Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Regl Hikayeleri yayında!

500’e yakın regl olan insandan toplanan ve binlerce hikayeden oluşan Regl Hikayeleri kitabı Türkiye’nin 49 şehri ve dünyanın 10 farklı ülkesinde yaşayan Türkiyeli insanların hikayelerini bir araya getiriyor.

Regl Hikayeleri, Rayka Kumru’nun kurduğu aynı isimli platformu ziyaret ederek hikayelerini anlatan kişilerin seslerini bir araya getiriyor; regle dair doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgilendirici notlar sunuyor ve Ezgi Epifani’nin çevirmenliğini yaptığı metinler aracılığıyla reglin dünyanın farklı yer ve zamanlarında nasıl deneyimlendiği ile ilgili bilgiler barındırıyor.

Regl, toplumda sıklıkla utanç, korku hatta tiksinti duyguları ve tabularla biliniyor; ancak regle ilişkin bu negatif mesajları dönüştürmenin, böylece regl olan veya olmayan kişilerin bu konuda kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlamanın en önemli yolu regl hakkında daha çok konuşmak, daha çok bilgilenmek. Seksolog ve cinsel sağlık iletişimcisi Rayka Kumru’nun danışmanlığında  ve Tuğba Gökduman’ın editörlüğünde oluşturulan Regl Hikayeleri, gizli kalması gerektiği sanılan regl deneyimlerini sansürlemeden paylaşıyor ve “yalnız değilsiniz”, diyor.

Regl Hikayeleri, reglin hem biricik ve kişiye has bir süreç olduğunu, hem de kolektif bir anlam içerdiğini farklı temalar üzerinden gözler önüne seriyor: Reglin bedenle ve cinsellikle ilişkisi, kamusal alandaki görünürlüğü, regl olmakla ilişkilendirilen duygular, pratikler, inanışlar, regl hakkında kapsamlı ve kapsayıcı eğitim, iletişim, menstrüel ürün kullanımı ve daha nicesi ilk kez gizlisi saklısı olmadan konuşuluyor. Hikayelerin ana kahramanı bazen anlatıcıların kendisi, bazen tanıdıkları, bazen de tanımadıkları kişiler; regl olan ya da olmayan herkesin varlığı bu hikayelerde mevcut!

Regl Hikayeleri, regl olmak veya olmamak konusunda meraklı, endişeli, düşünceli, sevinçli veya bambaşka türlü hisseden herkes için, istedikleri zaman danışabilecekleri bir kaynak oluşturuyor. Regl hakkında bilinen ama konuşulmayan veya konuşulan ama bilinmeyen meselelere dair, empatiyi, etkileşimi ve çeşitliliği, kapsayıcı ve kapsamlı notlarla güçlendirmeyi hedefliyor. Regl utanılması değil, normalleştirilmesi gereken bir süreçtir, diyor.

Editörlüğünü Tuğba Gökduman’ın, tasarımını Naz Çitçi ve Oya Çitçi’nin yaptığı kitaba, birçok sanatçı ve illüstratör regl konusuna dair özgün bakış açılarını kattıkları boyama sayfaları tasarımlarıyla renk verdi. Katkı sağlayan sanatçılar: Beril Ateş (@berilates), Yasemin Şakar (@yaseminsakars), Aslı Alpar (@aslialpar), Sinem Arda (@sinthehuman), Dilruba Karalp (@heleloyi), @Biricikseksuel, Melis Berk (@iyilesmecizimleri).