Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Çocukluk Çağında Yeterli ve Dengeli Beslenmenin Rolü
Çocukluk Çağında Yeterli ve Dengeli Beslenmenin Rolü
Yetersiz Su İçen Çocuklarda Görülen 3 Önemli Hastalık
Yetersiz Su İçen Çocuklarda Görülen 3 Önemli Hastalık

Çocukların Gözleri Ekstra Özen İster

 Çocukların Gözleri Ekstra Özen İster

Çocukluk döneminde gerçekleştirilen her etkileşim, öğrenme ve büyüme konusunda bir tecrübedir. Bu dönemdeki çocuklar, hayat ile ilgili edinimlerinin yaklaşık %85’ini gözleri aracılığı ile sağlarlar. Okulların açıldığı bu dönemde Dünyagöz Etiler’den Doç. Dr. O. Bulut Ocak çocukluk döneminde göz sağlığı konusunda dikkat edilmesi gerekenler, göz muayenesinin önemi ve ihmal halinde gelecekte karşılaşılabilecek sorunlar ile ilgili bilgiler paylaşıyor.

En büyük görev ebeveynlere düşüyor

İyi bir görüş, her çocuğun eğitimsel ve sosyal gelişimi için kritik derecede önem taşır. Ailelerin, çocuklarının karşılaşabilecekleri görme sorunları ile ilgili çabuk hareket etmeleri ve hastalıklar ilerlemeden gerekli tedbirleri almaları, gelecekte oluşabilecek önemli sorunların engellenmesini sağlar. Sağlıklı gözlerin sağlıklı bir yaşam için gerekli olduğunu vurgulayan Dünyagöz Etiler’den Doç. Dr. O. Bulut Ocak, “Gözler çocukluk dönemi boyunca gelişmeye devam ederler. Eğer bir çocukta çok erken yaşta kırma kusuruna rastlandıysa, bunun hızlıca çözüme kavuşturulması ile gelecekte oluşabilecek ciddi görme sorunlarının önüne geçilebilir. Bu sebepten dolayı çocukların uzman bir göz hekimi tarafından dönemsel olarak muayenelerinin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu konuda da özellikle ebeveynlere çok büyük görev düşüyor. Çocuğunuzun günlük hayattaki hareketlerine, öğrenme eğrisinin doğru şekilde ilerlediğine ve davranışsal sorunlarına dikkat etmeniz gerekiyor. Bu belirtileri dikkate almak ve zamanlı muayeneler ile çocukların geleceğinin aydınlık kalmasını sağlamak ebeveynlerin elinde” diyor.

Bu hastalıklara dikkat!

Çocuklarda gözlemlenen göz hastalıkları konusunda bilgiler paylaşan Doç. Dr. O. Bulut Ocak “Çocuklardaki görme sorunları, genellikle görme sistemlerinin düzensiz gelişmesi sebebiyle oluşur. Göz tembelliği, miyopi ve hipermetrop rahatsızlıkları çocuklarda en sık karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyorlar. Ayrıca gözde sulanma, şaşılık, glokom, katarakt, renk körlüğü, kornea hastalıkları ve travma sebebiyle oluşan rahatsızlıklar da çocuklarda görülmesi muhtemel hastalıklardır.

Erken doğum ile dünyaya gelen bebeklerde Prematüre Retinopatisi (ROP) de dikkat edilmesi gereken bir durum. Çocukların göz sağlığında sorunların zamanında fark edilmesi açısından en önemli nokta ise, davranış ve öğrenim bozukluklarının takip edilmesi. Görme sorunu bulunan çocukların büyük bölümü, okullarında sorunlar yaşayabiliyor. Ancak bu yaştaki çocuklar çoğu zaman bir sorun olduğunun farkına dahi varamayabiliyorlar” şeklinde konuşuyor.

Gelecekte daha büyük sorunlara yol açabilir

Sorunların erken yaşta fark edilmesi sayesinde gelecek dönemde yaşanabilecek pek çok sorunun da önüne geçilebileceğini belirten Doç. Dr. O. Bulut Ocak “Ailelerin özellikle dikkat etmeleri gereken davranışlar arasında:
• Televizyona çok yakın oturmak,
• Gözleri sürekli kısarak bakmak,
• Kafayı bir tarafa doğru yatırmak,
• Gözlerin sürekli kaşınması,
• Dikkat dağınıklığı,
• El göz koordinasyonunda bozukluklar,
• Işığa karşı hassaslık bulunuyor.

Çocuklar ile zaman geçirerek bu sorunların varlığını fark edebilir, onlarla oyunlar oynayarak görsel gelişimlerine katkıda bulunabilirsiniz. Çünkü ilgilenilmeyen ve zamanında giderilmeyen görme sorunları sebebiyle, ilerleyen dönemlerde davranış bozuklukları, öğrenmede sorunlar, disiplin sorunları ve hatta yetişkinlik döneminde körlüğe kadar gidebilecek pek çok sorunun dogma şansı oldukça yüksek.  Bu sebeplerden dolayı çocukluk dönemindeki görme sorunları kesinlikle ihmale gelmez. Yaptıracağınız çok basit bir göz muayenesi ile çocuğunuzun geleceğine çok büyük bir katkıda bulunabilirsiniz” diyerek sözlerini tamamlıyor.
 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..