Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bebeğinize Uygun Oyuncak Hangisi?
Bebeğinize Uygun Oyuncak Hangisi?
7-12 Aylık Bebekler İçin İlk Kitaplar
7-12 Aylık Bebekler İçin İlk Kitaplar

13-36 Ay Bebekler İçin Kitaplar

13-36 Ay Bebekler İçin Kitaplar

13-18 Ay Bebekler İçin

Bu aylarda bebekler daha fazla sözcük söylemenin yanında söyleneni de daha fazla anlamaya başlarlar. Nesneler isim vermekten hoşlanırlar yada isimlendirilmesini istedikleri nesneyi gösterirler, ifade edici dili kullanmaya başlarlar. Sözlerin hiç bir anlam yoktur ama tonlamaları gerçek konuşmanın bir benzeri taklitidir. Bu dönem sonunda bazı çocuklar 2 sözcüğü birleştirerek ilk ilkel cümlelerini oluştururlar, taklit oyunları oynarlar. Uykudan önce kendisine hikaye okunan çocuk bebeğine de aynısını yapar.

Şarkılı ve sesli kitaplar ilgisini çeker. Annesi kitap okurken onunda mırıldandığı, anlamsız ama tonlaması gerçeğe benzeyen sesler çıkardığı gözlenir. Bildiği kitaplarda birkaç sözcüğü annesi okumaya ara verdiğinde tekrarlamaya çalıştığı gözlenir.

Hikayelerde yavaş yavaş ilgisini çekmeye başlar. Bu dönemdeki hikayeler basit bebeğin deneyimleriyle anlayabileceği olaylarla ilgili olmalıdır. Artık sayfaları kolaylıkla çevirebilmekte ebeveyniyle kitaba bakmaktan, ilgisini çeken resmi parmağıyla göstermekten ve resmin anlatılmasından mutluluk duyar. Kitapdaki hikayeleri veya resimleri anlatan ebeveynin ses tonu mimikleri, taklitleri bebeğin ilgisini çeker.

Birkaç sayfayı bir elinde tutup bekler. Sayfaları tersten açar ya da sağ taraftan görmeye çalışır. Resim gösterilip “bu ne?” diye sorulduğunda soru tonunda “köpek?” diye sorar. Kitapta yansıtılan karekterle ya da olayla empati kurar. Örneğin kitapta çocuk üzgünse o da ağlıyormuş gibi yapar. Oyuncak bebeğine veya hayvanına kitap okur.

19-24 Ay Bebekler İçin

Artık çocuğunuz birkaç kelimeyi birleştirerek basit cümleler kurabilmektedir. Bu dönem önemlidir çünkü çocuğun dünyayla olan iletişiminde gelişmeler hız ve farklılık taşır. Hem fiziksel hem de psikolojik özerklik yaşamaya başlayan çocuğun en çok kullandığı kelimeler “neden ve niçin”dir. Gerçek hikayelerin eğlendirici olmaya başladığı bu dönemde, ebeveyn çocuğun merak ettiği  konulara ve oyunlara bakarak ilgi duyduğu konuların ipuçlarını yakalayabilirler. Basit olayların ve nesnelerin nasıl çalıştığını veya oluştuğunu anlatan kitaplar, çocuğun “Nasıl? ve Niçin?” sorularını tatmin edeceği gibi yeni neden ve niçinler yaratacağından, çocuğun öğrenme sürecini olumlu etkiler. Böylece çocuk hem konuşmayı, iletişimi devam ettirecek, hem de bilgi edinebilecektir.

Bu aylarda çocuğun kitapla geçirdiği zaman uzamakla birlikte, aktivitelere olan ilgileri daha fazladır. Bu yüzden günde bir kere hikaye okumak ve okuma süresini fazla uzun tutmamak gerekir.

Kafiyeli ve tekrarlı kitaplar hoşlarına gider. Resim ile okunan arasında ilişki kurmaya çalışırlar. Basit olayları sıraya koyabilecekleri ve tahminler yapabilecekleri kitaplar da çocuklar için ilgi çekicidir. Sayfaları çevirmede iyice ustalaşan çocuk, beğenerek baktığı resimli kitaptaki ince ayrıntılara da dikkat eder.

Ters bir resimin farkına varır. (daldaki ters duran maymun, yarasa gibi) kitabı çevirmez ya da daha önceki gibi sıkılıp kapamaz. Kitaplar arasında bağlantı kurabilir. Daha önce okuduğu kitabı hatırlar ve iki kitabı alıp aynı resmi veya olayı gösterir. Bir hikayenin metnini okuma zamanı dışında örneğin salıncakta sallanırken tekrarlayabilir.

25-36 Ay Bebekler İçin 

Kelime hazinesi gelişmiş, kendini dil yoluyla daha rahat ifade edebilen çocuk, resimli hikayelerden, yaşadığı bildiği olaylardan bahseden kitaplardan hoşlanır. Resimli kitaplardaki çok ince ayrıntıları fark edebilir. Annesinin okuduğu hikayeyi büyük bir istekle dinler, çok sevdiği ve tekrar tekrar okuttuğu kitapları vardır.

Kitaplarla kendi deneyimleri arasında ilişki kurar. Okunanları anladığına ilişkin sorular sorar, konuşur. Annesi kitabı okurken yanlışlık yaparsa ya da atlarsa kızar ve düzeltir. Parmaklarını satırlarda veya resimde gezdirerek “ne diyor?” diye sorar. En beğendiği hikayesinin cümlelerini ezberler ve doğru şekilde ve aynı vurgularla anlatır.

Anne baba bu dönemde çocuğun kitaptaki resimleri anlatması için onu cesaretlendirmeli, sorular sorarak neden- sonuç ilişkileri kurmasına, olayları doğru sıralamasına yardımcı olmalıdır. Çocuğu en fazla etkileyen 0-3 yaş dönemi, ilk kitap sevgisinin aşılandığı, edebi ve estetik değerlerin çocuğa verildiği dönemdir.    

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..