Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Çocuklarınız Sağlıklı Gözler ile Başarıyı Yakalasın
Çocuklarınız Sağlıklı Gözler ile Başarıyı Yakalasın
Çocuklarda Solunum Yolu Tıkanıklıklarına Dikkat!
Çocuklarda Solunum Yolu Tıkanıklıklarına Dikkat!

Çocuklarda Bademcik Ameliyatına Ne Zaman Karar Vermeli?

Çocuklarda Bademcik Ameliyatına Ne Zaman Karar Vermeli?

Bademcik büyüdüğünde, etkilenen çocuklar için bir yük haline gelebilir. Büyüme bağışıklık sistemini zayıflatır ve burundan nefes almayı engeller. Beslenmeden uyumaya bir dizi sorun ortaya çıkar. Doktorunuz gerekli tetkikleri yaptıktan sonra size, bademciğin alınıp alınmayacağına dair bilgi verir.

Çocuklarda Geniz eti olarak da adlandırılan bademcik büyümesi, çocuklarda sık görülen enfeksiyonların sık teşhis edilen bir sonucudur. Halk arasında yutak bademciği büyümesine genellikle polip denir. Ancak bu terim tıbbi açıdan doğru değildir.

Geniz eti büyüdüğünde, etkilenen çocuklar için bir yük haline gelebilir. Büyüme bağışıklık sistemini zayıflatır ve burundan nefes almayı engeller. Diğer semptomlar ve doktorların geniz etinin cerrahi olarak alınmasını önerdiği durumlar şu şekildedir.

Faringeal tonsilin yeri ve işlevi

Faringeal bademcik, Waldeyer veya lifatik faringeal, halka olarak adlandırılan yapının bir parçasıdır. Palatin, tubal ve lingual bademciklerle birlikte, ağız veya burundan giren patojenleri durdurmak gibi önemli bir görevi vardır. Bu nedenle bağışıklık sistemimizin önemli bir parçasıdır. Ayrıca, patojenlerin öldürülmesini sağlayan birçok beyaz kan hücresi içerir.

Bademcik büyümesi nedir?

Faringeal bademcikte büyümenin nedeni genellikle nazofarenkste tekrarlayan enfeksiyonlardır. Yutak bademciği büyür veya gerilemek için yeterli yenilenme süresine sahip değildir. Geniz etinin büyüklüğü değişkenlik gösterir ve birkaç milimetreden santimetre büyüklüğünde büyümelere kadar değişebilir.

Aşırı büyümüş geniz eti nedeniyle tedavi edilmesi gereken çocukların çoğu 2 ila 6 yaş arasındadır. Doktorların çoğu çocuk okula başlamadan önce tedavi önermektedir.

Büyümüş bademciğin belirtileri

Genellikle kalıcı yorgunluk, solunum güçlüğü ve konsantrasyon bozukluğudur. Genellikle belirgin olan bu bozukluk, çeşitli semptomların bir araya gelmesinden kaynaklanır:
- Baskın ağız solunumu: Çoğalan geniz eti burun açıklığını tıkar ve doğal burun solunumunu engeller.
- Huzursuz uyku: Çocuklar horlama ve geceleri uyanma eğilimindedir.
- Solunum duraklamaları: Çocuklarda gece boyunca uyku apnesi adı verilen kısa solunum duraklamaları olabilir.
- Konuşma gelişiminde yavaşlama: Etkilenen çocukların telaffuzları genellikle "genizden" gelir.

- Sık soğuk algınlığı: Çocuklar sık solunum yolu hastalıklarından muzdarip olabilir.
- İşitme kaybı: Bazı çocuklar işitme kaybından muzdariptir ve sık sık orta kulak enfeksiyonlarına eğilimlidir.

Kalıcı ağız solunumu diş problemlerine de yol açabilir. Etkilenen çocuklar genellikle ağrılı diş iltihabı ve diş eti problemlerinden muzdariptir.

Doktora ne zaman gitmeli?

