Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Silverette Gümüş Kapak Nasıl Ortaya Çıktı?
Silverette Gümüş Kapak Nasıl Ortaya Çıktı?
Emzirme Hikayeleri
Emzirme Hikayeleri

Sağlıklı Beyin Gelişimi İçin Doğum Sonrası Beslenme

Sağlıklı Beyin Gelişimi İçin Doğum Sonrası Beslenme

NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Diyet Uzmanı Özden Örkçü: Anne sütü doğumdan sonraki ilk yarım-bir saatlik süre içinde ve başka hiçbir ek besin, su dahil, verilmediğinde bebekler için en ideal besindir. Bebeğin beyin gelişimi için de mükemmeldir. 

Kadınların yaşamının süt salgılanmasında etkin olduğu, yaşı ileri olan kadınların ortalama olarak bebeklerini daha uzun süre emzirdikleri saptanmıştır.
İyi duygular, bebeğiyle mutlu olmak, sevgi ile onu düşünmek, çocuğunu görebilmek, ona dokunabilmek, bebeğini yanında hissetmek, sütünün onun için en iyi bir besin olduğunu bilmek anneyi emzirmeye hazırlar, oksitosin refleksinin çalışmasına ve sütün akmasına yardımcı olurlar.
Başarılı bir emzirme bebeğin emmesi ile başlar. Bebek meme emdiğinde meme ucundan duygusal ileti beyine gider. Yanıt olarakta beyin tabanında bulunan hipofiz bezinin ön lobu prolaktin salgılar. Prolaktin kan dolaşımına karışarak memeye gider ve süt salgılayıcı hücrelerin süt salgılamalarını sağlar.

Not: Bebeğin fazla emmesi,   fazla süt yapar.

Mide boşalma zamanı çocuklara göre farklılıklar gösterdiğinden, anne sütü alanlarda ilk aylarda bir beslenme programı yapmak, saat aralıkları koymak sakıncalıdır.

Sağlıklı bir annenin günde ortalama 700-800 ml süt salgıladığı esas alındığından emziklilik döneminde günlük enerjiye 750 kkal ek yapılmalıdır. Bu miktarın 500 kkcal’ si annenin yediklerinden, 250 kkal’ si ise gebelikte kazanılan depolardan karşılanır.

Emzikli kadının günlük diyetine ek olarak 1 adet yumurta veya 1-2 su bardağı süt eklendiğinde günlük gereksinme karşılanmış olur.
Emzikli kadın sütüyle günlük 1-2 mg demir salgılamaktadır. Emziklilerde bunu karşılamak ve anemiden korunmak için günlük 5 mg ek Fe almalıdır.
Sık gebelik ve emziklilik geçiren kadınların artan kalsiyum gereksinmesi karşılanamadığı durumlarda kemiklerde yumuşama şeklinde beliren osteomalasi sık görülür.

Günlük diyetine ilerde bu orunlarla karşılaşmaması için, 1 su bardağı süt, kalsiyumla zenginleştirilmiş süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar peynir (30g) eklenmesi önerilmektedir.
Günlük alınan toplam sıvı miktarı yaklaşık 3000 ml olmalıdır. Bu miktar pratik ölçülerle 12 bardak su, süt, ayran, hoşaf, komposto, limonata, şerbet, meyve suları şeklinde önerilmektedir.

Not: Çay, kahve gibi içeceklerin süt verimini azalttığı bilinmektedir.
 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..