Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bebeğin İlk Kelimesine Uzanan Yolculuk
Bebeğin İlk Kelimesine Uzanan Yolculuk
Bebeklerde Konuşmanın İlk Evresi: Gığıldama-Mırıldama
Bebeklerde Konuşmanın İlk Evresi: Gığıldama-Mırıldama

Bebeklerde Emzik Kullanımı

Bebeklerde Emzik Kullanımı

Birçok bebeğin güçlü bir emme refleksi vardır. Hatta bazıları daha doğmadan önce parmaklarını emer. Bu onlara hoş ve sakinleştirici bir etki verir. Bu sebeple çoğu bebeğin emmeye doğal bir ihtiyacı vardır ve bu eylem genellikle onları rahatlatır. Bu tür emme, bebek bu sırada yemek yemediği için besleyici olmayan emme şeklinde bilinir. Bir bebeğe emzik vermek, onun emme ihtiyacını karşılayabilir.

2 ila 4 yaşları arasında çoğu çocuk emzik kullanmayı kendi kendine bırakır. Bir çocuk 5 yaşından sonra emzik kullanmaya devam ederse bu, ısırma sırasında dişlerinin birbirine oturmasını etkileyebilir ve fazla ısırma gibi sorunlara neden olabilir. Ayrıca çocuğun çenelerinin ve dişleri destekleyen kemiklerin büyümesini de etkileyebilir.

Emzik Kullanmanın Sağlayabileceği Faydalar

Yatmadan önce emzik kullanımı, güvenli uyku sağlamak gibi başka koruyucu önlemlerle birlikte verildiği sürece ani bebek ölümü sendromu yaşama olasılığını azaltır. Emzik ayrıca prematüre bebeklerin emme refleksinin olgunlaşmasına ve daha hızlı kilo almasına yardımcı olur.

Emzik, anne memesinin şeklini taklit etmek için tasarlanmış yapay bir nesnedir. Bu nedenle, bebek için çok büyük avantajlarla besleyici olmayan emmeyi teşvik etmeye hizmet eder. Emzik kullanımının faydaları:
Bebeği rahatlatır: Pek çok bebek, emebilecekleri bir emziğin ucuyla ağızları temas ettiğinde rahatlar.
Emme analjeziktir: Emzik sayesinde bebeğin uyguladığı besleyici olmayan emme, onu sakinleştirmeye yardımcı olan bazı maddelerin salgılanmasını teşvik eder.
Uykuyu destekler: Bu sakinleştirici etki, çocuğun uykusunun bölünmesini önler ve kalitesini artırır.
Odağı değiştirir: Bazen bebeğiniz daha sinirli olabilir. Emzik, enerjisini emmeye odaklamasına, dikkatini öfke nöbetinden veya can sıkıntısından başka yöne çevirmesine izin verecektir.

Birçok uzman, bebeklerde emzik emmenin, onlar uyurken ani bebek ölümü sendromu olasılığını azalttığı konusunda hemfikirdir. Yaptıkları emme sayesinde daha aktif kalırlar ve uyku hali daha az derin olur. Bunu yapmak için şekerleme sırasında veya bir yaşına gelene kadar gece emziği verin.

Bebeğe Ne Zaman Emzik Verilebilir?

3-4 haftalık olana kadar emzik kullanımı önerilmez. Buna rağmen, her bebek ayrı bir dünyadır. Kimi bebekler yenidoğandan itibaren emziğe ihtiyaç duyarken kimi bebekler de bir aylıktan itibaren emzik kullanımına gereksinim duyabilir. Emzirmek için memeye yaklaşırken ağzının konumuna dikkat etmeyi unutmayın. Hareketin yeterli olmadığını veya emmenin yeterli olmadığını fark ederseniz emzik kullanmaktan kaçının! Şüpheye düştüğünüzde beklemek en iyisidir. Bebeğiniz formül süt içiyorsa, biberonun emme süresi sınırlı olduğu için ona bir emzik vermek harika bir fikir olabilir. Emzik kullanımını, bebeğinizi sakinleştirmek, daha iyi uyumasını sağlamak ve odağını değiştirmek istediğinizde tercih edin.

