Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bebeğinizi Ne Kadar Tanıyorsunuz?
Bebeğinizi Ne Kadar Tanıyorsunuz?
Bebeğinizin Kafasında Şekil Bozukluğu mu Var?
Bebeğinizin Kafasında Şekil Bozukluğu mu Var?

Bebeğinize Hangi Şampuan Uygun?

Bebeğinize Hangi Şampuan Uygun?


Hemen hemen her gün yıkadığınız bebeğiniz için şampuan seçiminde nelere dikkat ediyorsunuz? Boyasız olması, az köpürmesi, bebeğinizin cildine uygun Ph değerinde olması… Peki ya başka? Derindere Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Alkan şampuan seçimlerinde annelere yardımcı olacak ipuçlarını bizlerle paylaştı.

Yetişkin şampuanlarından daha farklıdır

Bebek cildi yetişkinlerin cildine göre daha az yağ salgısı üreten, daha ince bir cilttir. pH değeri nötre yakın ve fazla miktarda su içerdiği için daha hassastır. Enfeksiyon ve tahriş görülme ihtimali daha yüksektir. Bağışıklık sisteminin giriş kapısı olan cilt yapısı bebeklerde daha hassas olduğu için onlara kullanılması gereken şampuanlar da yetişkin şampuanlarından daha farklıdır.

Banyo uykuya geçişi kolaylaştırır

Gazlı ve huzursuz bebeklerde banyo uykuya geçişi kolaylaştırır; rahat bir uyku sağlar. Bebek banyodan keyif alıyorsa, özellikle yaz aylarında her gün veya günaşırı ılık su ile banyo yaptırılmasında sakınca görülmez. Soğuk hava cilt kuruluğunu artırdığı için, kışın daha az sıklıkla (haftada 1 veya 2 kez) banyo yaptırılmalıdır.

Cildinde kuruma varsa dikkat

Ciltte kuruma gözlendiğinde, sabun ve şampuan kullanımı azaltılmalıdır; bazı günler sadece saf su ile duş uygulanabilir. Sabun ve şampuan, cildin normal şartlarda hafif asidik yapıda olan pH’sını bozduğu ve ciltteki koruyucu lipit tabakasını azalttığı için mümkün olduğunca az kullanılmalıdır.


Boya ve parfüm içermeyen sabunları tercih edin

Cilt temizliği için nötr pH’lı, boya ve parfüm içermeyen sabunlar tercih edilmelidir. Saçlar için ise yine nötr pH’a sahip, göz yakmayan bebek şampuanları kullanılabilir. Ayrıca, sabun ve şampuanın direkt bebek cildine uygulanmaması, yeterli miktarda sabun veya şampuanın banyo süngerine veya elinize aktarıldıktan sonra köpürtülerek bebek cildine uygulanması tavsiye edilir. Bu uygulama, durulama aşamasını da kolaylaştıracaktır. Pişik ve deri tahrişlerini önlemek için cildin sabun ve şampuan kalıntılarından iyice arındırılması, bol su ile durulanması, cildin özellikle de koltuk altları, kasıklar, boyun ve kulak arkası gibi kıvrımlı bölgelerinin havlu ile yumuşak dokunuşlarla iyice kurulanması önemlidir.

Suyuna parfümsüz badem veya banyo yağı ekleyin

Cilt kuruluğunu azaltmak için, durulama suyuna parfümsüz badem yağı veya banyo yağı eklenebilir.

Cilt için kullanılan şampuanlar nötral pH’da olmalı

Parabenler, ilaçlarda ve kozmetik ürünlerde antimikrobik etkileri nedeniyle 1924'ten beri tüm dünyada, koruyucu amaçlı kullanılan kimyasallardır. Parabenlerin kimyasal yapılarına göre metil, propil, bütil paraben gibi türevleri vardır. Parabenler insan vücudunda östrojen hormonuna benzer etkiler gösterir. Ancak bu etkileri, östrojenin binde biriyle 10 milyonda biri kadardır.

Bu maddenin vücutta toksik etki yaratacak ölçüde biriktiğini gösteren ve insanlarda doğrudan kanser oluşturmasına yönelik kanıtlanmış bilimsel veri bulunmamaktadır. Bugünkü veriler doğrultusunda (parabenlerin), bilimsel olarak risk yaratmamakla beraber, çocukların korunmasına yönelik (özellikle bebeklik döneminde) paraben içeren ürünlerin kullanılmaması önerilir. Diğer yandan parabenler yerine kullanılan sodyum benzoat ve diğer benzoik asit türevleri alerjik olarak daha az risk içermekle beraber cildi kurutmak ve deri altı lipidlerine tutunmak gibi net ispatlanmış olmasa da çok masum olmadığını gösteren etkileri mevcuttur. Ancak koruyucu madde kullanılmazsa da bizzat zararsız olsun diye istediğimiz bir ürün kısa zamanda bozularak daha zararlı maddeler oluşturarak ciddi zarar oluşturma ihtimali doğurur. Cilt için kullanılan şampuanlar nötral pH’da olmalıdır. Bu yüzden cilde birebir temas eden ürünlerin güvenilir hatta organik olması tercih edilmelidir. 

Bebeğiniz için şampuan seçerken…

• pH değeri nötral yani 7,5 olan şampuanları tercih edin. 
• Paraben, alkol, koku, boya maddesi ve alerjen kimyasallar içermemesine dikkat edin. 
• Saç için kullandığınız ürünlerin gözleri yakmaması gerektiğini unutmayın. 
• Çok köpüren şampuanlarda deterjan katkısı yüksek olduğu için mümkün olduğunca az köpüren şampuanları tercih edin. 
• Alerji herhangi bir maddeye karşı gelişebilir. Bu nedenle içindekiler listesinin kısalığı alerji riskini azaltmak için iyi bir tercihtir.
• Alkolsüz ürünleri tercih edin, çünkü cilt en büyük organımızdır ve cilde sürülen her ürün gözeneklerden alt katmanlara kadar ulaşır hatta bununla da kalmaz lenf sistemiyle tüm vücuda etki edebilir.
• Bir şeyin doğal veya bitkisel olması onu masum kılmaz. Tütün de doğal ve bitkiseldir. Sadece bitkisel veya organik diye bir ürünü tercih etmek yanlış olacaktır.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..