Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bebekler Diş Çıkarma Döneminde Nasıl Rahatlatılabilir?
Bebekler Diş Çıkarma Döneminde Nasıl Rahatlatılabilir?
 Küçük Çocuklarda Bayılma Nedenleri
Küçük Çocuklarda Bayılma Nedenleri

Bebekleri Biberon Çürüğünden Neden Korumak Gerekir?

Bebekleri Biberon Çürüğünden Neden Korumak Gerekir?

Biberon çürüğü, bebeklerde diş çürümesine yol açan nedenlerin başında geliyor. Özellikle gece biberonla beslenen bebeklerde sık görülüyor. Aileler bazen bu durumu “Nasılsa süt dişi, geçici, esas dişleri daha önemli” diyerek göz ardı edebiliyorlar. Oysa süt dişleri kalıcı dişler kadar önemli görevler üstleniyor.  Diş Hekimi Aylin Hoşzeban Erdur, biberon çürümesinin nedenleri ve korunma yolları hakkında bilgiler veriyor.

Süt dişleri çürüdüğünde kalıcı dişleri etkiliyor

Farkına varılmasa da süt dişleri bebekler için oldukça önemlidir. Bu nedenle süt dişlerinin bakımı özel dikkat gerektiriyor. Çünkü ağız bakımına yeterince dikkat edilmediğinde, süt dişlerinde çürümeler başlıyor. Çocukluk veya bebeklik döneminde sıklıkla karşılaşılan bu çürüklerse biberon çürüğü olarak tanımlanıyor. Biberon çürüğü genellikle uykuda ya da uykudan önce süt içen bebeklerde görülüyor. Kalıcı dişler çıkana kadar yer tutan süt dişleri ayrıca bebeklerin beslenmesine ve konuşmasına da yardımcı oluyor. Tedavi edilmezse enfeksiyonlara ve ağrılara neden olan biberon çürükleri, kalıcı dişlerin sağlığını tehlikeye atıyor. İlerleyen dönemlerdeyse kötü kokuya, beslenmede bozukluklara ve çiğneme zorluğuna neden oluyor.

Diş çürüklerinin sebebi süte eklenen bal

Bebekler için süt dişleri adeta bir rehber niteliğindedir. Süt dişleri, kalıcı dişlerin yerini tutarken, onların daha sağlıklı gelişmesine de yardımcı oluyor. Bebeklerin besinlerini daha rahat tüketmelerini, ayrıca konuşmaya başladıklarında düzgün iletişim kurmalarını da sağlıyor. Süt dişleri bu nedenle herhangi bir sebeple erken döküldüğünde ağız içindeki bütün düzenin bozulmasına sebep oluyor. Erken dökülmelerin en büyük nedeniyse genellikle çürükler ile doğru orantılıdır. Özellikle geceleri bebeklerin uyumasını sağlamak için sütün içine bal, pekmez gibi şekerli yiyeceklerin ilave edilmesi, bu çürüklerin başlamasına yol açıyor. Uykuda azalan tükürük salgısı ağızda kalan sütün bakteri üreterek dişlerin asitli bir ortamda kalmasına neden oluyor. Dişlerin maruz kaldığı bu durum, diş minesinin bozulmasına, çürüklerin başlamasına ve lekelenmelere zemin hazırlıyor.

Anneden bebeğe geçen çürüklere dikkat

Biberon çürüğü mikropların diş köklerine ulaşması ve sinirlerde iltihaplanma oluşmasıyla yaşanıyor. Diş kökünde gelişen bu iltihaplanma durumu, bebeklerde ağrı ve huzursuzluğa yol açıyor. Biberon çürüklerinin başlangıcıysa çeşitli sebeplere dayanıyor. En yaygın nedeni, gece içilen süt olmakla birlikte anneden bebeğe geçiş de görülüyor. Mamanın sıcaklığına veya tadına bakmak amacıyla aynı kaşığın kullanılması, annede diş çürüğüne neden olan bakterilerin bebeğe geçmesini sağlıyor. Biberon çürüğünü önlemek içinse bazı kurtarıcı yöntemler bulunuyor.

1. Beslenen bebeklerin ağız içinin nemlendirilmiş gazlı bez yardımıyla temizlenmesi gerekiyor. Anneler aynı zamanda parmak fırçaları yardımıyla da ağız bakımını gerçekleştirebiliyor.
2. Bebek bir yaşına geldiğinde artık geceleri anne sütü ya da biberonla uyumaması gerekiyor. Süte, tatlandırıcı yiyecekleri eklemekten kaçınmak da büyük önem taşıyor. Ayrıca bu yaştan itibaren bebekleri diş hekimleriyle tanıştırmak oldukça faydalı oluyor.
3. Bebeklere hazırlanan ara öğünlerdeyse sebze ve meyvelerin desteğini almak dişlerin sağlığını koruyor.
4. Çocuklar 3 yaşlarına geldiklerinde, ailelerinin desteğiyle dişlerini fırçalayabilirler. Uzmanın önerdiği şekilde diş macununun ve fırçanın kullanılması okul dönemine kadar diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasına da yardımcı oluyor.  

Tedavi yaşa göre değişiyor

Bebeklik dönemi gibi çocukluk döneminde de biberon çürüğünün tedavisi değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle dişlerdeki belirtileri takip etmek gerekiyor. Erken dönemde dişlerin ön yüzeyinde beyaz lekeler oluşmaya başlıyor. Bu lekelerin çürüğe dönmemesi için ise fissür ve flor uygulamaları yapılıyor. Diş minesinin toparlanmasına destek olan bu tedavilerin yanında bebeklere meyve suları, emziğe batırılmış pekmez veya bal tüketiminin de azaltılması gerekiyor. Çürükler için flor uygulamaları yetersiz kalırsa dolgu tedavisi ya da ilerleyen çürüklerde diş çekimleri gerçekleştirilebiliyor. Süt dişlerinin erken dökülmesi, çekilmesi gibi durumlardaysa kalıcı dişlerde sıkıntılar görülüyor. Biberon çürükleri tedaviye geç kalındığında çene gelişiminde problemlere, diş çarpıklığına ve genel sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..