Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
 Ödem Problemi Yaz Aylarında Artıyor
Ödem Problemi Yaz Aylarında Artıyor
Normalleşme Sürecinde Hamilelerin Dikkat Etmesi Gereken 13 Nokta
Normalleşme Sürecinde Hamilelerin Dikkat Etmesi Gereken 13 Nokta

Hamilelikte Aşırı Kaşınma

Hamilelikte Aşırı Kaşınma

Hamilelik dönemi her kadın için keyifli geçmeyebiliyor. Yaşanan sıkıntılar içinde kaşıntı da var. Karın bölgesinde başlayıp, tüm vücuda yayılan kaşıntınızın nedeni PUPPP Hastalığı olabilir. Adı pek bilinmeyen bu hastalık hakkında Avrasya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gamze Baykan bilgiler veriyor.

Hamilelik döneminde neden kaşıntı olur?

Hamilelik süreci anne adayları için birçok farklı durumun yaşandığı bir dönem. Bunlardan biri de kaşıntılardır. Anne adayları vücudunun belirli bölgelerinde farklı derecelerde kaşıntı yaşayabilir. Bunun genel nedeni hamilelik ile birlikte karnın büyümesi, buna bağlı olarak cildin gerilerek kaşıntıya yol açmasıdır. Fakat kaşıntının şiddetinin artması karaciğer fonksiyonlarının kontrol edilmesini gerektirir. Hamileliğe bağlı safra akışının yavaşlaması halinde karaciğer ve bazen de deriye kadar ilerleyip biriken safra tuzları bu şiddetli kaşıntılara neden olmaktadır. Tüm bunların dışında hamilelikte kaşıntı yaşanmasının diğer nedenleri;

  • Alerji,
  • Hamileliğe bağlı cilt rahatsızlıkları,
  • Gebelik öncesinde olan cilt hastalıkları,
  • Kullanılan çeşitli ilaçlar,
  • Troid ve böbrek hastalıkları,
  • Viral hepatitlerdir.

Kaşıntılar Puppp hastalığı belirtisi mi?

PUPPP hastalığı genellikle kırmızı ve kabarık semptomlar şeklinde görünür, hamileliğin 35. haftasında nadiren de olsa doğum sonrası ortaya çıkmaktadır. Bu durum, gebeliğin kaşıntılı ürtiker plakları ve papülleri olarak (Pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy (PUPPP) olarak adlandırılır. Hamilelik döneminde yaşadığınız şiddetli kaşınmalar PUPPP hastalığının habercisi olabilir. Semptomlar ilk olarak karın bölgesinde başlar, daha sonra kol ve bacaklara yayılabilmektedir. Anne ve bebeğe ciddi zarar verecek etkileri yoktur fakat kaşıntının şiddetli olması anne adayı için rahatsız edici durumlar yaratabilir. Ayrıca gece boyu süren kaşıntılar uykusuzluğa, halsizliğe de neden olabilmektedir.


Puppp hastalığının belirtileri nelerdir?

PUPPP hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Hamilelik döneminde aşırı kilo alımında, ikiz bebek bekleyen anne adaylarında daha sık görüldüğü bulgular arasındadır. Ciltte oluşan kızarıklar, kabarmalar ve şiddetli kaşınma hissi en belirgin belirtileridir. Gebelikte kilo alımına dikkat edilmesi, karın bölgesinin büyümesine bağlı cilt gerilmesi için doktorunuzun önerdiği nemlendiricilerin kullanımı, PUPPP hastalığına yakalanma oranını azaltabilmektedir.

Görülme riski yüzde kaçtır?

Hastalık genellikle hamileliğin 35. haftasından sonra nadiren de olsa doğum sonrası görülmektedir.  Anne adaylarının % 1’inde PUPPP hastalığına rastlanılmaktadır. Lezyonlar ilk olarak göbek çevresinde başladığından çatlak oluşumundan dolayı olduğunu,  oluşan kızarıklıkların tahriş ya da herhangi bir gıdadan dolayı olduğunu düşünebiliriz.  Burada yapmanız gereken kızarıkların oluşmasına takiben doktorunuza muayene olmanızdır.

Teşhis ve tedavisi süreci nasıl ilerler?

Kaşıntı durumunun şiddetlenmesi ile birlikte ciltte su dolu kabarcıklar görülebilir. Kaşıntının şiddeti artmadan doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. İlk olarak kremler, nemlendiriciler ile tedavi edilebilir. Durumu ilerleyen hastalarda ağızdan alınan steroidlerin kullanılması gerekli olabilir. Pamuklu, dar olmayan giysiler giyilmesi, ılık duş alınması hastayı rahatlatacaktır.  PUPPP Hastalığı’nın diğer gebeliklerde tekrarlanma olasılığı düşüktür. Genellikle doğumdan birkaç gün sonra kendiliğinden kaybolmaktadır.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..