Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Çocuklarda W Oturuşunun Nedenleri
Çocuklarda W Oturuşunun Nedenleri
Alerjiye Karşı Evde Almanız Gereken Önlemler
Alerjiye Karşı Evde Almanız Gereken Önlemler

Çocuklarda Sık Ya Da Az idrar Yapma Neyin Belirtisi?

Çocuklarda Sık Ya Da Az idrar Yapma Neyin Belirtisi?

Yetişkin yaşlarda görülen Kronik Böbrek Hasarlarının büyük çoğunluğuna, çocukluk döneminde yaşanan böbrek hastalıklarının yol açtığı hasarlar neden gösteriliyor.
Küçük yaşlarda öğretilen doğru ve zamanında idrar yapma alışkanlığı, yeterli miktarda su içme ve tuzlu beslenmen uzak durma, böbrek sağlığını korumada ilk akla gelenler.
Küçük çocukların tuvalet alışkanlığına yeterince sahip olmadıkları düşünüldüğünde, erken yaşlarda onlara doğru tuvalet alışkanlığı kazandırmak ve kontrol etmek de anne babalara düşüyor. Böylece ileri yaşlarda görülebilecek böbrek hastalıklarının da önüne geçilebiliyor.  Bahçeşehir Üniversite Hastanesi Medical Park Göztepe’den Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Duygu Övünç Hacıhamdioğlu konu ile ilgil şu bilgileri veriyor.

Genel yetişkin popülasyondaki Kronik Böbrek Hasarı oranı yüzde 15,7’dir. Yani yetişkin 6 kişiden birisinde KBH vardır (Türkiye KBH Prevalansı Araştırması ). Erişkin yaşta görülen bazı böbrek hastalıklarının temellerinin çocuklukta atıldığı bilinmektedir. Bugün ülkemizde kronik diyaliz gerektiren her 3 çocuk hastanın birinde neden, zamanında tespit edilmemiş idrar yolunda yapısal bozukluklar ve böbrek enfeksiyonlarına bağlı gelişen kronik böbrek hasarıdır. Çocuklarda kronik böbrek hastalıklarının çoğu erken tanı ile önlenebilir. Çocuğun idrarını bekletmesi gibi uygun olmayan idrar yapma alışkanlıkları idrar yolu enfeksiyonuna zemin hazırlar. Tekrarlayan ateşli idrar yolu enfeksiyonları KBH için önemli risk faktörüdür.

Çocuklar 2-3 saatte bir çiş yapmalı


Çocuklarda idrara çıkma sıklığı günlük aktivite, çevre ısısı ve tükettiği gıdalara göre değişiklik gösterebilir. Yeterince sıvı tüketen ve üriner sistemde (böbrek, idrar kanalları ve mesanede) sorun olmayan bir çocuk 2-3 saatte bir idrara çıkmalıdır. Diğer bir deyişle rutin günlük aktivitesini gerçekleştiren bir çocuğun günde 4-7 kez idrara gitmesi beklenir. Devamlı, daha az ya da daha fazla sıklıkta idrara giden çocuklarda, üriner sistemin yapı veya fonksiyonu ile ilgili bir sorun olabilir. Böbreklerde veya idrar yollarında kist, taş, darlık gibi sorunlar ya da mesanenin çalışmasında bozukluk söz konusu ise enfeksiyon riski artar. Özellikle tekrarlayan ateşli idrar yolu enfeksiyonları, KBH için önemli bir risk faktörüdür.


İki geceden fazla yatak ıslatıyorsa…

Dört yaşını geçmiş bir çocukta devamlı gündüz idrar kaçırma, beş yaşını geçmiş çocuklarda haftada 2 geceden daha sık gece ıslatma ve yaş fark etmeksizin kabızlık durumları da üriner sistemde bir sorun olabileceğinin işaretidir. Çocukların su ihtiyacı yaş ve ağırlıklarına göre değişir. Su alımı sıvı gıdalar ve yiyecekler yolu ile olmaktadır. Su kayıpları ise idrar, dışkı, cilt ve solunum yolu ile gerçekleşir. Çocuğun büyüme evreleri, temel metabolik aktivitesi, fiziksel aktivitesi, çevresel etkenler ve zemindeki tıbbi sorunlar günlük sıvı ihtiyacını etkileyebilir. Anne sütü ve uygun şekilde hazırlanmış formül sütler yeterli su ihtiyacını karşılayacaktır. Ek su alım ihtiyacı ek gıdaya geçene kadar gerekmeyecektir.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..