Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Metabolizma Hızınızı Artıracak 11 Öneri
Metabolizma Hızınızı Artıracak 11 Öneri
Vücudunuzun 10 Alarm Sinyali
Vücudunuzun 10 Alarm Sinyali

14 Mart Tıp Bayramı

14 Mart Tıp Bayramı

                                 

 

Doktorlar en çok tükenmişlik sendromu yaşıyor!

Türkiye’de zor şartlarda çalışan tıp doktorlarının, mesleklerini yaparken bazı yetersizliklerden ötürü istediği hizmeti veremediği için kendilerini çaresiz hissettiklerini kaydeden Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, doktorların en çok tükenmişlik sendromu yaşadıklarını söyledi.

Özellikle devlet hastanelerinde çalışan doktorların,  yetersiz şartlarda uzun mesailer harcayarak zor şartlarda fazla hastaya baktıkları için sıkıntılar yaşadıklarını kaydeden Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof.Dr. Erkmen, bundan dolayı hekimlerin kendilerini iyi hissetmediklerini söyledi.  

Doktorların da psikolojik sorunlar yaşayabildiğine dikkat çeken Prof.Dr. Erkmen şunları söyledi:

Doktorlarımız ve tıp sektörü çalışanları şartları yetersiz, eksik teçhizatlarla mesleklerini icra etmeye çalışıyorlar çoğu zaman. Bu durum onlarda, istediği hizmeti verememesi nedeniyle psikolojik sorunlara neden olabiliyor. Özellikle devlete ait hastanelerde hekimlerimiz bu zorlukları daha fazla yaşayabiliyor. Çünkü birçoğunun imkânları kısıtlı, teçhizatı yeterli olmuyor. Tedavi ve hizmette yetersizlik olunca hekim kendisini iyi hissedemiyor. Vicdanen mesleğini yerine getirememenin sıkıntısını yaşayabiliyor. Belki tümü böyle değil, durumu kabullenenler de var ama genelde doktorlar, tedavi için şartlar oluşmayınca bu psikolojik sıkıntıları yaşıyor.”

Çaresizlik tükenmişlik sendromunu yaşatıyor!

Her gün onlarca hasta ile karşılaşan, acı çeken hastaların da doktorların psikolojisini etkileyebildiğini kaydeden Prof. Dr. Erkmen,  bu durumun ilk zamanlar doktorda olumsuz etkiler yaptığını ancak zamanla bu duruma alışıldığını söyledi. Prof. Erkmen şöyle konuştu:

“İlk başlarda sürekli hasta görmek çok olumsuz etki yapıyor hekime, o an hekim herkesi hasta zannedebiliyor.  Ancak hekim zamanla bu düşüncelerden sıyrılıyor. İşinin gereği olduğunu düşünerek buna alışıyor. Hekim kimi zaman kendisini çaresiz, tükenmiş hissedebiliyor. Tükenmişlik sendromu hekimler arasında çok yaygın. Bunu kanıtlayan, eskiden de yapılmış olan çok çalışma var. Tükenmişlik sendromu hekimler ve tıp mensuplarının sık yaşadığı bir şey. Bu yüzden hekimler kendinden verici kişiler olabilmeli. Karşı tarafı anlayıp, umut verici olabilmeli. Empati kurabilmeyi başarabilmeli. Böyle olmayanlar sıkıntı yaşayabilirler. Olumsuz ruh sağlığı kesinlikle hekimin verimliliğini etkiliyor. Gergin, huzursuz kişiler tedavi olmalı. Doktorlarımız da bu konuda gerekiyorsa tükenmişlik sendromunu yenmek için meslektaşlarından psikolojik destek almalı.”

Doktora şiddet de ruh sağlığını etkiliyor

Son yıllarda sıkça gündeme gelen, doktor ve tıp çalışanlarına hastaların ya da hasta yakınlarının yaptığı şiddet olaylarının da doktorlarının ruh sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Hekime yönelik şiddet ülkemizde de maalesef var. Bunun önüne geçecek yasal önlemlerin alınması gerekiyor. Bu olayların basit bir kavgadan çok daha farklı değerlendirilmeli. Bizim ülkemizde şiddet kültürü var. İnsanlar çözümü çoğu zaman kavgada arayabiliyorlar. Hastaların hekimlerle dövüşü de normal karşılanıyor haliyle. Gerçek olan bir şey var ki bu tür olaylar hekimi ve ailesini çok yaralıyor, ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu gibi olayların sık yaşandığı hastanelerde hekimler çalışmak istemiyor. Hekimlerin bu şartlar da bazen mesleğini icra etmediğini de gözlemliyoruz. Müteahhitlik yapanlar, ailesinin işini yürütenler olabiliyor. Bu bir tercih meselesi ancak yaşanan olumsuzluklar da hekimleri bu yola sürüklüyor.”

 

 

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..