Büyümüş bir bademcik çocukluk çağında normaldir ve başlangıçta tedavi gerektirmez. Ancak çocukluk çağında nazofarenksteki (geniz olarak bilinen burnun arkasında, kafatasının tabanında yer alan bir bölge) alan nispeten sınırlıdır. Bu nedenle farengeal bademcik büyümesi kolayca bir orantısızlığa yol açabilir ve çeşitli şikayetlere neden olabilir. Büyümenin boyutuna bağlı olarak, genç hastalarda durum daha şiddetli hale geldikçe tedavi edilebilen çeşitli semptomlar gelişir.
Burundan nefes almada kısıtlanma veya geceleri horlama gibi belirtiler fark ederseniz, güvendiğiniz çocuk doktorunuzla konuşun. Şüphelendikleri takdirde sizi bir kulak, burun ve boğaz uzmanına yönlendireceklerdir. Orada çocuğunuzun boğazını incelemek ve tanı koymak için özel ekipman kullanabilirler.

Aşırı büyük bademcik sonucu orta kulak enfeksiyonu

Yutak bademciğinin yanında, yutak ile kulak arasında, işitme borusu olarak da adlandırılan Östaki borusu adı verilen bağlantı bulunur. Çocuklarda yutak bademciği çok şişmişse, orta kulağa giden bu açıklığı tıkayabilir. Sonuç olarak, orta kulak artık düzgün bir şekilde havalandırılamaz. Çocuklar bu süreci ağrılı bulur. Havalandırma eksikliği nedeniyle patojenler çocuğun organizmasına çok daha hızlı girer ve bir orta kulak enfeksiyonu gelişir.
Orta kulak artık düzgün bir şekilde havalandırılmıyorsa, bir uçak havalandığında hissedilene benzer bir negatif basınç gelişir.

Zamanla kulak zarının arkasında sıvı toplanır ve timpanik efüzyon olarak adlandırılan bir oluşum meydana gelir. Bu, kulak zarı ve kemikçiklerin artık yeterince titreşemediği anlamına gelir. Ancak bu süreç, çevreden gelen sesleri ve gürültüleri almak için çok önemlidir. Sonuç çocuğunuz için işitme kaybı olabilir.

Teşhis özellikle çok küçük çocuklarda zordur. Bazen timpanik efüzyon uzun süre fark edilmeden kalır ve ancak çocuğun konuşma gelişimi bozulduğunda doktor tarafından tespit edilir. Çözüm, kulak zarına yerleştirilen ve sıvının drenajını destekleyen bir timpanik tüptür.

Büyümüş bademciğin tedavisi

Bademciğin büyüklüğüne ve çocuğunuzun semptomlarının boyutuna bağlı olarak, KBB doktoru bademciğin cerrahi olarak alınmasını tavsiye edecektir. Özellikle timpanik efüzyon da teşhis edilirse, genellikle ameliyat önerilir. Ameliyatla ilgili bazı önemli soru ve cevapları sizin için bir araya getirdik.

Çocuklarda geniz etinin ne zaman alınması gerekir?

Çocuğunuz aşırı büyük bir geniz etinin etkilerinden muzdaripse, sağlık uzmanınız genellikle ameliyatı ve dolayısıyla geniz etinin alınmasını önerecektir. Bu rutin bir işlemdir ve genellikle güvendiğiniz kulak burun boğaz uzmanı tarafından ayakta tedavi bazında gerçekleştirilebilir.

Geniz eti tekrar büyüyebilir mi?

Nadir durumlarda, yutak bademciği tekrar büyüyebilir, bu nedenle ikinci bir operasyon gerekli olabilir.

Çocuklarda ameliyat ne kadar sürer?

Tüm operasyon 10-20 dakika sürer. Timpanostomi tüpü takılmışsa ameliyat daha uzun sürebilir. Çocuğunuzla ilgilenildikten sonra, çoğu durumda bir iyileşme odasına götürülecek ve kızınızın veya oğlunuzun yanına gitmenize izin verilecektir. Uyandıktan sonra kısa bir gözlem süresi için muayenehanede veya klinikte kalacaksınız. Her şey yolundaysa, çocuğunuz eve taburcu edilecektir. Ancak, önümüzdeki 24 saat boyunca çocuğunuza yakın durmalı ve efor sarf etmekten kaçınmalısınız. İdeal olarak, doku daha az tahriş olacağından serin ve yumuşak yemekler hazırlamalısınız. Kulak, burun ve boğaz uzmanınız size prosedür, önleyici bakım ve ameliyattan sonra en uygun bakım hakkında ayrıntılı bilgi verecek ve sorularınızı yanıtlayacaktır.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..