Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bebek Gelişimi Nasıl Takip Edilir?
Bebek Gelişimi Nasıl Takip Edilir?
Müzik Ruhun Gıdasıdr
Müzik Ruhun Gıdasıdr

Diş Çıkaran Bebeğinizi Nasıl Rahatlatacaksınız?

Diş Çıkaran Bebeğinizi Nasıl Rahatlatacaksınız?

 


Bebeklerde dişlerin çıkmaya başlaması 6-8. aydan itibaren görülebilir. Bu süreçte bebeğiniz, dişleri kaşındığından ve diş etlerinde baskı hissettiğinden dolayı huzursuz olabilir. Beslenmesinde, uykusunda ve kakasında değişimler yaşanabilir. Bebeğinizin bu dönemi daha rahat geçirebilmesi için neler yapmanız gerektiğini araştırdık.

6. ay civarında başlayan bu süreç aynı zamanda bebeğin ek gıdalara geçiş sürecidir. Yeni gıdalar ve yeme biçimi ile de tanışan bebek diş çıkarma sürecinin verdiği sıkıntılarla beslenme, uyku, sindirim ve cilt sorunları yaşayabilir.


Bebeğinizin diş etlerine temiz ve soğuk bezle masaj yapın.

Bebeklerin dişleri ortalama 6-7 aylıkken çıkmaya başlar. Diş çıkartma 3-4 aylıkken de çıkabildiği gibi 12-16 ayı da bulabilir. Bu kalıtım anne ve babadan geçebilen bir özelliktir. Dişlerin tamamlanması genellikle 27- 29 aya kadar sürer.


Dişleri mi Çıkacak?

Her bebeğin diş çıkarma zamanı aynı olmasa da sıralaması aşağı yukarı aynıdır. Alt çenede ortada yer alan kesici dişleri üst çenedeki kesici dişler izler. Sonrasında azı dişleri ve köpek dişleri çıkacaktır. Bu süreç 2-2,5 yaşına kadar devam edecektir.

Anne babalar için en zor süreç, dişlerin ilk çıkmaya başladığı aylardır. Genelde 6. ay civarında başlayan bu süreç aynı zamanda bebeğin ek gıdalara geçiş sürecidir. Yeni gıdalar ve yeme biçimi ile de tanışan bebek diş çıkarma sürecinin verdiği sıkıntılarla beslenme, uyku, sindirim ve cilt sorunları yaşayabilir.

Diş çıkarma belirtileri ve şiddeti bebekten bebeğe değişmekle birlikte diş çıkartırken; ishal, ateş, huzursuzluk, uykusuzluk, ağızda tükürük üretiminin artması, kulaklarını çekiştirme, beslenmeyi istememe, kilo alımının yavaşlaması görülebilir. Diş çıkartma belirtileri bu sayılanların bir veya birkaçı ile birlikte diş etlerinde kabarma-şişme ve sonrasında dişin uç vererek görünmesi sürecidir.

Bebeklerde En Sık Görülen Diş Çıkarma Belirtileri

  • Artan tükürük salgısı
  • Uyku düzensizliği ve gece uykusundan ağlayarak uyanma
  • İştahsızlık
  • Gelen giden huzursuzluk
  • Ellerini ısırması ve
  • Ağız çevresinde kızarıklık, döküntü.

Diş Çıkarırken Görülen Diğer Semptomlar

  • İshal: Diş çıkarmanın doğrudan ishale neden olduğuna dair kesin bir yaklaşım yoktur. Ancak diş çıkaran bebeklerde ishal vakaları çoktur. Bunun nedeni dişlerinin kaşınmasından dolayı ellerini ya da her buldukları nesneyi ağızlarına sokarak mikrop kapmaları olabileceği gibi daha fazla tükürük ürettikleri için bağırsaklarının hızlı çalışması da olabilir. Fakat ateş gibi ishal de diş çıkarmadan kaynaklanan bir durum olmayabilir. Bebeğin eğer bir günden fazla süren bir ishali varsa mutlaka bir doktora götürülmesi gerekir.
  • Pişik. Bu süreçte ishal olan ve daha çok dışkılayan bebeğiniz, ek besinlere de başladıysa kaka içeriğinin de farklılaşmasından dolayı pişik olabilir. Henüz ince olan bebek derisi daha çabuk enfekte olabilir. Bezinin sık sık değiştirilmesi, pişik önleyici kullanılması ve bez bölgesinin havalandırılması önerilir. 
  • Ateş: Ateş de tıpkı ishal gibi doktorların diş çıkarmayla bağıntılı olduğu konusunda tereddütle yaklaştıkları bir belirtidir. Dişetlerindeki şişme nedeniyle 38 derecenin altındaki bir ateş diş çıkarmaya eşlik edebilir. Yine de bebeğinizin ateşi varsa diğer zamanlarda ne yapıyorsanız öyle davranın ve doktorunuza haber verin.
  • Sürekli huzursuzluk: Diş etlerinin zorlanmasından dolayı bebeğin ağrı hissetmesi nedeniyle oluşabilir.

İlk Ağız Bakımı

İlk dişler ağızda görünür görünmez, temizlenmeye başlanmalıdır. Temiz bir tülbent ya da gazlı bez kullanılarak; sabah kahvaltı sonrası ve gece yatmadan önce dişlerin silinerek temizlenmesi gerekir. Diş fırçası kullanımına bebeğin arka dişlerinin çıkmasından sonra başlanabilir.


Bebeği Rahatlatacak Öneriler

  • Bebeğinize çiğneyecek bir şeyler verin. Bebeğin çiğneyerek diş etlerini kaşıyabileceği, özellikle soğuk (Soğuk bir muz, lastik bir diş halkası vs.) şeyler verilebilir.
  • Bebeğinizin diş etlerine temiz ve soğuk bezle masaj yapın.
  • Diş kaşıyıcı seçerken ürünün plastik ve boyalı olmamasına dikkat edin.
  • Diğer önlemlerle beraber bebeğinizin çok sıkıntısı varsa, parasetamol vermek için doktorunuza danışın.
  • İshalden kaynaklı pişik ve bez bölgesinde kızarıklıklara karşı, pişik önleyici kremleri her alt değişiminde kullanabilirsiniz.
  • Bebeğinizin ateşi 38 derece ve üstündeyse ve/veya ishali varsa, beraberinde diş de çıkartıyor olsa da doktorunuza danışın.
  • İshal, ateş gibi belirtiler diş çıkartma ile aynı anda başlamış farklı bir hastalığın belirtileri olabilir. Bebekler diş çıkartırken hastalıklara daha yatkın olurlar ve iyileşmeleri daha sorunlu olabilir.
  • Bebeğin cilt temizliğine ve bakımına özen gösterin. Ağız kenarlarını kuru ve temiz tutmaya özen gösterin.
  • Artan ve fazlalaşan dışkı miktarını göz önüne alarak, altını daha sık değiştirin ve ishalden kaynaklı cilt lezyonlarına karşı koruyun.


 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..