Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Gribe Karşı Adaçayı
Gribe Karşı Adaçayı
Kendinizi Halsiz ve Sinirli Mi Hissediyorsunuz?
Kendinizi Halsiz ve Sinirli Mi Hissediyorsunuz?

Güneş Lekeleri Çıkarılabilir Mi?

Güneş Lekeleri Çıkarılabilir Mi?

 

Yaz aylarında yoğun bir şekilde güneşe maruz kalmak güneş lekelerinin oluşmasına neden oluyor. Dinlenmeye fırsat bulamayan hücreler oluşturdukları pigmentlerle ciltte koyu renkli lekelenmelere yol açıyor. Estetik, Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Tuncel güneş lekelerinin nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler veriyor.

Yazın bronz bir tene kavuşmak için çaba harcıyoruz. Cildimiz koyulaştıkça kendimizi daha güzel ve yazın tadını çıkarmış hissediyoruz. Ancak mevsim sonuna doğru cildimizdeki güneş lekelerinden şikayet etmeye başlıyoruz. Lekeler, cildin sürekli güneşe maruz kaldığı zamanlarda oluşuyor. Cilt rengini oluşturan hücreler Uv ışınlara daha fazla maruz kaldıkça dinlenme durumunda geçirdikleri süre giderek kısalıyor ve bu hücrelerin ürettiği pigmentler cillte koyu renkleri oluşturuyor.    

Lekelerin Oluşumuna Güneş Işığı Değil UVA ve UVB ışınları Etkili Oluyor

Op. Dr. Alper Tuncel, cilt lekelerinin oluşumunda güneş ışığının değil, güneş ışınları ile dünyamıza ulaşan ve ozon tabakasından süzülüp gelen UVA ve UVB ışınlarının etkili olduğunu söylüyor. Uzun süre UV radyasyonuna maruz kalmanın ciltte bir yangı sürecini başlattığını, bunun yanında arabanızdan evinize sokakta yürüdüğünüz kadar kısa süreli güneşe maruziyetin bile bu süreci başlatabildiğine değiniyor.  Bunun sonucunda ciltte altı dokularda ödem, kaşıntı ve ağrı gibi belirtilerin oluştuğunu belirtiyor. Bunlar herkesçe bilinen güneş yanması sonucu gözlemlenen belirtiler. Vücuttaki güneş kaynaklı UV ışınlarını emen ve dağıtan melanin üreten hücrelerin bu sürecin sürekliliği nedeniyle dinlenemediğini, sürekli aktif kaldığı içinde güneş lekelerini oluşturduğunu sözlerine ekliyor.

Güneş Işını, Oluşmuş Lekelerin Koyulaşma Nedeni Olabiliyor

Op. Dr. Alper Tuncel, güneş dışında gebeliğin, doğum kontrol ilaçlarının, antibiyotiklerin, bazı ağrı kesicilerin, kozmetik ürünlerin, kumaş boyalarının, guatr hastalığı gibi hastalıkların  cilt lekeleri oluşturabildiğini, oluşmuş lekelerin güneş ışığıyla koyulaştığına dikkat çekiyor. Gebelik döneminde oluşan lekelere “gebelik maskesi” denildiğini, güneş ışınlarının tetikleyici olabildiğini oysa asıl nedeninin ise hormonal değişiklikler olduğunun altını çiziyor. 

Güneş Lekesinin Tedavisi

Estetik, Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Tuncel, özel bir ışıkla incelenen lekelerin derinin hangi tabakasında olduğu tespit edildikten sonra uygun tedavi seçeneğine, hasta ile birlikte karar verildiğini söylüyor. Kimyasal peeling tedavisinin derinin diğer tabakalarına ulaşabildiği için çok etkili olduğunu, kriyoterapi olarak bilinen dondurma tedavisinin ise yüzeyden lekeleri azaltabildiğine değiniyor. Laser tedavisinin yaygınlaştığını özellikle Fraksiyonel Karbondioksit Laser tedavisi ile birkaç seansta çok iyi sonuçlar alınabildiğini söylüyor. Özellikle hamilelere ve yukarıda sayılan risk grupları içerisinde olanların kısa süreli dışarı çıkarken bile güneş korucu kremler kullanmalarını tavsiye ediyor.

 

 

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..