Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Sağlıklı Çocuklar Yetiştirmek İçin 8 Altın Kural
Sağlıklı Çocuklar Yetiştirmek İçin 8 Altın Kural
Çocukların Büyümesinde Etkili Olan 8 Besin
Çocukların Büyümesinde Etkili Olan 8 Besin

Çocuklar Günde Neyi Ne Kadar Yemeli?

Çocuklar Günde Neyi Ne Kadar Yemeli?

Çocuğum yeterince yiyor mu? Yeterli besleniyor mu? Çocuğumun kilosu iyi mi? Çocuğum zayıf mı?... Bunun gibi birçok soru anne babaların en çok sorduğu sorular arasında. Günümüzde yetersiz beslenme sorunundan çok gereğinden fazla beslenme, obeziteye neden olacak şekilde yanlış beslenme sorunlarından bahsediliyor. Son yıllarda çocuklarda görülen fazla kilo ve obezite rakamlarındaki artışta bunun bir göstergesi. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman çocuklar için gerekli beslenme gruplarını anlatırken, çocukların yemeleri gereken miktarlara da dikkat çekiyor.

Son yıllarda çocuklarda yetersiz beslenme konusu kadar obeziteye neden olacak şekilde  fazla beslenmeden de bahsediliyor. Anne babalar yeterli besin ögesi alamadığı endişesiyle  çocuklarına gereğinden fazla öğün ya da besin verince, bu durum, çocuğa fayda sağlamak yerine obezite gibi birçok sağlık problemine neden olabiliyor. 

5-11 yaş arasında çocuğun hangi besin grubunu ne kadar yemesi gerektiğinin bilinmesi sorunu çözmede yardımcı olacaktır.


Süt ürünleri B vitaminleri, kalsiyum ve çinko ihtiyacını karşılar

Süt ürünlerinde peynir, kefir, süt, yoğurt gibi gıda maddeleri bulunur. Çocuğun büyümesi, gelişmesi ve bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir. Temel olarak protein, kalsiyum, çinko, bazı B grubu vitaminleri bu besin grubunda bulunur. Özellikle A, D, E, K vitaminleri sütün yağ kısmında çokça yer alır. Bu nedenle eğer özellikle kısıtlanması gereken bir durum yoksa bu yaş grubu çocuklarda yağsız süt ürünü önerilmez.

Çocuğum günde ne kadar süt içmeli?

Günde 3-4 porsiyon süt ürünü tüketilmesi hedeflenmelidir. 1 porsiyon süt ürünü; 1 kase yoğurt veya 1 su bardağı süt veya 1 dilim peynir olarak düşünülebilir.

Et, yumurta ve bakliyatlar protein içerir

Bu besin grubu protein içeriğinin yanı sıra demir, çinko, bazı B grubu vitaminlerini yapısında barındırır. Çocuğun büyüme ve gelişmesinde önemli yer tutar. Sinir sistemi, kan yapımı, bağışıklık sisteminde rolü olan en önemli besin grubudur. Özellikle ette bulunan demir çocukluk çağında sıklıkla görülebilen demir eksikliğinin giderilmesinde rol alır. Yumurta en kaliteli protein içeriğine sahiptir. Ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar da oldukça besleyici içeriğe sahiptir ancak küçük hacimde yoğun yağ ve kalori içerdiğinden dikkatli tüketilmelidir.

Çocuğum günde ne kadar protein almalı?

Günde 1.5-2 porsiyon kadar tüketilmesi gerekir. 1 porsiyon et grubu; 2 yumurta veya 1 el içi kadar et veya 8 yemek kaşığı bakliyat ya da 30 gram yağlı tohum anlamına gelir.

Sebze ve meyveler vitamin deposudur

Meyve ve sebzeler çok çeşitli vitamin, mineral, posa ve antioksidanları yapısında barındırırlar. Bu içeriklerden C vitamini bağışıklığı destekler ve hastalıkların oluşumuna karşı koruyucudur. A vitamini göz sağlığını korur, bağışıklığı destekler. Posa bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlayarak kabızlığı önler.

Çocuğum günde ne kadar sebze yemeli?

Günde 2 porsiyon sebze, 2-3 porsiyon meyve tüketilmesi hedeflenmelidir. 1 porsiyon sebze; 200 gram çiğ sebzeye, 1 porsiyon meyve ise; yaklaşık bir avuç içi kadar 100 gram meyveye denk gelir.

Ekmek ve tahıllar vücuda enerji sağlar

Tahıllar vücut için temel enerji kaynağıdır. Bu nedenle iyi bir beslenme planının olmazsa olmazıdır. İçeriğinde E vitamini, B12 hariç çoğu B grubu vitaminini barındırır. Bu besin grubundan mayalı ekmeğin besin değeri mayasız olana göre daha yüksektir. Ayrıca tam tahıllar da içerdikleri vitamin ve mineral sayesinde hem daha besleyicidir, hem de diyabet ve obzeiteye karşı koruyucudur. Bu nedenle beyaz ekmek yerine tam tahıl ürünler tercih edilmelidir.

Çocuğum günde ne kadar ekmek yemeli?

Bu besin grubundan da 3-5 porsiyon ürün seçilmelidir. Ergenlik dönemindeki çocuklarda bu grubun gereksinimi artar. 1 porsiyon tahıl grubu; 2 ince dilim ekmek veya 4-5 yemek kaşığı makarna ya da erişteye denk gelmektedir. Bulgur ve tam buğday makarnanın tok tutma süresi pirinç veya sade makarnaya göre daha uzundur ve besin ögesi içeriği daha zengindir.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..