Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Gece Alt Islatma Sorununa Tavsiyeler
Gece Alt Islatma Sorununa Tavsiyeler
Boğaz Ağrısı İle Gelen Hastalık: Beta
Boğaz Ağrısı İle Gelen Hastalık: Beta

Çocuklarda Bahar Alerjisi

Çocuklarda Bahar Alerjisi

Mevsim bahar, doğa yenileniyor, doğa canlanıyor, bununla birlikte bizlerde elbette ama bahar mevsimi herkes için canlanma olmuyor maalesef ki. Ortaya çıkan polenler, bahar alerjisi olan çocukları da yetişkinleri de olumsuz etkileyebiliyor. Peki, bu dönemde neler yapmalıyız? Cevabını Çocuk Alerji, İmmünoloji ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay’dan aldık.


Baharın gelmesiyle birlikte herkesin içine bir enerji geliyor. Çocuklar ise çimenlerin üzerinde koşup oynamak için can atıyor. Birçok çocuk bu duygularda iken bazı çocuklar için bahar kabus haline gelebiliyor. Özellikle astım ve alerjik nezlesi polenlere bağlı olanlar için.

Bahar alerjisi nedir, belirtileri nelerdir?

Bahar alerjisi denilince polenlere karşı vücudun aşırı tepki vermesi akla gelmektedir. Polenlere aşırı tepki sonucu burunda kaşınma, nezle, hapşırma, burun tıkanması gibi belirtilerle kendini gösteren alerjik nezle, sık öksürük, nefes sıkışması, hırıltı belirtileri ile kendini gösteren astım hastalığı gelişebilmektedir. Özellikle bahar ayları olan Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında polenlerin ortaya çıkmasıyla birlikte bu belirtiler görülüyor ve sık sık tekrarlıyorsa astım ve alerjik nezle yönünden araştırılması gerekmektedir.

Bahar alerjisi teşhisi nasıl konulur?

Teşhis için, bahar alerjisi belirtileri görülen çocuklarda, polen alerjisi için alerji testinin yapılmasında fayda vardır. Bu test her yaşta yapılabilmekle birlikte çoğunlukla  2-3 yaşından sonra yapılmaktadır. Polen alerjisi testinin çocuk alerji uzmanlarınca yapılmasında fayda vardır. Çünkü polen alerjisi testi sonucu alerjinin olup olmadığının tespit edilmesi ve polen alerjisi tespit edilmişse alerji aşısı gerekip gerekmediği ve alerji aşısı gerekirse de ne tür bir alerji aşısının gerektiği ortaya çıkmaktadır. Bu konuda da Türkiye’de doğumdan 18 yaşına kadar olan çocuklarda eğitim alan tek uzmanlık dalı çocuk alerji uzmanlarıdır. Çocuk alerji uzmanları tarafından değerlendirilip teşhis konulmalıdır. Sadece alerji testi teşhis için yeterli olmayıp, aynı zamanda polen alerjisi yönünden çocuğun değerlendirilmesi de gerekmektedir.

Bahar alerjisi için ne gibi önlemler almak gerekir?

Bahar alerjisi varsa özellikle bahar aylarında polenlerin ortaya çıkmasıyla bazı önlemler almak gerekir. Özellikle polenlerin yoğun olduğu saatler olan öğlen saatlerinde ev dışında vakit geçirmemeye çalışılmalıdır. Çünkü polenler bahar aylarında havanın sıcak olduğu saatlerde en fazladır.

Burundan nefes alıp vermek de fayda vardır. Çünkü burun kılları polenleri filtre edecektir. Gözlük takılması da gözlere polenlerin yapışmasını engelleyecektir. Dışarıda vakit geçirilen saatlerde sık sık ağız ve burnun suyla çalkalanmasında fayda vardır. Kıyafetlere de polenler yapıştığı için eve gelince kıyafetler çıkarılmalı ve ayakkabılar da dışarıda bırakılmalıdır.

Çamaşırlar evin dışında kurutulmamaya çalışılır. Polenler kurutulan çamaşırlara da yapışmaktadır. Çamaşırları kurutmak için kurutma makinelerini kullanmakta fayda vardır.

Bahar alerjisi olanların burunları ve akciğerleri kokuya karşı çok hassastır. Bu nedenle çamaşırların kokusuz deterjanla yıkanması ve evin kokusu daha az olan klorsuz çamaşır sularıyla temizlenmesinde fayda vardır.

Polenlerin burun içine girmesini engelleyen ve burun etrafına sürülen, alerjen tutma özelliği olan jeller de burna polenlerin girmesini engelleyerek faydalı olabilir.

Bahar alerjilerinde ilaç tedavisi olarak antihistaminikler ve burun spreyleri tedavide kullanılabilir. Bu tedaviler şikayetleri ortadan kaldırabilmektedir.

Bahar alerjisi için alerji aşıları

Bir de alerji aşıları mevcuttur. Bu alerji aşıları dil altı tablet ve cilt altı enjeksiyon şeklinde olabilmektedir Dil altı tablet aşılar evde çocuğun dilinin altına konarak uygulanmaktadır. Her gün uygulanır.

Enjeksiyon aşısı ise önce haftada bir daha sonra ayda bir olacak şekilde uygulanır. Her iki aşı da 5 yıl süreyle uygulanmaktadır. Bu aşı tedavileri ile şikayetler ortadan kalkmakta, ilaç ihtiyacı ortadan kalkmakta ve hayat kalitesi belirgin artmaktadır. Tedavi kesildikten sonra etkisi 5-10 yıl devam edebilmektedir.  5-10 yıl sonra da belirtiler tekrar ortaya çıkabilse de eskisi kadar şiddetli olmamaktadır. Çocuklarda alerji aşı tedavisi yetişkinlere göre daha etkilidir. Polenlere karşı alerji aşılarında sadece polen bulunmakta olup kortizon içermemektedir. Alerji aşılar konusunda çocuklar için tek yetkili uzmanlar çocuk alerji uzmanlarıdır.

Sonuç olarak bahar alerjisi belirtileri olan çocukların çocuk alerji uzmanlarınca incelenip alerji testi yapılması ve gerekli önlemlerle tedavi edilemeyenlerde alerji aşılar ile tedavi edilmesinde fayda vardır.


 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..