azalmasına yardımcı olur.

Semizotu:

Araştırmalara göre semizotu omega 3 yağ asidi açından en zengin sebzedir. Bu sebeple bebeğin beyin gelişiminin olduğu üçüncü trimester dediğimiz süreçte tercih edilmesi gereken sebzelerin başında gelir.
Genel olarak anne adayımız bahsettiğimiz besinlere beslenmesinde yer açarken, hamilelik sürecinde oluşabilecek duygu durumu bozukluklarını en hafif düzeyde atlatmak için düzenli, sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmeli, aldığı besinleri iyi çiğnemeli, doktor kontrolünde hafif egzersizlere de hayatında yer vermeyi ihmal etmemelidir.


 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..