Emzik Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Emzik seçiminde dikkatli olmalı, kaliteli markaların ürünlerine yönelmelisiniz. Emzik satın alırken şu detaylar çok önemli:
Emziğin yapısı: İdeal emzik tek parça olmalı ve yerleşik bölümleri bulunmamalıdır. En önemlisi de bebeğin ağız yapısını destekleyen türden olmalıdır. Bibs emzikler, bebeğin damak ve ağız yapısını koruyan tasarımlar içerir. Kauçuk ve silikon olmak üzere farklı yapısı bulunan emzik uçları; damaklı, düz, yarım damaklı, damla uç şeklinde modellere ayrılır. Hangi emziği seçeceğiniz, tamamen bebeğinizin tercihine kalmıştır. Bazı bebekler silikon emzikleri alma eğiliminde iken bazıları da kauçuk emziği sever.
Emziğin boyutu: Bebeğinizin yaşına göre bir boyut seçin. Ayrıca emzik ile halka arasındaki kalkanın boyutuna dikkat edin. Boğulma riskini azaltmak için çapı en az 1,5 inç olmalıdır. Bibs emzik modelleri bu detay ışığında tasarlanmıştır ve her yaştan bebekler için uygun boyutlarda Bibs emzik bulunmaktadır.
Emziğin tasarımı: Bebeğinizi tehlikeye atabileceği için bebeğinizin boynuna veya ellerine takılan ya da beşiğine bağlanan emziklerden de kaçınmalısınız.
Emziğin malzemesi: Emzik, kaliteli bileşenlerden yapılmış olmalıdır ve bebeğin sağlığını riske atacak bileşenler barındırmamalıdır. Bunun için Bibs markalı emzik çeşitlerine güvenebilirsiniz.

Emzik Kullanımında İpuçları

Emzik kullanımında şunlara dikkat etmelisiniz:
● Emziği asla besleme süresini geciktirmek için kullanmayın. Bebek açsa, son zamanlarda yemek yemiş olsa bile hemen emzirilmelidir. Çünkü bebeklerin sabit bir programı yoktur.
● Boğulma riskinden kaçınmak için emziği asla bebeğin boynuna kurdele veya zincirle asmayın.
● Emziğe çeşitli tatlandırıcılar eklemeyin.
● Emziği sık olarak dezenfekte edin. Bir sterilizasyon makinesiyle bunu sağlayabilirsiniz.
● Emziğin sağlam olup olmadığını her daim kontrol edin. Emziklerde kullanımdan kaynaklanan aşınma ve yıpranma olup olmadığına bakın. Emzikler zamanla zarar görebilir. Lekeli, çatlak veya kırık olup olmadığını görmek için zaman zaman lastiğini inceleyin.
● Emzik kullanmak isteyip istemediğine bebeğin karar vermesine izin verin. Bebek emzik kullanmaya ilgi göstermiyorsa zorlamayın.
● Emziği uyku saatinde ve yatmadan önce verin. Bebek emzik kullanıyorsa emzik vermek için en iyi zamanlar uyku vakti ve yatma öncesi vaktidir.
● Emzikleri paylaşmayın. Her bebeğin kendi emzikleri olmalıdır. Bebeklerin bir emziği paylaşmasına izin vermek, diş çürümesine neden olan bakterileri bulaştırabilir ve bebeğin diş çürümesi riskini artırabilir.

Emzik Ne Kadar Kullanılır?

Emzik çocuğunuza yaşamının ilk iki yılında eşlik etmelidir. 2 yaşından itibaren emziği kademeli olarak geri çekmeye başlamanız uygundur. Bebeğin ağız ve diş sağlığını korumak amacıyla emzik kullanımını 3 yıldan fazla uzun tutmamalısınız.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..