Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Fıtık Bebeklerde De Olur
Fıtık Bebeklerde De Olur
 Bebeğinizin Kakasında Kan Görürseniz Ne Yapmalısınız?
Bebeğinizin Kakasında Kan Görürseniz Ne Yapmalısınız?

Bebeğiniz Bu Şekilde Yürüyorsa Dikkat!

Bebeğiniz Bu Şekilde Yürüyorsa Dikkat!

Sağlıklı doğan bebeklerin yüzde 10’unda görülebilen parmak ucunda yürüme, bebek yürümeye başladıktan sonra en geç 6 ay içinde düzelmesi gereken bir durum. Bu yürüyüşü devam ettiren bebeklerde bazı sorunlar oluşabiliyor. Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Çocuk Fizyoterapisti Şehnaz Yüce, ailelerin bebeklerinin yürüyüşünü gözlemlemeleri gerektiğini belirtiyor.

Yürümeye yeni başlayan çocuklarda parmak ucu yürüyüşü sık gözlemlenen bir durum. Fakat, bu durumun uzun süre devam etmesi birçok sağlık sorununa davetiye çıkarabilir.

Parmak ucunda yürüme, düzgün vücut duruşunu bozar, bazı kaslarda sertleşme ve kısalma bazılarında ise uzama ve güçsüzleşmeye yol açar. Vücudun bütün ağırlığını ayağın ön bölgesi taşıdığı için bu bölge genişler, eklem yapıları bozulur. Ayak, ayak bileği, diz, kalça ve omurgada oluşan bu problemler nedeniyle zaman içinde de ağrılar oluşmaya başlar. Bu yüzden ailenin çocuğu iyi gözlemlemesi sonucu erken müdahale büyük önem taşır.

Yürümeyi öğrendikten 6 ay sonra kaybolması gerekir

Her anne baba, çocuklarının yürümesini büyük bir heyecanla beklerken bazı noktaları göz ardı edebiliyor. Çoğu çocuk 12 ila 14 aylıkken ayakları yerde düz olarak yürümeye başlarken, bazı bebekler ise ayak tabanını ve topuğu yerle temas ettirmeden sadece parmaklarını yere temas ettirerek yürüyüş gerçekleştirerek ilk adımlarını atıyor. Parmak ucunda yürüme normalde yürümeyi öğrendikten sonraki üç ile altı ay içinde kaybolması gerekirken uzun sürmesi haline bir uzmana başvurmak gerekiyor.

Neden parmak ucunda yürüyor?

Parmak ucunda yürüyüş şekli, normal doğan ve hiçbir probleme sahip olmayan bebeklerin yaklaşık yüzde 10’unda görülebiliyor. Eğer çocuk parmak ucunda yürüyorsa nedeni araştırılmalıdır. Hamilelik döneminde bebeğin pozisyonuna bağlı kaslarda kısalık oluşabilir, genetik bir problem dolayısıyla hamilelikte kaslarda kısalık meydana gelmiş olabilir. Erken doğum nedeniyle ya da sonrasında nörolojik bir problem oluştuysa parmak ucu basmasına neden olabilir. Yürüme aşamasına gelmeden ya da yürüme aşamasında çocuğun yürüteççe konulması da parmak ucu yürüyüşünü tetikleyebilir. Aynı zamanda otizm ve mental problemler de bu durumu geliştirebilir.

Erken müdahale önemli

Problemin oluş nedeni bulunduktan sonra teşhise bağlı olarak tedavi programı oluşturulur. Pozisyonlama, germe egzersizleri, ayakkabılar, ortezler kullanılabilir. Bu tedavi yöntemleri yeterli kalmadıysa cerrahi olarak çözüm düşünülerek kas uzatma ameliyatları da yapılabilir. Eğer problem nörolojik ise cerrahi girişimlerden önce botoks uygulamaları da olabilir. Erken teşhis büyük önem taşıyor. Aileler genellikle bu sorunu geçici olarak düşünebiliyor.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..